První dort: LESNÍ ČOKOLÁDOVÝ DORT


Před nedávnem jsme oslavili Tobínka 1. narozeniny. Zprvu jsem chtěla Tobínkovi dort objednat, protože jsem chtěla, aby byl jednoduše perfektní. Psala jsem Ivče Cat and cook, ale i když jsem jí psala s několikaměsíčním předstihem, tak už měla svou kapacitu vyčerpanou. Je to dortová star a to se dalo čekat. Od nikoho jiného jsem dort nechtěla. Ona byla sázka na kvalitu. V ten samý den mi moje čtenářky psaly, že dort k prvním narozeninám musí vždy dělat maminka, že to je tradice. A já si spojila tyto dvě věci a řekla, že to je vlastně pravda. Ať bude jaký bude, bude první a bude od maminky.

Ihned jsem tedy začala přemýšlet, jak bude vypadat. Oslava byla na téma Český les a tak musel být v tomto duchu. V hračkářství jsem tedy koupila jelena a ježka (oba dohromady cca 200 Kč), na zahrádce ostříhala levanduli, rozmarýn a jedlé květy a pustila se do modelování dortu.

Abych se přiznala, tak když jsem doposud dělala někdy dort, tak to byl ve stylu naliji do formy, upeču a je to. Nahatý dort je pro mě takový ten nedostižný cíl, do kterého se nikdy nebudu pouštět, protože na to prostě nemám. Brala jsem to jako něco tak strašně těžkého, že jsem se o to nikdy ani nepokoušela. Dnes tomu ale bylo jinak. Výzva je výzva.

Největší paradox na tom byl ten, že krém jsem tvořila v průběhu vaření. Opravdu jsem se žádným ani neispirovala, jen jsem sázela na zaručené ingredience a zkušenosti z minulosti. Smíchala jsem tedy mascarpone, 70% čokoládu, oříškové máslo a nakonec přidala trošku karamelizovaného salka. Krém držel naprosto dokonale a dort se povedl. Musím říct, že takhle jsem na sebe pyšná snad nikdy nebyla :-)

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 12

INGREDIENCE:
Korpus:
  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 10 polévkových lžic slunečnicového oleje
  • 20 polévkových lžic vlažné vody
  • 4 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
  • 1 prášek do pečiva
Krém:
  • 500 g mascarpone
  • 200 g 70% čokolády (ta je důležitá, díky ní to tuhne)
  • 2 lžíce karamelizovaného salka (lze nahradit moučkovým cukrem)
  • 50 g másla
  • 3 lžíce oříškového másla (mandlové nebo arašídové jemné)
  • borůvková marmeláda
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Použitá forma průměr 18 cm. 

Nejprve, nejlépe den předem si upečeme korpus. Přes noc krásně vychladne a bude se nám s ním lépe pracovat.

Vyšleháme si bílky a dáme stranou. 
Poté do mísy vložíme mouku, cukr, olej, vodu, žloutky a prášek do pečiva a důkladně prošleháme. Poté přidáme bílky a metličkou opatrně zapracujeme.

Pečeme na 170 stupňů cca 30 - 45 minu. Testujte upečenost špejlí. Necháme vychladnout.

Vychladlý korpus rozřízneme na 3 části.
Nyní si připravíme krém. 
Do mísy vložíme máslo a salko a důkladně prošleháme. Máslo změkne a nadýchá se.
Rozpustíme si čokoládu ve vodní lázní. Jen pozor, než jí nalijeme do krému, tak jí necháme částečně vychladnout. Nesmí na dotek pálit. Pak jí přidáme do krému. Také mascarpone a oříškové máslo. Důkladně prošleháme. 
Připravíme si spodní část korpusu a namažeme jí marmeládou. Tím odlehčíme krém a lehce dosladíme.
 Poté přidáme vrstvu krému. Nebojte se až do okrajů. Stejně se pak budou uhlazovat.
Opět přidáme marmeládu a opět krém. Přikryjeme vrchní částí korpusu. A dáme do lednice minimálně na hodinu zatuhnout.
 A nyní to uhlazování. Myslela jsem si, že to je oříšek, ale jde to.
Nejprve se nanese vyšší vrstva na horní korpus a poté se rozprostře krém po stranách. Nebojte se dát větší vrstvu. Sundat to lze kdykoliv.

Pokud nemáte otáčecí stojánek, tak postupujte jako já. Otočíme misku a na ní položíme talíř s dortem. Vezmeme si špachtli na uhlazování dortu a uhlazujeme a uhlazujeme. Já chtěla docílit toho, aby prosvítal korpus. To už je ale na vás. Když jsou strany perfektně zahlazené tak se pustíme do vršku.

Ten zahladíme do úplné rovnosti. Jestli chcete perfektní postup, tak Ivča z Can and cook vydala na svém youtube kanálu video postup na uhlazování krému. Tak se na to podívejte.

Dáme opět do lednice a před podáváním ozdobíme. Krém není tuhý, tak jde perfektně zdobit ihned po vyndání z lednice.

Vršek jsem zdobila ve stylu, co zahrada dala. Přidala jsem tedy lesní jahůdky, rozmarýn a kvetoucí levanduli. Krásné jsou ale i třeba růže.
Pokud si nejste jistí, zda je květina jedlá či jestli je chemicky ošetřená, tak stonek před zapíchnutím obalte v alobalu. Beztak květiny většina lidí nejí a odkládá na stranu. Přidejte figurky modelované marcipánem či nějaké, které najdete v obchodě. Kreativitě se meze nekladou.


TOBÍNKŮV PATLACÍ DORT

Ale asi si říkáte, jaký dort měl Tobínek? Měl ten patlací? Ten, který může jíst i on? Ano, měl.
Korpus byl nepečený a tvořen z rozdrcených vloček a banánu. Krém byl tvořen jen z jogurtu. Ničím neslazen a nedochucován. Stačí jen jogurt vložit do tenkého plátýnka, zavázat a přes noc nechat vykapat. Zhoustne a lze ho použít jako hustý krém. Aby měl dort nějakou zajímavou chuť a barvu, tak byl prokládán tunou čerstvých malin, borůvek, ostružin, máty a jahod. Hlavní jahody dozrály v den oslavy na zahrádce u Tobínka babičky. A tak byly hlavní ozdobou.

A jak dopadlo patlámo patlámo? V podstatě nijak. Všichni se na to těšili, ale Tobínek je ale pan gurmán, tak dvěma prsty vyndal borůvku po borůvce, ochutnal a když ho to přestalo bavit, tak zvedl ruce a chtěl ven z židličky. Čistý :-)


6 komentářů:

  1. Pane jo, nádherně si oslavil Tobínek první rok :) Ten, ale těch dortů, ale měl. Když se tak koukám na fotografie mého prvního roku, já jsem měla taky čokoládový dort :) Lesní dort je skvělý :) Ale poslední dobou, když se pokouším o nějaký dort s mascarpone, nejvhodnější pro mě je z penny, z jiného řetězce mi pořád jenom teče a potom, kdo se má rozčilovat.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Kačí, dost pro Tobinka si dělala v den oslavy ráno, nebo den předem? Je potřeba korpus z banánu a vloček dávat do ledničky ztuhnout? děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ne ne den predem. Aby se vlhkost dostala do vlocek a byl krasne mekky.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, jaký je poměr vloček a banánů?

    OdpovědětVymazat