ZE ŽIVOTA: POMÁHEJME MALIČKOSTÍ

Období Vánoc je ta část roku, kdy šílíme kolem nákupů dárků, nákupu jídla na Štědrovečerní večeři, pečeme cukroví, uklízíme (i na těch místech, kam jsme po celý uplynulý rok ani nesáhli), čančáme byt, zdobíme stromeček a to děláme za jedním účelem. Užít si Štědrý den. Celkově za tím ale stojí něco jiného. Tedy ve většině případů. Chceme totiž být s těmi nejbližšími a být obklopeni tou nejkrásnější a nejpříjemnější atmosférou.

Ne každý má ale to stejné štěstí. Štěstí ve smyslu, že by měl rodinu a ty, se kterými by tento den mohl trávit. A tak nás to kolikrát přivádí k myšlence a činu pomáhat!

Nevím jak vy, ale já to tak mám. Snažím se vymýšlet všelijaké dobročinné aktivity po celý rok, ale ty Vánoce na mě mají takový speciální vliv. Moc dobře si totiž uvědomuji, že pokud člověku něco chybí, tak si to nemůže užít, tak jak by mohl a měl. 

Sama jsem si prošla obdobím, kdy jsme ztratila někoho velmi blízkého, řekla bych kus sebe a koukat na štěstí ostatních mi v určitou chvíli hodně ubližovalo. I když jsem to lidem tolik přála, tak jsem si stále říkala, proč to nemám já, proč já řeším tohle a hlavně, proč nemůžu být konečně šťastná, úplně šťastná. Dané chvíle jsem spíše přežívala, než prožívala. A to nezáleželo na tom, zda jsem byla v běžném pracovním nasazení nebo třeba na dovolené. Prostě jsem si tu chvíli nemohla užívat tak, jak bych chtěla.
Nakonec jsem si ale uvědomila, že toho mám dost a na určité věci se musí jednoduše počkat. Mám hlavně to, co běžně lidé nemají. Mám rodinu, mám milujícího manžela, úžasné psice, také kamarády, kteří za mnou stojí, práci, která mě baví, určité finanční zajištění, mám kde bydlet, mám co jíst a mám motivaci. Negativní myšlenky jsem po určité době zahnala tak, že jsem se upnula na nějaký bod. Tehdy to bylo vytváření určitých aktivit, které jsem brala jako očistu karmy. Řídím se totiž heslem, karma je zdarma, tak si jí čechrej. 
Tímto úvodem se blížím k jedné věci. K pomoci. K pomoci, která není tak běžná a samozřejmá. Občas se jí nedostaneme ani od těch, od kterých bychom ji čekali (vím, o čem mluvím), natož od těch, které třeba vůbec neznáme. A tak jsem se rozhodla pomáhat. Někdy jen staré paní do tramvaje, někdy mamince s kočárkem, někdy podat zákazníkovi v obchodě zboží z horní police, na které nedosáhne, někdy hodím minci pouličnímu zpěvákovi a někdy třeba zorganizuji nějaký bazar, charitativní bazar. Peníze dávám na nadaci a pomáhám tím potřebným. Je mi sice jasné, že těch pár korun (naposledy to bylo přes pět tisíc, jupí) nikoho vyloženě nevytrhne, ale i kdyby šlo třeba i o pouhou korunu, tak pamatujte, každá koruna se počítá. Když si tohle řekne každý člověk v naší republice, tak hned máme přes jedenáct milionů korun. A to už je pěkná suma. 
Dnes vás ale nechci vybízet k výběru peněz, ale k formě pomoci, do které jsem se zapojila i já. Tato pomoc vás nebude nic stát a pomůžete aktivitou, kterou pravděpodobně stejně děláte.
Pampers a Unicef se rozhodli vymýtit novorozenecký tetanus a tak přišli s celosvětovým projektem. Doposud se jim podařilo darovat 300 milionů vakcín a tím eliminovat novorozenecký tetanus v 20ti zemích. 18 zemí ještě zbývá. 

Když si na Instagramu zadáme hashtag baby, babies, dítě, děti, dcera nebo třeba syn, tak nám vyjede několik milionu fotografií. To znamená jedno, mnozí z nás, kteří mají děti, tak je rádi fotí a s nadšením se o svůj poklad dělí s okolím. Někdo fotografie sdílí na soukromém profilu a dělí se o ně pouze s nejbližším okolím a někdo veřejně a tak se na ně může podívat kdokoliv, kdo vlastní profil na Instagramu. A na vás to nyní směřuji.
Pampers a UNICEF přišli s projektem na pomoc novorozencům. O co jde? Za každou nasdílenou fotografii, na které se objeví vaše dítě, firma Pampers věnuje 1 život zachraňující vakcínu. Tedy 1 fotografie = 1 vakcína. Samozřejmě, Pampers i Unicef se zavazují, že budou chránit soukromí vašich dětí a fotografie nebudou jimi použity, ani zneužity.

(je ale potřeba dodržet pár pravidel a to, že fotografie musí být nasdílená na Instagramu, Facebooku nebo Twiteru a musí obsahovat hashtagy #1photo1vaccine nebo #PampersUnicef.
Pokud ale nechcete sdílet fotografie vašeho dítěte, tak můžete pomoci jinak. Stačí koupit balení plenek Pampers nebo vlhčených ubrousků Pampers obsahující logo Unicef. I za tuto koupi je věnována 1 život zachraňující vakcína.

A to je vše. Tak málo stačí. Stačí se zamyslet a pomoct aktivitou, kterou běžně děláme. Pokud vás to zaujalo, dooznačte své fotogragie nahrané od října 2017 doposud a další nahrajte. Akce totiž končí na konci tohoto roku. Zbývá tedy pouze pár dní, ale i za ně lze v období Vánoc, pohody a klidu nahrát fotografii a pomoci potřebným.

A jestli vás zajímá nějaké informace navíc, naleznete je ZDE.


Mějte se krásně, přeji krásné prožití svátků a pamatujte na jedno - hlavně v klidu. Nic nám neuteče, ani ten nepořádek (škoda!) a beztak je nejdůležitější ta rodina, pohoda a odpočinek.

S láskou vaše Kačí


7 komentářů:

  1. Já ale nemám dítě, nekupuji plenky ani ubrousky. Jak mám pomoci? Zadarmo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžete mi prosím odpovědět?

      Vymazat
    2. Omlouvám se, ale při mých aktivitách odpovídám na komentáře vždy jednou za čas a najednou.
      Pomoci můžete různě, například vzít tašku staré paní do tramvaje. Prostě každý člověk si svou pomoc najde či pobídne své okolí, aby to udělali či udělali hromadně. Tak jako já. Já pobídla tímto článkem ty, kteří takto pomoci mohou, někdy pořádám charitativní bazary, kam může přijít veřejnost a něco si koupit a tím pomoci potřebným, protože výtěžek dáváme na charitu. Druhů pomoci je hodně a je všude kolem nás, jen se stačí rozhlédnout, zamyslet a jít do toho. Nemusí to být velká věc, může to být maličkost a i ta se počítá :-)

      Vymazat
  2. Mohu se zeptat, proč Pampers prostě ty peníze nedá jen tak? Proč se musí kvůli tomu postovat fotky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba to tak dělá, kdo ví. Já se dozvěděla o tomto projektu a šířila ho dál :-)

      Vymazat