DOMÁCÍ GRANOLA (jedlý dárek)

Tak a je to tady, konečně usedám k počítači a předělávám recept na granolu, který jsem tu měla už od začátku blogu. Za tu dobu jsem ale vychytala spoustu věcí a tak mu dám pěkně nový kabátek.

Granola má spoustu možností a v podstatě do ní můžeme přidat to, co máme rádi. Jen to chce dodržet pár pravidel. Sušené ovoce dáváme vždy až do upečené a vychladlé granoly, jinak bude tvrdé na kámen. Čokoládu také, ta by se zase roztekla. Naopak suché plody, jako oříšky a semínka přidáváme před pečením, díky kterému se krásně rozvoní a získají praženou chuť.

Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: malá 

INGREDIENCE:
Suché ingredience:
  • 1 kg ovesných vloček
  • 100 g plátkového kokosu
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 100 g lněných drcených semínek
  • 300 g oříšků (mix mandlí, lískových a vlašských nebo makadamový, kešu, pekanové, pistácie,...)
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 3 lžičky mleté skořice
Mokré ingredience:
  • 400 g medu
  • 100 g másla
  • 150 ml olivového nebo řepkového oleje
Suché ingredience po upečení:
300 g ovoce
Zde můžeme přidat přesně to, co máme rádi. Můžeme volit ovoce sušené mrazem, které je zdravější a obsahuje více vitamínů a živin nebo klasické sušené.
Na Vánoce se hodí například brusinky, jablka nebo hrušky. Ale jsou výborné i rozinky, švestky nebo třeba višně.

Bonus:
Kousky vysokoprocentní čokolády, pufované jáhly nebo pohanka, k sušeným švestkám se krásně hodí mák. Nebo třeba ještě teochu vloček, třeba špaldových.

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Připravíme si velkou mísu a do ní nasypeme všechny suché ingredience, které budeme péct. Takže vločky, plátkový kokos, strouhaný kokos, slunečnicová a lněná semínka, oříšky a skořice. Vše promícháme.

V kastrůlku si připravíme mokré ingredience. Smícháme med, máslo a olej a rozpustíme.

Předehřejeme si troubu na 170 st., vlažnou mokrou směs nalijeme do suché a zamícháme. Na plechy si rozprostřeme pečící papír (toto množství vyjde na 4 plechy) a vložíme do trouby. Pečeme cca 30 minut. Vždy po 15minutách směs promícháme, aby se na okraji nepřipálila.

Po vyndání z trouby bude směs mokrá a měkká. Jakmile ale vychladne, tak ztvrdne a vytvoří se v ní požadované hrudky.

Vychladlou směs přendáme do velké mísy, velké hrudky nalámeme prsty a přidáme suchou směs, kterou nepečeme, tedy ovoce. Můžeme ale přidat i kousky čokolády nebo pufovanou pohanku či jáhly.

Granolu přendáme do vzduchotěsných sklenic. Je to lepší, aby nenavlhla.
Pokud jí budete dávat jako dárek, tak doporučuji sklenice z Ikei či nějaké zavařovací.


Žádné komentáře:

Okomentovat