BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY S PRAŽENOU STROUHANKOU

Tohle jídlo je pro mě jídlem z dětství. Vždy jsem ho milovala a miluji do teď. Pokaždé si říkám, jak je možné, že opečená strouhanka s cukrem a máslem může chutnat tak geniálně.

Tak pokud si chcete zavzpomínat, tak je také vyzkoušejte. Je to rychlovka.

Doba přípravy: 30 minut 
Náročnost: střední
Počet porcí: 40

INGREDIENCE:
Těsto:
  • 500 g brambor
  • 200 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli

Posyp:

  • strouhanka
  • máslo
  • moučkový cukr
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si dáme vařit brambory a to ve slupce. Uvařené je necháme vychladnout (nejlépe přes noc) a oloupeme.
Brambory nastrouháme na jemno, přidáme vejce, sůl a mouku a zapracováváme.

Necháme si ještě další mouku připravenou, kdyby se nám těsto lepilo. Mouky tam nezapracovávejte ale o moc lépe a s těstem si spíš tak hrajte, než důkladně hnětat, ať z toho není bláto a s přidáváním a přidáváním mouky, ať z toho nemáte tvrdé koule, kterými můžete hrát leda tak golf.

Na vál si nasypeme další mouku, položíme těsto a vždy si ukrojíme kousek, ze kterého uválíme malé kuličky. 
Ty poté vaříme cca 5 minut ve vroucí vodě. Ihned po vyndání z vody k nim přidáme kousek másla, díky tomu se nám neslepí.
Do pánve si nasypeme strouhanku a přidáme máslo. Pomalu opékáme do zlatava.
Každou kuličku můžeme obalit ve strouhance nebo jen posypat.
Nakonec je ještě můžete přelít rozpuštěným máslem, posypat moučkovým cukrem a přidat nějaké ovoce,


Žádné komentáře:

Okomentovat