SKOŘICOVÉ SUŠENKY PRO DĚTI (bez cukru)

Tento recept byl sepsán ve spolupráci s Klubem maminek.


Před nedávnem jsem si založila Instagramový profil @vyrobenozlasky, kam přidávám všelijakou food inspiraci pro děti. Jsou to vlastně úplně snadné recepty, které známe všichni (jako třeba rajská, koprovka, lívance apod.), ale je to upravené do takové formy, aby to bylo bez přidaného cukru, sirupu, soli a uzeného. Ale také ručičková svačinka. Proč ručičková? Protože padne krásně do dětské ručičky, jako třeba placičky, lívance a to ovocné i zeleninové.

Čas od času u mě na profilu objeví dotaz, zda bych ty recepty mohla mít i na blogu, že je to pro vás přehlednější. Sama to chápu. Sama totiž radši chodím pro recepty do kuchařky, či na blog. A tak na to pomalu pracuji a přidávám i sem.

Dnes vám přináším recept na sušenky. Tento recept jsem ladila poměrně dlouho. Zprvu jsem do receptu použila klasickou mouku, jenže sušenka byla sice krásně křupavá, ale také poměrně tvrdá. Na tu malou dětskou pusinku určitě ano. Poznala jsem to i na Tobínkovi. Sem tam si sušenku vzal, ale většinou do ní kousl a odložil ji. Což se nestávám.

Zaměnila jsem tedy klasickou mouku za rýžovou. Byla to pro mě cesta do neznáma. S bezlepkovými surovinami moc zkušeností nemám. Ale tato cesta do neznáma se vyplatila. Sušenka byla krásně křupavá, jemná a Tobínkovi vykouzlila úsměv na tváři. Však to jste mohli zaregistrovat na Instastories. Kolem sušenek už jen nechodil, ale uzobával si je a vychutnával si je. A tak jsem zajásala. 

Tyto sušenky jsou celkem variabilní a tak si do nich můžete jednou zamíchat ovoce sušené mrazem, klasické sušené ovoce nebo třeba trochu karobového prášku, který je přirozeně nasládlý a nestaví jako třeba kakao.

Tyto sušenky jsem připravovala ve spolupráci s firmou Hami a jejich novou BIO kolekcí Viaggio d´Italia. Všechny výrobky z této kolekce jsou v bio kvalitě a vyráběné z italských surovin. Na každém obalu najdete mapku a vyznačenou lokaci, odkud použité suroviny pochází. V nabídce mají špaldové sušenky, rýžovou kaši (kterou se v Itálii zahušťují polévky, omáčky, dezerty místo třeba jíšky, ale lze ji využívat i jako rýžovou mouku), pšeničnou semolinovou krupici, kterou lze opět zahušťovat omáčky a polévky nebo z ní připravit výbornou krupičku) a pak ještě dva druhy kvalitních těstovin. Kachničky a písmenka. Ta velikost je tak perfektní, že i těm nejmenším dětem krásně kloužou do žaludku, nemusíte je krájet nebo mixovat, vaří se jen 6 minut, takže to je rychlovka. Nejčastěji je smíchám s rajčatovou omáčkou a je to. 

Co jsem vám ale chtěla říct. Často se mě ptáte, kde je koupit. Doteď je prodávali pouze v drogerii DM a na Rohlíku. Nyní je seženete i v Albertu. Hledejte je jak mezi BIO potravinami, tak v dětském oddělení. 

Pokud chcete více inspirace, tak klikněte na Klub maminek nebo jděte na @vyrobenozlasky. Tam té food inspirace je nespočet. A teď už jdeme na ten recept.


Doba přípravy: 40 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 20 kousků

INGREDIENCE:
Těsto:
  • 110 g rýžové mouky Viaggio d´Italia
  • 80 g mandlové mouky (můžete zamrazit mandle a poté je rozdrtit, díky tomu nebudou pouštět tak rychle olej a rozemelou se do hladké mouky)
  • 1 šťastné nulkové vejce
  • 1 kypřící prášek
  • 1 lžička skořice
  • 120 g másla
Doplňky: ovoce sušené mrazem, kousky klasického sušeného ovoce, karob

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Do mísy si vložíme celé vejce.
Dále máslo. 
 Dále skořici.
Dále mandlovou mouku. 
A nakonec rýžovou mouku. 
Těsto důkladně zpracujeme a dáme vychladit aspoň na půl hodiny.
Poté si vytvoříme kuličky, které v dlani lehce splácneme. 
Pečeme na 170 stupňů cca 10-15 minut. Dle vaší trouby. 
Ještě horké je přendáme na mřížku a necháme vychladit.

Snad budou vaším pokladům chutnat. Ti jsou totiž ti největší kritici.

Mějte se krásně, s láskou vaše Kačí.

Žádné komentáře:

Okomentovat