ZE ŽIVOTA: PROČ STÁLE DÁVÁME BATOLECÍ MLÉKO?

Tento článek byl sepsán ve spolupráci s firmou Nutricie.


Asi tak, jako máma, která se rozhodla kojit do samoodstavu dostává stále otázky typu: "Ty stále kojíš? Není to už zbytečné?", tak my mámy, které už nekojíme kolikrát dostáváme otázky typu: "Ty mu stále dáváš kojeneckého mléko? Není to zbytečné? Vždyť už má pestrou stravu,...". A tak jsem se rozhodla sepsat článek, proč jsme se s manželem rozhodli dávat mléko i po ukončeném prvním roce života. A vlastně, proč jsme se rozhodli dávat mléko i po ukončeném druhém roce života.
Téma mléko je hodně řešené téma. Kojíš? Nekojíš? Jak dlouho chceš kojit? Proč už nekojíš? Ani vlastně nevím proč. Já jsem si za období dvou let Tobínka odnesla mnoho poznatků, ale jedno vím jistě. Tohle zbytečné řešení a určitá soutěživost mě dostala natolik do úzkých, že jsem z kojení byla vystresovaná, neužívala si ho, jak bych měla, nebrala tak přirozeně, jak bych měla a možná i proto to nešlo tak dobře, jak jsem si představovala a hlavně chtěla. Tak moc jsem se snažila, že jsem se vlastně nakonec užírala pocitem, že nejsem dobrá máma, protože to nejde. Ale teď už na vše nahlížím jinak a pokud nám bude od přírody dáno a já si ještě někdy kojení budu moci zažít, tak věřím, že to vše půjde tak nějak snadněji, protože už budu silnější v kramflecích a oprostím se od těchto otázek. Aspoň v to doufám. :-)
Kojila jsem celých 8 měsíců. O tom tu vyšlo už několik článků (proč to nešlo, proč tak krátce a proč jsem ráda, že aspoň těch 8). Po tom, co Tobínek přestal být kojen jsem měla 2 možnosti. Nedávat kojenecké mléko a postupně zařazovat více a více mléčných výrobků anebo si najít kojenecké mléko, kterému budu věřit a Tobínkovi bude chutnat. My jsme zvolili druhou variantu. Jelikož byl Tobínek v té době ještě malinký, tak jsem jinou ani nezvažovala. Tak nějak mi přišlo naprosto přirozené přejít na kojenecké mléko. Asi to bylo i tím, že celé mé okolí to tak mělo. Většina kamarádek dává kojenecké mléko i ve 3 letech a nikomu to divné nepřijde. Když to dítěti chutná a chce ho, tak proč ne. A podobný přístup mám i já.
Po ukončení kojení jsme přešli na Nutrilon 2, který se podává od půl roku do roku. Poté jsme přešli na Nutrilon 3, který se podává od roka do dvou let. A za chvíli nás čeká další milník a to Nutrilon 4, který se podává od dvou do tří let. Množství energie a hlavních živin, vitamínů a minerálních látek se u mlék liší. Jejich množství je přizpůsobené věku dítěte a jeho výživovým potřebám v daném období. A to jak u Nutrilonu, tak u jiných výrobků. Počítá se totiž s tím, že čím je dítě starší, tím jí více pestře a tím potřebuje méně a méně mléka. I přesto ho (živiny a vitamíny obsažené v něm) ale potřebuje.

Na otázku, proč dáváme Tobínkovi mléko i po ukončeném prvním roce života mám jasnou odpověď.
Protože ne vždy jí Tobínek pravidelně a vyváženě, jak všichni udávají. Nevím, jak to máte vy, ale třeba Tobínek, když je nemocný, tak skoro nejí. Má vždy období, kdy mu nic nechutná, nechce nic kousat a je tak nějak rád, když dostane lahvičku s mlékem, ke které se přisaje, vypije jí a usne. Není se čemu divit, když mám ucpaný nos, tak také většinou necítím žádné chutě a nic mi nechutná. V tuto chvíli nám ale mléko pomáhá ještě v jedné věci. Paní doktorka nám říkala, že při srážení teploty se takto malým dětem nesmí dělat ledové zábaly. A tak je dobré umíchat vlažné mléko a tím, že ho dítě vypije, tak se chladí zevnitř. Vždy jsme to tak aplikovali a vždy nám to pomohlo.
Nejde tady ale jen o nemoc. Jde tu třeba i o období růstu zubů. A to že ho Tobínek prožívá opravdu intenzivně. Vždy, když si myslíme, že jsme něco vybudovali a to ať se týká spánku či odbourání dudlíku, tak nám to zuby překazí. Naštěstí už ho čekají jen poslední stoličky (!!! ano to nejhorší) a pak už bude klid. Doufám. Když mu totiž rostou zoubky, tak je všechno špatně. Všechno! Rozhodně nepatří mezi děti, které o nich neví. My o nich víme. A jak! Horečky, teploty, náladovost, nechutenství, protivnost, kroucení na všechny strany, tulivost, pláč, nespavost, vzlykání, kňučení, bručení, převalování a mohla bych pokračovat dál. Na první dva zuby nic ještě nemělo, ale každý si i několik měsíců protrpíme. Ano, všichni! A v tuto chvíli nás opět zachraňuje mléko. Protože opět nastává období, kdy Tobínek téměř nic nejí, nic nechce, nic mu nechutná a to kolikrát ani ty moje vyhlášené placičky. A to je co říct. Jen to mléko přijme a aspoň na chvilku se uklidní a je zase spokojené miminko. Dobře batole. Dobře, už velký kluk :-).

