PERNÍKOVY LIKER S ČOKOLÁDOU

Vánoce, období klidu a pohody. Ale takové období plné příprav, úklidu, vaření a pečení. Jak já ale říkám, je důležité se z toho nezbláznit.

Chápu, že je krásné a pro naší pohodu důležité prožívat tento den v krásně poklizeném a nazdobeném bytě, usedat ke stolu, na kterém jsou vyskládané různorodé pochoutky a večer si rozdávat nespočet dárků, které rozdávají radost.
Je ale také důležité si tyto chvíle (a tím myslím i přípravy) užít v pohodě, bez stresu, s radostí a hlavně rodinou.

Takže pamatujte, že nejdůležitější je dělat v s mírou. Nakonec si nikdo nebude pamatovat, kolik druhů cukroví jsme napekli, kolik druhů jídla na stole bylo nebo přesný počet dárků. Nakonec si totiž budeme pamatovat, jakou pohodu jsme prožívali po boku těch nejbližších a to s pořádnou porcí pohádek, horké čokolády nebo třeba tohoto likéru.

Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: malá 
Počet porcí: 1,5 litru

INGREDIENCE:
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 plechovky kondenzovaného mléka
  • 500 ml bílého rumu (já použila Božkov)
  • 3 vrchovaté lžičky perníkového koření
  • 3 lžíce kakaa (hořkého na pečení)
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Do kastrůlku nalijeme smetanu ke šlehání, přidáme kakao, perníkové koření a necháme projít varem. Jakmile začne smetana bublat, tak vypneme plamen a necháme ji lehce vychladnout. 

(Můžeme i přes noc v lednici, aby se perníkové koření rozleželo a uvolnilo svojí chuť a vůni. Po vyndání ale opět smetanu lehce zahřejeme.)

Poté do kastrůlku přidáme bíly rum. V tuto chvíli můžeme směs přecedit přes plátýnko, abychom z likéru dostali kousky perníkového koření. Není to ale nutné. Poté přidáme kondenzované mléko a přelijeme do uzavíratelné nádoby. Likér uchováváme v lednici. 
Tento recept byl připraven pro Tchibo blog.

Žádné komentáře:

Okomentovat