Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

pondělí 15. září 2014

MÍŠA ŘEZY


Míša řezy, to je recept, který dělám už od dětství. V podstatě spadá do mých prvních receptů, které jsem kdy dělala.
Tento recept si pamatuji, že jsem dostala od mé tety. Co si pamatuji, tak pokaždé, když jsme k tetě přijeli na návštěvu, tak Míša řezy měla na stole.
Je to jemný tvarohový dezert s čokoládou a kakaovým korpusem. Když se nechá uležet v ledničce přes noc, tak korpus krásně provlhne a je opravdu dokonalý.
Sice dle ingrediencí a dlouhého postupu se řezy zdají složité, ale věřte, že není.

A výhoda tohoto dezertu? Je velmi snadný, rychlý a ohromí každou návštěvu.

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 24 kousků

INGREDIENCE:
Těsto:
  • 3 vejce, zvlášť bílky a žloutky
  • 6 lžic moučkového cukru
  • 8 lžic polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 6 lžic kakaa na vaření (čím kvalitnější, tím je výsledek lepší)
  • 6-8 lžic mléka
  • 6 lžic slunečnicového oleje
Krém:
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 200 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • kdo má rád vanilku, tak vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt
Poleva:
  • 2 tyčinky Ledové kaštany nebo 3/4 tabulky čokolády na vaření
  • 100 g 100% tuku (např. Omega)

Postup aneb jak jsem postupovala já:
V jedné misce si vyšleháme bílky do sněhu a do druhé postupně vložíme všechny ingredience. Takže žloutky, cukr, mouka, kypřící prášek, kakao, olej a mléko. Vše důkladně promícháme. Co doporučuji nekrátit čas při šlehání. I když těsto vypadá že už je důkladně promíchané, je dobré ho míchat ještě další 3-5 minut. Poté opatrně vložíme sníh z bílků a lžící důkladně promícháme, ale zase ne tak důkladně, aby nám sníh slehl.
Když je vše promíchané, těsto vložíme na vymazaný a vysypaný plech. Já používám menší, cca 30x20 cm a pečeme na 180 stupňů po dobu cca 10 min.
A jak zjistit, že těsto je upečené? Vezmeme špejli a opatrně těsto na několika místech propíchneme. Když se těsto nelepší na špejli, tak je upečené.


Zatímco se nám peče korpus, tak si připravíme krém a to tak, že ušleháme cukr, tvaroh a máslo, popřípadě vanilku.


A jdeme na krém. Potřebujeme vodní lázeň. Vezmeme si střední a malý hrnec, do toho většího dáme vodu tak, aby se nám lehce dotýkalo dno vody v druhém hrnci a dáme vařit. Do menšího hrnce nalámeme čokoládu a tuk a rozpustíme.


Když je korpus upečený a ještě horký, tak na něj rovnoměrně rozprostřeme krém a zlehka rozprostřeme čokoládu a dáme chladit Líbající

Žádné komentáře:

Okomentovat