KOKOSOVÝ LIKÉR S KARAMELEM (jedlý dárek)

Vánoce, období klidu a pohody. Ale takové období plné příprav, úklidu, vaření a pečení. Jak já ale říkám, je důležité se z toho nezbláznit.

Chápu, že je krásné a pro naší pohodu důležité prožívat tento den v krásně poklizeném a nazdobeném bytě, usedat ke stolu, na kterém jsou vyskládané různorodé pochoutky a večer si rozdávat nespočet dárků, které rozdávají radost.
Je ale také důležité si tyto chvíle (a tím myslím i přípravy) užít v pohodě, bez stresu, s radostí a hlavně rodinou.

Takže pamatujte, že nejdůležitější je dělat v s mírou. Nakonec si nikdo nebude pamatovat, kolik druhů cukroví jsme napekli, kolik druhů jídla na stole bylo nebo přesný počet dárků. Nakonec si totiž budeme pamatovat, jakou pohodu jsme prožívali po boku těch nejbližších a to s pořádnou porcí pohádek, horké čokolády nebo třeba tohoto likéru.

Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: malá 
Počet porcí: 1,5 litru

INGREDIENCE:
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 plechovky kondenzovaného mléka karamelového (buď prodávají již karamelový nebo stačí koupit klasický a 2 hodiny ho vařit ve vodě, zavřený v plechovce)
  • 500 ml rumu (já použila Božkov tuzemák originál 37,5 procenta alkoholu)
  • 10 lžic kokosu
  • 1 vanilkový lusk
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si opražíme kokos do zlatova. Poté zahřejeme smetanu, tak aby prošla varem a ihned vypneme. Do smetany přesypeme pražený kokos a dáme do lednice chladit přes noc.

Vychladlou směs lehce zahřejeme na plotýnce, jen tak, aby se uvolnila chuť a vypneme plotýnku. Do směsi přidáme rum a důkladně promícháme. 

Vezmeme si mísu, do mísy vložíme cedník a do cedníku vložíme plátýnko. Poslouží i  utěrka. Směs postupně cedíme přes plátýnko. Asi to nepůjde samo a tak je zapotřebí zapojit naše ruce a likér z plátýnka ždímáním vymačkat. Cedník tam je proto, kdyby se náhodou plátýnko roztrhlo, tak aby celá práce nepřišla vniveč.

Do směsi přidáme semínka z vanilkového lusku a kondenzované mléko. Promícháme a přelijeme do uzavíratelné nádoby. Ještě teplé lahve otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout. Likér uchováváme v lednici. 

Na sklenici stačí nalepit štítek s název, přes víčko převázat kousek plátýnka a jedlý dárek je na světě.

Pražený vymačkaný kokos nevyhazujte a rovnou z něj upečte nějaký koláč. Já ho přidala do banánového koláčku.



1 komentář: