POVIDLA (Bosch)

Tento článek byl sepsán ve spolupráci s firmou Bosch.


Abych pravdu řekla, tak povidla jsem neměla nikdy v lásce. Buchty jsem si vždy vybírala tvarohové a těm s povidly jsem 
se vyhýbala obloukem. Vlastně jsem nikdy nechápala ty, kteří naopak povidlové buchty a koláče upřednostňují. 

Doteď si pamatuji ten okamžik, kdy se to u mě zlomilo. Jednou jsem si koupila poctivá česká povidla vyráběná jednou Češkou a to v malovýrobě. Tehdy jsem je koupila náhodou a doteď ji zůstala věrná (jmenují se Dobrá povidla). Až tehdy jsem zjistila, proč jsem povidlové pokrmy posouvala až na poslední místo. Cukr. Za mě byla doposud všechna povidla přeslazená. A tato? Dokonale dochucená, příjemně nasládlá, ale i lehce nakyslá. Přesně taková, jaká jsou pouze ze švestek, popřípadě dochucená skočicí a rumem. Tato povidla používám na Mrkvové rohlíčky, které naleznete také u mě na blogu.

 

Jak jsem se dostala k výrobě vlastních? Kvůli babičce. Má nádhernou chalupu s ještě krásnější zahradou. Ta je plná ovocných stromů a zahradního ovoce. Pokaždé, když k ní jedu, tak si přijdu jako v jiné světě. Jen tam se zastaví čas. Vždy prosím babičku, aby mi vyprávěla o tom, jak tuto chalupu objevila, co na ní vše postavila vlastníma rukama a co dále zvelebila, kdy jaký strom sázela a proč je jabloň právě tam, kde je. Tyto příběhy jsem slyšela od mé babičky už tak 100x a vždy si je od ní vyprosím. Ona si už nepamatuje, že mi je někdy vyprávěla a tak mi o nich vždy povídá s takovým nadšením a do takového detailu, jako kdyby je vyprávěla poprvé.

A právě od mé babičky mám buď příval ovoce nebo nic. Často tam totiž uhodí jarní mrazíky a všechny květy na stromek zmrznou a pak neplodí. Letos je to po dlouhé době, kdy aspoň nějaká úroda je. Jsou blumy, jablka a ořechy. Zázrak!

Když mi včera otčím dovezl plné přepravky jablek a blum, tak jsem ihned věděla, co budu dělat. 

Často ale jablíčka oloupu, nakrájím na plátky a zamrazím. Pak je používám na Babiččinchalupářský koláč, který také naleznete na mém blogu. Takto mě to naučila babička. V mrazáku jsem ale neměla místo a tak jsem se pustila do povidel. Poctivých. Domácích. Nepřeslazených. Ovoněných skořicí a rumem. Takových, jaký je miluji úplně nejvíce.

A co s nimi dále dělám? Nejčastěji je přidávám do Mrkvových rohlíčku nebo Kynutých koláčů. Do těch dám vždy tvaroh a navrch dám lžičku povidel. Je to taková skvělá kombinace. 

Tak jdeme na ně. Věřím, že si je zamilujete. 


Doba přípravy: 6 hodin

Náročnost: malá

INGREDIENCE:

  • 4 kg ovoce (blum, švestek, jablek, hrušek nebo kombinace těchto)
  • 2 lžíce mleté skořice
  • 2 dcl tuzemského rumu (rozdělený na 2 části)
  • 2 dcl vody

Tip: Nebojte se kombinovat. Naposledy jsem připravovala povidla, do kterých jsem dávala 2/3 blum a 1/3 jablek. A byla skvělá. 

Postup, aneb jak jsem postupovala já:

Nejprve si umyjeme a vypeckujeme ovoce. Slupku na ovoci necháme. Ovoce zbavíme pouze pecky nebo jadřince.

Ovoce pokrájíme na cca 2 cm velké kousky a vložíme do hrnce.

Přidáme mletou skořici.

Ovoce zalijeme 1 dcl rumu (druhou dcl necháme na později) a 2dcl vody.

Celou směs přivedeme k varu. Poté plamen stáhneme na střední (já dala 5 z 9stupňů) a necháme celou směs pomalu probublávat cca 3 hodiny a to bez pokličky. Nezapomínejte ale směs promíchávat. Má tendenci se usazovat a přichytávat ke dnu!

Po 3 hodinách celou směs důkladně rozmixujeme ponorným mixérem nebo ve smoothie makeru. 

Přilijeme zbylou 1 dcl rumu, plamen stáhneme na minimum (já dala 1,5 z 9stupňů) a necháme další cca 2 hodiny prohřívat a redukovat. Takto redukujeme do té doby, až budou povidla hustá. Po vystydnutí ale ještě trošku zhoustnou. 

Mezitím si vymyjeme a nejlépe vyvaříme zavařovací sklenice a necháme důkladně vysušit. Tohle je ale lepší dělat den předem.

Ke konci celou směs přivedeme k varu, vypneme a ještě jednou důkladně rozmixujeme.

Na závěr celou směs nalijeme do sklenic (já používám široký trychtýř, abych neumazala hrdlo sklenice), uzavřeme a otočíme víčkem dolů. Necháme důkladně vystydnout. 

A je to. Sklenice lze popsat a darovat jako jedlý dárek.

A jelikož se mě často ptáte na spotřebiče, tak přikládám článek o těch, které jsme nakonec vybrali. V článku máte přímo prokliky na dané spotřebiče.



Žádné komentáře:

Okomentovat