Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

úterý 8. prosince 2015

DATLOVÉ KOSTIČKY S BURÁKY (RAW, VEGE, BEZLEPEK)


Datlové kostičky jsem dělala poprvé letos na Vánoce. A určitě ne naposledy. Je to naprosto úžasná forma sladkosti, která se zaručeně stane oblíbencem po celý rok

Hlavní, co mě na datlových kostičkách baví je, že v nich není žádný přidaný cukr, mouka či jiné "nezdravé" věci. Skládá se ze tří ingrediencí. Pouze sušené datle, nesolené buráky a trocha 70% čokolády a vlastně kakaa. 

Takže odteď zapomeňte na kupované musli a ovocné tyčinky. Stačí si totiž připravit tyto kostičky a můžete je umlsávat místo svačiny. Pro zpestření do nich přimíchejte vločky a máte z toho opravdu vydatnou svačinku plnou energie.

Musím sem dodat komentář mého kolegy, který když slyšel, že tohle jsou datlové kostičky, tak že to jíst nebude, protože datle nejí. Přesto jsem ho přesvědčila, aby je ochutnal a nakonec prohlásil, že to bylo nejlepší cukroví ze všech :-)
Takže to je o důvod víc, že je opravdu musíte vyzkoušet.

A teď ještě odkud mám recept. Našla jsem ho v časopisu Gurmet, ale klasicky jsem si ho trochu upravila a přizpůsobila sobě. Jejich postup mi nešel, takže jsem si ho také udělala po svém.

Doba přípravy: 25 minut (+ tuhnutí)
Náročnost: malá
Počet porcí:  2 mini pekáčky

INGREDIENCE:
  • 400 g datlí
  • 1 hrnek vyloupaných  buráků
  • 2 lžíce kakaa
  • 80 g nastrouhané 50-70% čokolády
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si musíme vyloupat datle. Tohle je část práce, která mě opravdu nebaví a tak si na to vždy přizvu svého manžela.
 Dále budeme potřebovat čokoládu. 
 Tu si nastrouháme. Stačí na hrubo.
 Připravíme si robota. Budeme potřebovat tohoto s nástavcem "nože" neboli sekáček.
 Datle nasypeme do robota.
 A sekáme. Půjde to z tuha, ale půjde to :-)
Z datlí se nám stane takováto jakoby pasta. Tu ručně natrhejte na kousky a přisypte k ní buráky. Já si vždy kupuji neloupané a při vánočních filmech si je vyloupu do zásoby.
 Dále přidáme kakao.
 Také nastrouhanou čokoládu.
 A znovu rozmixujeme. Mixujte už zlehka, ať buráky nejsou plně na padrť.
 Připravíme si pekáč, plech či nějakou formu a vysteleme ji potravinovou fólií.
Na ní nasypeme rozdrcenou směs. A teď přijde rozprostírání. Může to jít ztuha. Proto to můžete na 15 vteřina strčit do mikrovlnky a nebo do trouby. Jen, aby přidaná čokoláda povolila a celé to půjde snadněji.
Utlačovat můžeme prsty...
nebo lžící. Jde o to, aby vše bylo důkladně rozprostřené a namačkané.
A finální produkt vložíme do lednice nebo za okno. Samozřejmě dle počasí. Já to nechávám zatuhnout většinou přes noc, ale stačí 2 hodiny.
Vznikne nám z toho takováhle tvrdá placka. Půjde krásně odloupnout díky potravinové fólii.
A nyní si jí pokrájíme. Můžete vytvořit tyto tyčinky, které jsem dále obalila v pečícím papíru a převázala provázkem. Je to krásná varianta jako dárek pro kamarádku či někoho z rodiny. Klidně i k narozeninám.


A nebo si to nakrájejte na kostičky. Tuto formu volím na vánoce.
TIP:
Pro zvýraznění chuti můžete celou placku potřít ještě rozpuštěnou čokoládou.


12 komentářů:

  1. Vypadá to skvěle a velmi chutně :) Zrovna jsem takový nějaky recept hledala - nějakou zdravější formu svačinky (a nebo třeba i jako cukroví) :) Takže ukládám a snad brzy je udělám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě těší. Uvidíš, že si je zamiluješ :-)

      Vymazat
  2. To nemohu dělat, neb bych to snědla ještě před zatuhnutím...

    OdpovědětVymazat
  3. Mńam, tohle si udělám na mlsání pro sebe, píšu si seznam, datle a buráky, zbytek doma mám:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejlepší kombinace pár chutí, která vykouzlí nebe v puse :-)

      Vymazat
  4. Takovéhle tyčinky miluju :) a vůbec by mě nenapadlo je udělat doma,tak snad je co nejdříve vyzouším :D !

    runeatandtravel.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak super, až je zkusíš, tak dej vědět, co na ně říkáš :-)

      Vymazat
  5. RAW to určí nebude,pokud to není neprazene kakao,to v lidlu nemají...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To už je na každém, jaké kakao si dá. Čokoláda taky nemusí být veganská a může. Každý ať použije tu surovinu, která je pro něj prioritní. V tom je to kouzlo dnešní doby a těchto receptů :-)

      Vymazat
  6. Datle mám hrozně ráda a už dýl přemýšlím, co z nich udělat :) Teď už vím, takže mi zbývá akorát nákup :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle recept je úžasný. Dělám ho na Vánoce, ale i celoročně. Tyčinky pak vydrží dlouho a beru si je jako svačinku :-)

      Vymazat