SKOŘICOVÝ LIKÉR S KARAMELEM (jedlý dárek)

Vánoce, období klidu a pohody. Ale takové období plné příprav, úklidu, vaření a pečení. Jak já ale říkám, je důležité se z toho nezbláznit.

Chápu, že je krásné a pro naší pohodu důležité prožívat tento den v krásně poklizeném a nazdobeném bytě, usedat ke stolu, na kterém jsou vyskládané různorodé pochoutky a večer si rozdávat nespočet dárků, které rozdávají radost.
Je ale také důležité si tyto chvíle (a tím myslím i přípravy) užít v pohodě, bez stresu, s radostí a hlavně rodinou.

Takže pamatujte, že nejdůležitější je dělat v s mírou. Nakonec si nikdo nebude pamatovat, kolik druhů cukroví jsme napekli, kolik druhů jídla na stole bylo nebo přesný počet dárků. Nakonec si totiž budeme pamatovat, jakou pohodu jsme prožívali po boku těch nejbližších a to s pořádnou porcí pohádek, horké čokolády nebo třeba tohoto likéru.

Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: malá 
Počet porcí: 1,5 litru

INGREDIENCE:
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 plechovky kondenzovaného mléka karamelového (buď prodávají již karamelový nebo stačí koupit klasický a 2 hodiny ho vařit ve vodě, zavřený v plechovce)
  • 500 ml rumu (já použila Božkov tuzemák originál 37,5 procenta alkoholu)
  • 2 lžičky skořice 
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Do kastrůlku nalijeme smetanu ke šlehání, přidáme skořici a necháme projít varem. Jakmile začne smetana bublat, tak vypneme plamen a necháme ji lehce vychladnout. 

Poté do kastrůlku přidáme rum a kondenzované mléko. Přelijeme do uzavíratelné nádoby. Ještě teplé lahve otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout. Likér uchováváme v lednici. 

Na lahev stačí nalepit etiketu s nápisem, převázat víčko plátýnkem a jedlý dárek je na světě.


12 komentářů:

  1. Na tohle jsem se těšila! :) Super nápad na dárek a taky pro potěšení našich chuťových pohárků k vánočním pohádkám. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Kačí, likér se akorát chladí v lednici :) Mamka miluje karamel, tak věřím, že bude mít likér úspěch!
    Přeji krásné svátky Tobě a celé Tvé rodině :)))

    OdpovědětVymazat
  4. Hned vyzkouším. Můžu se zeptat, jak dlouho vydrží nenačatý v lednici?

    OdpovědětVymazat
  5. Planuji vyzkouset! Jak dlouho cca vydrzi? :-)

    OdpovědětVymazat
  6. No vzhledem k tomu že se smetana svaří a je v tom alkohol tak měsíc určitě. Důležité je mít ultra čisté sklo ve kterém se likér bude uchovávat.

    OdpovědětVymazat
  7. Chuťovo je výborný 😊. Neviem však, co robím zle, ale už som ho robila 2x a taký je hustý, že mi aj z fľaše ťažko ide 😏

    OdpovědětVymazat
  8. Díky za skvělý recept, ale jsem totální lama a nezvládla jsem. Zmátla mě lingvistická hříčka (2 plechovky kondenzovaného mléka karamelového (buď prodávají již karamelový nebo stačí koupit klasický a 2 hodiny ho vařit ve vodě, zavřený v plechovce). Jsem pochopila, že 2 hodiny vařid ve vodě mám jen tu "klasickou" verzi kondenzovaného mléka :-) No jo, chybami se člověk učí :-))

    OdpovědětVymazat
  9. Zkoušela jste i bezalkoholivou verzi (pro kojici)?

    OdpovědětVymazat
  10. Tak jsem se na to těšila celý týden až budu mít včas a něco jsem zkazila, i když jsem si myslela, že je to fakt hodně jednoduchý :-D Včera jsem dělala hned dvojitou porci a chtěla jsem to dát jako jedlé dárky, ale to mléko se mi nerozpustilo úplně a zůstaly v tom hrudky :-( Míchala jsem to jak divá a šlehala, aby se to rozpustilo, ohřívala zase, jestli to nepomůže a nic. Po hodině jsem to vzdala a nalila to do lahviček i s těmi hrudkami :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak příště to vem přes cedník nebo to rozmixuj tyčovým mixérem. To je taková záchrana.

      Vymazat