Když ale opomenu fakta, že nám mléko zastupuje stravu v období, kdy to jinak nejde, tak tu jsou ještě další fakta, proč ho dávám a chci dávat.

První!
Tak, jako u kojení je pojem samoodstav, tak zde bych nazvala něco podobného. Jde o to, že i lahvička se může stát hodně psychickou záležitostí a vazbou. A tak to je u nás. Mléko se stalo hodně velkým rituálem, který si Tobínek moc dobře pamatoval. Nepočítaje přes den musel mít mléko před spaním a vždy v noci. Ač jsme tato mléka zkoušeli odbourávat a to hlavně z důvodu častého buzení a dost často pročůrané plenky, tak to nešlo. Prostě nešlo. Zkoušeli jsme snad každou radu - voda, čaj, pochovat, pomazlit, ukolébat, zpívat (nedivím se, že se neuklidnil :-D), hladit, mluvit, dát sis ho do postele, nosit ho v náručí a ne, prostě ne. Hysterický pláč ustanul až ve chvíli, kdy dostal lahvičku. A že jsme kolem měli pár jedinců, kteří nás nechápali a nabízeli další a další rady. Ale sami to pochopili ve chvíli, kdy měli druhé dítě, které bylo jiné, než to první a zažili stejnou situaci. I to se totiž děje. :-)
Nechtěla jsem to lámat přes koleno a vystavovat ho zbytečnému stresu, však byl stále maličký. A tak jsem si říkala, že jednou to přejde. Přešlo. Jako samým zázrakem v den odplenkování se nám podařilo odbourat i mléko na uspání a mléko noční. Tobínka jsme odplenkovali ze dne na den a to plenku denní i noční. A tak nebyl čas na pomalé odbourávání mléka. A tak jsme si řekli, že zkusíme uspat Tobínka bez mléka a uvidíme. Promluvili jsem si s ním a ono to šlo. Dokonce to šlo celé tak dobře, že se v noci nevzbudil a spal celou noc. Haleluja. Ano, i my se dočkali. 20 měsíců neustálého buzení (zažili jsme do té doby 4 noci plné spánku) skončilo s odplenkováním. Teď se občas vzbudí, ale jen se vyčůrá a ihned usne. Zázraky se dějí, myslete na to a uvidíte, také se dočkáte.
Psychická vazba k mléku ale trvá. Kolikrát přes den si ho vyprosí, ale nejčastěji ráno. V jeho věku je doporučená denní dávka opravdu už malá (vše je vypsáno na balení). A tak má svůj rituál, že se vzbudí, chvilku se ještě převaluje a v polospánku tulíme, až si sedne a zakřičí "á-pťa", což znamená mléko. Tak se ho zeptám, zda opravdu chce mléčko a v tu chvíli kývne, sleze z postele a jde ke dveřím. Připravím mu mléko, sobě připravím kávu, sedneme si spolu do křesla a oba popíjíme. Až pak jdeme snídat.

Druhý!
Ač z pohledu dospělého člověk může mít dítě pestrý jídelníček (stále ale pochybuji, že je tak pestrý, jak si každý myslí a říká), tak není tak pestrý, jak dítě potřebuje. Argument, že dítě už jí to stejné, co my mi prostě nestačí. A to z důvodu, že pro správný vývoj a podporu imunity dětského tělíčka prostě nestačí sníst k obědu guláš s knedlíkem, ale ani vlastně skleničky vyrobené na míru dítěti.

Batolata a předškoláci potřebují vyvážený a zdravý jídelníček, ve kterém by neměly chybět ani mléčné výrobky a mléko. Ty jsou především významným zdrojem vápníku pro správný růst a vývoj kostí, ale i energie, bílkovin a dalších látek, které dětský organismus potřebuje. Proto by i děti v předškolním věku měly mít ve své výživě mléko a mléčné výrobky až 4x denně, z toho mléko 2x denně (dohromady cca 300 ml).

