Kadeřávek je tzv. zimní listová kapusta ozdobená kadeřavými listy plnými lahodné chuti. Obsahuje více železe než steak, více vápníku než mléko a má nejvyšší obsah vitamínu K ze všech listových zelenin. Dále si udržuje první místo v obsahu karotenu a luteinu, kterého má 5x více než třeba brokolice a vitamínu C, kterého má 17krát více než mrkev.
Věřím, že pokud jste doposud kadeřávek nevyhledávali, tak nyní začnete. Lze z něj připravit salát (po zakápnutí olivovým olejem krásně zkřehne), pesto, polévky, lze ho přimíchat do luštěnin nebo obilovin, smoothie či jím naplnit palačinky či masovou roládu. A to si připravíme právě teď.
Náročnost: malá
Počet porcí: 3
INGREDIENCE:
Počet porcí: 3
INGREDIENCE:
- 500 g vepřové kýty
- 50 g slaniny
- 100 g kadeřávku
- lžíce másla
- sůl, pepř, čili paprička
- 2 střední cibule
- 2 stroužky česneku
Batátová kaše:
- 400 g brambor, oloupaných a pokrájených na stejné kousky
- 400 g batátů, oloupaných a pokrájených na stejné kousky
- 50 g másla
- 80 ml mléka
- 80 ml smetany ke šlehání (30% a výše)
- sůl
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si očistíme a omyjeme zeleninu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhGU7pCXePI0neRlh1SxPcGmzESuIJ3JlsR8Fivp5fSh3nPK9Uqfp6Vl_mAL24fYJrV_kQ6HY15GzBWtKejtAQdJs_jTuwCH0tsffPmh_nNBZW4tEJ4CGufviWmGOUslj9_yJXagnY9O9A/s640/LRM_EXPORT_260129489775928_20181019_150310630.jpeg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrWpyo3uzPtxq1MT6FwnACE2gdhdCML34VxuJjA9KH0CdKNCmJ3KrUbQW2fQZzqnJ313-4sDa2kbpAPLnSXV2I5SxtyXH4oyfXM9SP2ZTYJMnbuf33Zsk08tttmQV1U4iFAF4tmnLTWRU/s640/LRM_EXPORT_260122277264703_20181019_150303418.jpeg)
Maso rozřízneme a popřípadě rozklepeme do cca 1 cm plátku. Na povrchu ho osolíme, opepříme.
Zarolujeme. U rolování rolády pořádně utahujeme každý záhyb, aby poté roláda držela.
Roládu svážeme potravinovým provázkem či spojíme jehlicemi.
Zbytek směsi z kadeřávku vložíme do pekáčku, položíme na ní roládu, podlijeme 1 dcl vody a pečeme cca 30 minut na 200 stupňů. V průběhu pečení roládu přeléváme výpečkem.
Zatímco se nám peče roláda, tak si připravíme kaší.
Oloupeme batáty a brambory a dáme vařit do osolené vody.
Když jsou brambory měkké, tak je slijeme. Do odměrky si vložíme smetanu, mléko a máslo a jemně ohřejeme. Poté nalijeme k bramborám a důkladně zpracujeme do jemné kaše. Nakonec osolíme.
Po upečení maso pokrájíme na plátky a podáváme s batátovou kaší přelitou výpečkem z rolády.
Tento recept byl sepsán pro Tchibo blog.
Žádné komentáře:
Okomentovat