Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

čtvrtek 22. ledna 2015

VEPŘOVÁ PEČENĚ NA ZELENINĚ

Určitě sami znáte takové ty chvíle, kdy stojíte v obchodě, vidíte nějakou surovinu, jaká já vepřovou pečení. Je opravdu krásná a je obrovská škoda jí nekoupit.
Jenže v tuto chvíli přemýšlím, co s ní udělat, co uvařit. Já osobně specialista na maso nejsem. Většinou nakoupím zeleninu a tu nějak zpracuji a občas do ní zapracuji maso. Nemluvím o steaku, tataráku atd., kde to maso je jasné.

Z pečeně jsem tedy vůbec nevěděla, co uvařit. Odnesla jsem si jí domu, koukla na net, na co se používá. Zamyslela jsem se nad tím, co mám doma a vzniklo z toho neuvěřitelně chutné jídlo.

Bohužel fotka není kvalitní, protože doma byla tma. Ale jakmile to uvařím znovu, nafotím to lépe.

Tohle jídlo se dá podávat s rýží, bulgurem nebo bramborovou kaší. Já do kaše přidala ještě mrkev, ale to bylo na můj vkus už moc zeleninové. Klasická bramborová by se k tomuto pokrmu chodila lépe.

Vepřová pečeně na zelenině, jak už název říká je plná zeleniny a proto se toho nebojte, když chcete zhubnout nějaké to kilo.

Tak jdeme na to...

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 8 porce

INGREDIENCE:
  • 750 g vepřové pečeně
  • 20 g másla
  • 2 cibule
  • 2 střední mrkve
  • 1 kus řapíkatého celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 plechovka pokrájených rajčat
  • 4 ks sušených rajčat
  • 3 bobkové listy
  • 3 větvičky tymiánu
  • sůl, pepř
Postup aneb jak jsem postupovala já:

Nejprve si pokrájíme suroviny. Cibuli, mrkev a řapíkatý celer pokrájíme na kostičky. Cibuli také. Sušená rajčata také. Česnek si pokrájíme na mini kostičky. Maso si pokrájíme na cca 3-4 cm velké kostky.

Troubu si rozpálíme na 170 stupňů.
Rozpálíme si pekáč. Jakmile je rozpálený, kápneme kapičku oleje a vložíme na něj maso.
 Restujeme, aby se zatáhlo ze všech stran.
 Opepříme.
 Osolíme.
 A opékáme ze všech stran.
 Když je maso zatáhnuté ze všech stran, tak ho vyndáme z pekáčku.
 Do pekáčku vložíme 1cm široký proužek másla a necháme rozpustit.
 Po rozpuštění ihned přidáme cibuli.
Ihned přidáme mrkev.
 A přidáme řapíkatý celer.
 Vše promícháme a restujeme na středním plameni ze všech stran.
 Když nám zelenina začíná zlátnout, tak přidáme česnek. Restujeme ještě tak 3 minuty.
 Pak přidáme pokrájená sušená rajčata.
 A pokrájená rajčata z plechovky (nebo čerstvá bez slupky).
 Vše důkladně promícháme.
 Ještě přidáme bobkový list, lžičku soli a tymián.
 A nakonec přidáme vyjmuté maso a promícháme.
 
Přiklopíme pokličkou a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme cca 45 minut. Zelenina bude krásně měkká, maso pustí šťávu do omáčky.
Během pečení kontrolujte, zda  šťáva nevysychá. Kdyžtak maso ještě lehce podlijte vodou. Před servírováním dochuťte solí a pepřem a vyndejte bobkový list :-)
K tomuto pokrmu se hodí rýže, bulgur nebo bramborová kaše. Recept na úžasnou naleznete u mě na blogu ZDE.


16 komentářů:

  1. Tohle vypadá bájo ☺ Hned bych si to dala ale počkám na víkend. Jsi šikula

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, tak teď nevím, zda jsi to byla ty. Ale včera mi psala jedna holčina na Instagramu, že to o víkendu připravovala a že to mělo obrovský úspěch u celé rodiny :-)

      Vymazat
  2. Tento vas recept,jsem uvarila a jidlo bylo vyborne,I kdyz susena rajcata jsem nemela,priste. dekuji za inspiraci, manzelovi varim kazdy den a objevit neco noveho a dobreho da praci.I kase byla luxusni. Vas blog jsem objevila nedavno a velice se mi libi. Dekuji Tez

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je skvělé, to mám radost :-) Tak zkuste něco dalšího a dejte vědět jak to dopadlo :-)

      Vymazat
  3. Predevcirem jsem tento recept varila a jeste vcera vecer o nem pritel basnil, bylo to opravdu vyborne ! :) skvely recept a vase fotodokumentace z pripravy je taky super ! A rovnou jsem k tomu udelala i vasi foccaciu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento recept si zamiluje každý. Jsem ráda, že chutnal. Příkladem je můj brácha, kterému jsem ho poradila, on ho zkusil a od té doby ho dělá pořád.

      Je ale trochu takový nefotogenický. Tak to zkouším vždy nafotit znovu a stejně je to takové zvláštní, ale je výborný to se musí nechat :-)

      Vymazat
  4. Trošku jsem si to upravila, ale uplně perfektní recept !!!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od toho ty recepty jsou. V3e si má každý upravit. Každopádně jsi mi ten recept připomněla. Já ho naprosto miluji. Jen je nevděčný na focení. Ale já to nějak vymyslím a přefotím ho. Určitě si to zaslouží :-)

      Vymazat
  5. Paradni recept, diky moc :). S tou kasi dohromady je to obrovska dobrota, tohle jidlo rozhodne zopakuju :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že to píšeš. Já to jídlo také miluji. Jen je lehce nefotogenické :-D

      Vymazat
  6. Dnes jsem k obědu uvařila toto jídlo a bylo naprosto vynikající, děkuji moc za recept:)! Konečně mám v zásobě recept na jídlo, které můžu beze studu předložit přítelovým rodičům, až přijdou na návštěvu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To teda a nejlepší na tom je, že jsem ho vymyslela od základu sama. Prostě jsem vzala to, co jsem měla doma a na co jsem měla chuť a tak nějak to vymyslela a vzniklo z toho něco naprosto dokonalého :-)

      Vymazat
  7. Zkusila jsem to a byla to opravdu dobrota! Jen musím říct, že se to peklo mnohem déle, než jsem čekala a než je tu uvedené, tak nevím, kde jsem udělala chybu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ráda slyším. Nikdo mi to tu ještě nepsal, ale pro jistotu tam přidám nějaké minuty navíc :-) Pro příště, pro ostatní. :-)

      Vymazat
  8. Jen mě tak napadá, myslíte, že by to šlo udělat i v papiňáku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi bych to nedoporučovala, aby se zelenina úplně nerozvařila. Ale zase zkusit se má všechno :-)

      Vymazat