To se ale bavíme o předškolácích, ale já se chci hlavně zaměřit na děti kolem věku Tobínka. To je totiž téma, které momentálně řeším a ve kterém se vzdělávám a ptám odborníků.
Občas slyším názor, že po prvním roce věku dítěte stačí dávat kravské mléko a jogurty. Jenže běžné kravské mléko obsahuje vysoké množství bílkovin a některých minerálních látek (např. sodíku), které mohou zvýšeně zatěžovat dětský organismus. Kravské mléko na rozdíl od batolecího mléka nemá také dostatek železa, jódu nebo také vitamínu D, který je nutný mimo jiné pro správné vstřebávání vápníku. Batolecí mléko je tedy vytvořené na míru danému věku dítěte. Je zbaveno toho, co potřeba není a je do něj přidané to, co tak naopak potřeba je.
Taková zajímavost:
Půl litru kravského mléka obsahuje pouhé 4% doporučené denní dávky železa a 6% denní dávky vitamínu D. Zato batolecí mléka obsahují přes 70% denní dávky železa a až 100% denní dávky vitamínu D.
I tady je ale důležité číst složení a vybrat si tu značku, která nám z našeho pohledu, pohledu rodiče vyhovuje nejvíce. Protože například některá batolecí mléka ještě obsahují další speciální látky pro zdravý vývoj dítěte a také pro jeho podporu imunity, jako velmi důležité mastné kyseliny omega 3 (proto mléko může vonět po rybím tuku) nebo prebiotické oligosacharidy, kterých má kravské mléko opravdu malé množství.
Ještě k tomu rybímu tuku. Občas mají maminky pocit, že jim kojenecké nebo batolecí mléko nevoní a tak nemůže chutnat ani dětem. Jenže zkuste se zamyslet nad tím, že dítě ještě určité chutě nepoznalo a pokud ano, tak si je třeba nespojuje s něčím negativním. Proto, když jsem začala vařit Tobínkovi, tak jsem se musela oprostit od určitých předsudků z určitých kombinací jídla a řídila se sezónou. Samozřejmě to nakonec dopadlo tak, že Tobínek byl maximálně spokojený a vše snědl, ač mi to přijde jako zvláštní kombinace. A tak je to i u mléka. Takže zkuste zahodit tyto předsudky a než sáhnout po mléku s příchutí, která tuto vůni například rybího tuku utlumí, tak to dítěti nabídněte a uvidíte samy, zda to přijme a pochutná si. Věřím, že ano.
V závěru bych ale chtěla říct, že cokoliv uděláte, je čistě vaše rozhodnutí a to je správné. Protože věřím, že každá máma chce pro své dítě to nejlepší a vše, co pro něj dělá, dělá s nejčistším vědomím a svědomím. Jen se snažte vždy vzdělávat z ověřených a odborných zdrojů. Já i mé okolí máme výbornou zkušenost s odbornicemi z Nutriklub.cz. Zde jsou ve všední dny neustále k dispozici na online chatu 5 odbornic a každá se specializuje na něco jiného, ale všechny jsou laktační poradkyně. Takže pokud se chcete zeptat na cokoliv od kojení, přes první příkrmy, zavádění kojeneckého mléka či jen slyšet útěchu od maminky odbornice, která vás svými slovy pohladí po duši a uklidní, tak jim napište. Jde jim napsat skrze chat (na stránce vpravo dole) nebo poslat email. Dokonce jim můžete zavolat i na bezplatnou telefonní linku. Já se s nimi radila nespočetkrát a kolikrát jen to ujištění, že dělám vše dobře, stálo za napsání těch pár řádků.
Než ale ukončím tento článek, tak bych chtěla napsat pár posledních slov k imunitě. Protože i tu kojenecké a batolecí mléko posiluje. Imunita se totiž dělí na vrozenou a adaptivní. S tím, že vrozenou máme danou geneticky, ale adaptivní můžeme ovlivnit. Takže jestli máte ještě 3 minuty času, tak klikněte ZDE a přečtěte si těch pár řádků. Mně to otevřelo oči a odpovědělo na pár pro mě důležitých otázek.
Mějte se krásně a závěrem ještě chci říct, že hlavně držme při sobě. Není nic lepšího, než si pomáhat a poradit si. Však plujeme na stejné lodi, jen některá intenzivněji prožívá to a druhá tamto. Podpořme se, podržme se a stůjme při sobě. Protože to, že já vidím něco takhle ihned neznamená, že to je špatně, protože k tomu mám svůj důvod a své přesvědčení. Avšak nikdy neříkám, že bych si nevyslechla názor někoho, kdo mi ho mírumilovně sdělí a třeba mi to otevře oči a dveře do jiné cesty, kterou bych se bez daného rozhovoru nevydala. Chápeme se, že? :-)

Mějte se krásně,
s láskou vaše Kačí


1 komentář:

  1. To je neskutečné, co všechno může někomu připadat divné. Žiji v cizině a mají tu řadu kojeneckých mlék i pro šestileté. Možná byznys, ale když má své kupce, proč vlastně ne?

    OdpovědětVymazat