ŘEPALÁT S ČESNEKEM A RUKOLOU


Když jsem tento řepový salát připravila poprvé, tak jsem byla zvědavá na reakce mého okolí. Já si ho totiž zamilovala na první sousto. Sladká chuť řepy doplněná o štiplavou chuť česneku a ostrou chuť rukoly, to je moje gusto. 

To, že nadchl mého manžela mě ani tolik nepřekvapilo. Přecijenom jeho kořeny sahají do Ruska a tam se řepa jí na tisíce způsobů. Byla jsem tedy spíše zvědavá na reakce maminky a hlavně bratra.  Řepu jsme doma běžně nejedli (ani nevím proč) a když už, tak to byla ta kompotovaná.

Před několika lety jsem pozvala bratra na oběd, servírovala několik chodů a do jednoho zakomponovala tento salát. Pamatuji si, že jsem ho podávala v takových mini skleničkách a to hlavně z toho důvodu, že jsem si myslela, že zase tak velký úspěch mít nebude. Jenže! Podcenila jsem ho. Jak salát, tak bratra. 

Zprvu se podivoval nad svítivě růžovou barvou. Tak jsem nečekala ani vteřinu a upozornila ho, že se jedná o slaný salát a ne dezert. S nejistotou v očích uchopil vidličku, vložil si sousto do úst a ochutnával. Z ochutnávání se stalo vychutnávání. Zamiloval si ho na první sousto, stejně tak, jako já.

Ihned si ode mě vzal recept a od té doby ho dělal pořád. Když říkám pořád, tak pořád. Byl schopný ho jíst i několikrát do týdne. A tak, když o něm mluvil stále dokola, tak to mamince nedalo, připravila si ho také a okamžitě také najela na "řepolátový" maratón. 

Takže, pokud milujete řepu, neváhejte ani vteřinu a zkuste ho. Pokud nejste její oblíbenec, tak tento salát nezatracujte a vyzkoušejte ho také. Třeba jako přílohu k masu, místo pomazánky na chléb, ke grilování nebo jen tak.

Doba přípravy: 15 minut (+ 90 minut pečení nebo vaření)
Náročnost: malá
Počet porcí: 6

INGREDIENCE:
  • 4 střední řepy
  • 400g bílého hustého jogurtu
  • 1 polévková lžíce olivového oleje + na zakápnutí
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • 6 lžic slunečnicových semínek
  • 150 g rukoly
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejlépe den předem (abychom jí stihli vychladit) si zabalíme neoloupanou řepu do alobalu. Vložíme jí do pekáče a pečeme na 180 stupňů cca 90 minut. 

Druhá varianta je, že řepu vložíme do hrnce, zalijeme vodou a dáme vařit. Také neloupeme. Vaří se cca 60 minut. Chuť se ale trochu vyvaří a tak není tak dobrá, jako ta pečená.

Hotová je tehdy, když se do ní lehce ztuha zapíchne vidlička.

Když je řepa hotová, tak jí dáme vychladit. Nejlépe přes noc, aby byla opravdu důkladně vychlazená.
Řepu nožem oloupeme a pokrájíme na cca 0,5 cm velké kostičky.

Přidáme bílý jogurt,
olej,
prolisovaný česnek,
slunečnicová semínka,
sůl a pepř.
Celé důkladně promícháme.

Servírujeme s rukolou zakápnutou olivovým olejem a posypanou solí a pepřem.





4 komentáře:

  1. Kačíí, vypadá fantasticky. Salát z řepy znám na podobný způsob. Dá se osmažit cibulka a když má takovou zlatavou barvu přidá se na mírné orestování řepa. Poté se zamíchá zakysaná smetana a mírně podusí. Ještě lze přidat kopr, to pak má zase jinou chuť. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jaktože tu není žádný komentář! Takový výborný salát! Řepu v zimě peču každý týden, děti jedi samotnou, my s mozarelou - trhanou. Kombinace s jogurtem mě nenapadla, ale už když jsem to četla, bylo mi jasné, že to je dobrý nápad. Akorát jsem nedala rukolu - ta má nejvíc dusičnanů, tak vzhledem k nedospělým členům domácnosti nedávám. Ale dala jsem pažitku a řeřichu. Je lepší nechat odležet? Kvuli těm semínkum asi ano, řekla bych....Víc takový příspěvků! Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha ha kolikrát lidé chtějí zdravé recepty a pak je na ně nejmenší odezva. Je to škoda, tohle je náš rodinný favorit. Ano, je určitě lepší druhý den :-)

      Vymazat