CUKEŤÁK - CUKETOVÉ PLACKY

Každý rok, jakmile přijde sezóna cuket, tak chci sepsat tyto recepty. Proč? Protože jsou zatraceně dobré. A hlavně je to taková ta klasika, která prostě do českého prostředí patří. Když si totiž nepěstujeme vlastní cukety nebo nás jimi nezásobí naše babičky, tak na ně narazíme snad na každém kroku. V supermarketu, ale i na trhu.

Mám tu dva recepty. Účelně je spojuji dohromady a teď už je na vás, jakou variantu zvolíte. Jedna se peče v lívanečníku, druhá na plechu. Asi už chápete, kam tím směřuji. Ta druhá je prostě snažší. Ale zase ta první je vypečenější. Tak po které skočíte?

CUKEŤÁK Z LÍVANEČNÍKU
1 menší cuketa
1 střední mrkev
100 g slaniny
1 malá cibule
1 stroužek česneku
2 vejce
10 lžic jemně mletých ovesných vloček
2 lžíce hladku mouky (špalda, pšenice)
4 lžíce jogurtu
50 g sýru (gouda, balkán, čedar)
2 lžičky majoránky
sůl, pepř

Postup:
Pokrájíme si slaninu a cibuli na jemno a společně opečeme. Slanina pustí tuk a cibule se vypeče krásně do zlatova.
Mezitím si nastrouháme na jemno cuketu a mrkev a prolisujeme česnek.
Vše smícháme, přidáme jemně mleté vločky, mouku, vejce, jogurt, na hrubo nastrouhaný sýr, majoránku, sůl a pepř a promícháme. Cuketu je dobré volit malou, protože nepouští vodu.

Promícháme a opékáme na lívanečníku. Já peču na sucho, ale lehké pomašlování sádlem by nebylo ke škodě.


CUKEŤÁK NA PLECHU
2 kg cukety
300 g uzeného masa
3 cibule
6 stroužků česneku
1 lžička soli
1/2 lžičky pepře
2 lžíce majoránky
1/2 lžičky kmínu
4 vejce

Postup:
Na jemno si nastrouháme cuketu, vložíme na cedník a necháme vykapat cca půl hodiny. Z cukety poté vymačkáme přebytečnou šťávu.

Mezitím si pokrájíme uzené na jemné kostičky, nastrouháme nebo nakrájíme cibuli a vložíme do mísy. Přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku, kmín, vejce a nakonec odkapanou cuketu. Důkladně promícháme.

Vylijeme na plech, na pečící papír, který předem pomašlujeme nejlépe sádlem. Babička dávala i pár  lžiček na vrch těsta. Pečeme 45-60 minut na 170 stupňů. Nejlépe se krájí, když lehce vychladne.

Tak co, jakou variantu jste zvolili?


Žádné komentáře:

Okomentovat