První dort: PLACIČKOVÝ DORT S JOGURTEM (bez cukru)


Jsou to 3 dny, kdy náš Tobínek oslavil 18 měsíců, čili rok a půl. Jelikož jsme slavili jeho půlročiny, rok, tak se nabízelo, že oslavíme i rok a půl. Každý den je důvod k oslavě, jen si ho najít.

A tak jsem si říkala, z čeho mu připravit ten rokapůlročinový dort. První, co mě napadlo bylo, že z batátových placiček. Palačinkový dort není v dnešní době nic neobvyklého. A tak jsem se do něj pustila a můžu říct, že mě osobně v něm cukr vůbec nechyběl. Tak ho někdy zkuste. Třeba na oslavu vašeho zlatíčka.

Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: malá
Kusy: 12 ks

INGREDIENCE:
  • 200 g batátů
  • 2 banány
  • 2 lžičky skořice
  • 3 vejce
  • 8 lžic hladké mouky (špaldová, pšeničná)
  • mléko dle potřeby
Na krém:
  • 1 kg bílého smetanového jogurtu
  • ovoce na ozdobu
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si dáme překapat bílý jogurt a to přes noc.
Připravíme si mísu, do ní vložíme cedník a do ní plátýnko nebo utěrku. Do utěrky vložíme celé kilo smetanového jogurtu, zabalíme a necháme přes noc překapat. Z jogurtu se stane hustá hmota podobná třeba lučině.

Druhý den si do smoothie makeru vložíme batáty (můžeme syrové, ale i vařené, z těch to jde asi lépe), dále banány, skořici, vajíčka, mléko a mouku. Rozmixujeme do hladka. Směs by měla být hustější.

Placičky pečeme na pánvi bez tuku. Mohou se zdát, že jsou uprostřed syrové, mazlavé, ale když je necháte vychladnout na mřížce, tak po vychladnutí budou v pořádku. Ale lepší bude, když to zkusíte na jedné malé a popřípadě do těsta přidáte ještě trochu mouky a mléka. Je to tím, že někdy banán má jinou velikost.

Placičky pečeme ne velké pánvi na střední plamen, spíše to budou takové palačinky. Po vychladnutí je ořízneme do požadováného tvaru. Jako šablona nám vystačí malý talíř. Já dělala tento dort k roku a půl a tak jsem připravila i druhé patro z menší placičky, kterou jsem ještě překrojila na půl a ta představovala ten půl rok.

Poté každou placičku promažeme jogurtem. Dávejte větší vrstvu. Cca 0,5-1 cm. Nakonec dort sestavte a jogurt potřete i po stranách.

Samotné placičky jsou sladké po batátu, banánu a voňavé po skořici. Čili nevadí, že krém je neochucený. Naopak se to skvěle doplňuje. Můžete ale dané vrstvy proložit ovocem, třeba tenkými plátky banánu. Záleží na sezóně. Vrch jsem posypala granátovým jablkem, který jsme měli doma, ale opět třeba nemusíte ničím. Záleží jen a jen na vaší fantazii.

Nezapomeňte se se svým výtvorem pochlubit a to třeba na mém instagramovém účtu @smoothandcooking.

Krásnou oslavu přeji.


Žádné komentáře:

Okomentovat