pátek 29. září 2017

TARTE AUX POMMES - FRANCOUZSKÝ JABLEČNÝ KOLÁČ

Každý rok přichází období, kdy babička očeše jabloň a přiveze mi několik kilo jablek. Někdy je jich více, tak upeču koláč, něco zavařím a je po úrodě. Někdy jich je ale spousta a kolikrát už nevím, co s nimi.

Proto jsem opět brouzdala internetem a hledala recepty, ve kterých je použito jablko. Ano, recept na jablečné pyré byl okouzlující a určitě ho zkusím, ale potřebovala jsem něco, čím uspokojím chuťové buňky celého vedení firmy, ve které pracuji. Jednou  měsíčně je u nás na pobočce velká porada a tam je toho cukru potřeba hodně :)

Tak jsem hledala a hledala, až jsem narazila na úžasný francouzský jablečný koláč, který jsem po dobu mé zářiové dovolené potkávala v každém pekařství, cukrárně, kavárně či obyčejném obchodě a vždy vypadal neodolatelně. Samozřejmě v centru samotné Francie.

Když jsem věděla, co hledám, bylo důležité najít ten správný recept. Inspirovalo mě několik francouzských kuchařek a receptů na Tarte aux pommes a vzniklo z toho tento naprosto úžasný recept.

Francouzi jablka v koláči ještě podlévají bílým vínem, to jsem ale vynechala. Nechtěla jsem kolegy opít, jen jim osladit život :)

Doba přípravy: 30 minut + 30 minut pečení
Náročnost: střední
Počet porcí: 12 kousků

INGREDIENCE: na formu o průměru 24 cm
Těsto:
  • 150 g másla
  • 100 g cukru
  • 2 žloutky
  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
Náplň:
  • 600 g jablek (váha po oloupání a vyndání jadřince)
  • 80 g cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk (nebo 1 kávová lžička vanilkového extraktu nebo vanilkové pasty)
  • 1 kávová lžička mleté skořice
  • 150 ml vody
  • 1/2 pytlíčku vanilkového pudinku
Ozdoba:
  • 1 velké jablko pokrájené na plátky
  • vanilkový cukr
Konečná fáze:
  • meruňková marmeláda
  • voda
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve zpracujeme těsto.
Odvážíme si máslo.
Přidáme cukr.
Dále přidáme hladkou mouku.
A také špetku soli.
 A nakonec žloutky.
Těsto se bude drolit do žmolenky, ale vše se nakonec krásně zapracuje do tuhého těsta, podobného těstu na cukroví. Kdyby náhodou ně, přidejte lžíci vlažné vody.
Nyní dáme těsto odpočívat do lednice, aby zatuhlo a dobře se s ním pracovalo.

Teď se vrhneme na jablka a náplň. Jablka si oloupeme, zbavíme jadřinců a pokrájíme na cca 0,5 cm velké kostičky.
Odměříme si vodu a rozmícháme v ní pudinkový prášek.
Vložíme jablka do hrnce,
přidáme cukr,
vanilkový extrakt
a skořici.
Vše vaříme dokud se voda z půlky neuvaří. Nesmí to být moc suché, ani řídké. Asi jako pudink s jablky.

Směs si odstavíme, vysteleme formu pečícím papírem a rozprostřeme těsto na dno a na strany.
Dáme si rozehřát troubu na 180 stupňů.

Teď si připravíme jablka na ozdobu. Takže oloupeme 2 jablka, zbavíme jadřinců a pokrájíme na plátky.

Do dortové formy přidáme směs z jablek a

na vrch klademe plátky jablek do spirály. Viz foto.
Nakonec jablka posypeme vanilkovým cukrem a
dáme péct. Pečeme cca 30 minut. Těsto bude zlatavé a jablka lehce opečená.

Nakonec ještě horký koláč pocákáme směsí z meruňkové marmelády a vody a necháme důkladně vychladnout nejlépe přes noc v ledničce.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm 

16 komentářů:

  1. Vynikající koláč! Dělám jej s radostí! Díky za vynikající recept! Určitě budu zkoušet další

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) Přesně tohle mě těší a proto tento blog dělám. Jen tak dál a těším se na další recenze :)

      Vymazat
  2. Dobrý den, objevila jsem Váš BLOG a jsem naprosto nadšená a těším se až vše vyzkouším.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, děkuji moc. To mě moc moc těší. Teď po ránu je to nádherná zpráva a moc za ní děkuji. Takovýto hnací motor je potřeba :-)

      Vymazat
  3. Je opravdu luxusní, to jsem ani nečekala, moc děkuji za recept. Máte skvělý blog, už jsem od Vás vyzkoušela více receptů a vždy je to parádní, jako např. dýňová polévka s kokosovým mlékem. Jen tak dál, fandím Vám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. Tento koláč opravu miluji. Je to takový podzimní a zimní koláč, který dělám každý rok :-)

      Vymazat
  4. Ahoj,

    včera som vyskúšala tento koláč a musím povedať, že je naozaj famózny :) mňaaaam, nevieme sa ho dojesť:) Mohla by si inak natáčať aj video recepty, bolo by to vážne super :)

    E.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem opravdu ráda. Když ho jím, mám stejný pocit :-)

      Vymazat
  5. Tento koláč miluje můj manžel, je jeho of best. Zvláštní, že ho dělám jen na podzim a zimě, přes léto by mě to ani nenapadlo :-)
    Narozeninová giveaway

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to mám úplně stejně. Je to asi tím, že v létě je sousta jiného ovoce a podzim a zima je v ČR taková omezená na suroviny :-)

      Vymazat
  6. Poslední den u rodičů doma, je na čase jim poděkovat za péči. Jdu na něj :)
    Karo
    http://inkpotstories.com/

    OdpovědětVymazat
  7. Ahojky Kačí, včera jsem vyzkoušela tento recept na koláč a je vynikající u rodiny měl úspěch. Bohužel se mi někam zatoulala moje kulatá forma na koláč :-)tak jsem musela použít 1/2 plech, ale na chuť to nemělo vliv. Druhý den je ještě lepší. Budu se těšit na další recepty a články z nové rubriky!! Jana :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to moc ráda slyším a inovace jsou potřeba :-)

      Vymazat
  8. Ahoj Kačí , byl moc dobrý prarodičům chutnal byl i tak akorát sladký a určitě bude chutnat i ve škole děkuji, že mě inspiruješ a dodáváš dobrou náladu .A držím palce bezproblémovému porodu.Natka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Natálko, to mě moc těší a děkuji moc za podporu :-)

      Vymazat