BABIČČINA FAZOLOVÁ POLÉVKA

Kdybyste se někdy zeptali mě nebo Artyho, jaká je naše nejoblíbenější polévka, tak rozhodně řekneme tuhle. A jak jsem k tomuto receptu došla? To vám hned povyprávím.

Moje babička pochází ze Slovenska. A tam měla tetu Milku. A teda Milka tuhle polévku pravidelně vařila babiččce. Pak se narodila moje maminka a babička jí začala vařit mamince. A pak jsem se narodila já a jak to s rodinnými recepty chodí, tak i já jsem na této polévce vyrůstala. A nemohla bych si tu polévku nechat pro sebe a tak jsem jí uvařila i Artymu.

Tato polévka mi evokuje podzim, ale mohu jí jíst klidně po celý rok. Je to skloubení uzeného vývaru, fazolí, trochu nakyslá po octu a nasládlá po smetaně. Říkáte si, proboha co je to za kombinaci? To se ani nedivím. Ale věřím, že když si jí uvaříte, tak si jí také zamilujete.

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 6

INGREDIENCE:
  • 500 g uzeného masa + 2 kg uzených kostí (žeber)
  • 300 g červených fazolí (namočíme den předem)
  • 1 velká cibule
  • sušená paprika
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sádlo nebo olej
  • ocet, sůl, pepř

Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si pokrájíme cibuli na drobno.
Rozpálíme hrnec a do něj vložíme 1 lžíci sádla.
A ihned přidáme cibuli. Restujeme do zlatava.
Poté cibuli zaprášíme lžící sušené papriky, restujeme minutu a
zalijeme 4 litry vody.
Přidáme namočené fazole (když nejsou namočené, bude vaření trvat déle),
dále uzené maso a kosti
a vaříme cca 1 hodinu. Hlavně, ať se fazole nerozvaří.

Po uvaření vyjmeme maso a kosti.
V hrníčku si smícháme smetanu ke šlehání s hladkou moukou
a pomalu lijeme do hrnce. Tím se polévka zahustí.
Nakonec lehce okyselíme octem,
osolíme a opepříme a vrátíme pokrájené uzené maso.
To dochucení je důležité, tak to s ničím nepřehánějte a prostě pomalu přidávejte smetanu, ocet, sůl, popřípadě ještě trochu sušené papriky.

Věřím, že se to nakonec povede :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat