DIY: VYUŽITÍ AVIVÁŽE TROCHU JINAK

Nad tímto článkem už přemýšlím opravdu dlouho a to hlavně proto, že miluji si tvořit své vlastní výrobky a tak nějak zkoušet, co vše lze vytvořit doma. A jelikož jsem absolutní milovník aviváže, tak dnes začneme tímto tématem.

Nevím, jak to máte vy (napište mi do komentáře), ale já odjakživa aviváž miluji. Přesněji ne samotnou aviváž, ale tu vůni, která díky ní vzniká. Přiznám se, že do pračky ji liji kolikrát dvojnásobné množství, jen aby to prádlo provonělo celý byt a ještě vonělo hodně dlouho ve skříni a také, když si ho poté obleču. 
Dokonce mám i takovou úchylku, že když vyndavám prádlo ze sušičky, tak k němu vždy přičichnu a to stejné dělám, když si ho oblékám. Teď, když to popisuji, tak mi to přijde až takové divné. Ale co. Prostě miluji vůni jako takovou. Vonítka do zásuvky, vonné svíčky, voňavý čistící prostředek a také voňavé prádlo.

Když jsem ale byla těhotná, tak se to všechno změnilo. V těhotenství se z jakéhosi důvodu mění určité vjemy. Jeden, který se mi změnil opravdu hodně byl čich. Najednou jsem cítila úplně vše a to tak stotisíckrát intenzivněji. Takže například jít do lednice (ač byla čistá) byla pro mě muka, odpadky jsem nemohla vynášet, protože přiblížení k popelnici bylo šílené, ale zároveň jsem o mnoho intenzivněji začala vnímat ty pozitivní vůně. Vůně bylinek, vůně parfému nebo vůně čerstvě vypraného prádla. Ač tohle ve svém životě beru jako jedny z nejkrásnějších vůní, tak nyní to pro mě bylo peklo. Moje vlastnoručně vypěstovaná bylinková zahrádka byla pro mě zakázané území, parfém jsem nemohla používat a když jsem přičichla k Artymu, tak mi jeho parfém málem vypálil nos a když jsem si na sebe oblékla čerstvě vyprané prádlo, tak jsem se modlila, ať ta vůně trochu poleví. Naštěstí po porodu se to vše vrátilo do původních kolejí a já si opět užívám tyto krásné a příjemné vůně. 
Měla jste to tak také některá z vás?
Nedávno přišla firma Lenor, od které kupuji už několik let tu stejnou vůni (modrou) s novou kolekcí. Tou chce poukázat na vůni přírody. Je to celé o tom, že jelikož trávíme spoustu času v práci, doma či někde na cestách, tak eliminujeme styk s přírodou. Poslední dobou mi přijde, že se to lepší (asi je to i vlivem IG a sdílením fotografií), ale průzkumy ukazují, že to je v Evropě stále bída.
Jedna aviváž voní jako bambucké máslo, druhá jako, když jste u moře a třetí květinou Albízií růžovou. Absolutně nevím, jak tato květina vypadá a kde roste, ale co vím, že  když jsem si jí šla koupit do drogerie, tak jsem se do téhle vůně úplně zamilovala. Z těchto tří je to můj favorit.

Lenor mi pak poslal ještě dárkový balíček a tak vyzkouším nakonec všechny tři. Kolikrát vůně v lahvi a vůně na prádle voní lehce jinak a tak sama uvidím, které nakonec propadnu či zda vydržím u růžové lahvičky.
Tak ale teď už jdeme na to DIY.


BYTOVÉ VONÍTKO
Když přišel trend bytových vonítek, tak jsem mu ihned propadla. Jediné, čemu jsem nepropadla byla cena. Takže mi to nedalo a zkusila jsem si ho vytvořit. 
Do prázdné lahvičky jsem nalila polovinu mojí oblíbené avivážě a dolila vodou. Zapíchla jsem do toho špejle, nechala je nasáknout a po chvíli otočila. Takto špejle otáčím pravidelně doteď. Samozřejmě občas je dobré celou lahvičku vymýt a dát čisté špejle. Nicméně cena se vyšplhá na minimum a byt je stále krásně provoněný. Já to nejčastěji používám v koupelně a ložnici, kam mi vůně aviváže sedí nejvíce.


PRACH NA OBRAZOVCE
Asi každý každý z nás zná ten začarovaný kruh, kdy utírá televizi a za pár minut je opět pokryta vrstvou prachu. Je to tím, že statická elektřina prach doslova přitahuje.
A tak stačí použít naprosto snadný a cenově dostupný trik. Vezměte si aviváž, namočte do ní leštící hadřík (ať si nevytvoříte mikro škrábance) a otřete sním obrazovku a rámy televize. Aviváž statickou elektřinu eliminuje a zabraňuje rychlému usazování prachu.


ELEKTRIZUJÍCÍ VLASY
V těhotenství se mi stala ještě jedna zajímavá věc. Vlasy mi začaly neskutečně elektrizovat. Ale když říkám neskutečně, tak opravu neskutečně. Bylo to tak děsné, že i culík jsem měla rozlítaný na všechny strany. Tenkrát jsem se vás ptala, co to může způsobovat a jak tomu zabránit. Nakonec jsem zjistila, že to způsobuje těhotenství a změna stavu (divné) a pomáhá na to aviváž.
Jedna rada zněla, že si mám do rukou vmasírovat kapku aviváže a tou uhladit své vlasy. Účinek je stejný jako u předchozího bodu. Odrazovalo mě, dávat aviváž do vlasů.
Co mi ale pomohlo více, bylo přidání většího množství aviváže do praní. Oblečení a hlavně šála byla tak jemnější a nevytvářelo to tolik elektřiny.


SKVRNY OD LAKU NA VLASY
Kdo pravidelně používá vak na vlasy, tak asi ví, co to způsobuje. Jemný rozprašek se rozlítne po celé koupelně a přilepí se na zrcadlo či povrch skříněk. Po čase to spojí s prachem a jde to hůře dolů. Nemluvím samozřejmě o místech, které se utírají pravidelně, ale hlavně o místech, kam sáhneme třeba při Vánočním úklidu.
V tomto případě stačí namíchat roztok z 1 dílu aviváže a 2 dílů vody, poté ho nastříkat na znečištěná místa, počkat pár minut a setřít suchým hadříkem.


PŘIPÁLENINY
Asi každému se někdy stalo, že připálil hrnec či pekáč. Sundat to je občas nadlidský výkon a i tady může pomoci aviváž.
Do připálené nádoby stačí nalít teplou vodu a přidat odměrku aviváže, nechat cca hodinu působit a připáleniny poté půjdou snadněji dolů.


SKVRNY OD TVRDÉ VODY
Kdo má tvrdší vodu, tak ví, co za neplechu způsobuje. Můžete vyleštit kohoutek v koupelně, jednou se umýt a skvrny tam jsou znovu. 
Na povrch těchto míst stačí nanést nezředěnou vrstvu aviváže a nechat působit cca 10 minut. Poté aviváž setřete a zázrak je na světe. Skvrny jsou pryč.


Tak doufám, že vám článek přinesl trochu inspirace a určitě mi napište, zda vás to bavilo a chcete další. Mám ještě tipy, jak si vytvořit vlastní čistící prostředek, prostředek do myčky či domácí aviváž.

Jestli máte nějaké další tipy, co s aviváží, tak šup sem s ní.


Mějte se krásně, děkuji za přečtení článku a
s láskou vaše Kačí



7 komentářů:

  1. to s tím vonítkem je bomba :O kupovala jsem si jedno do kanceláře a už mi v ní došla voňavá tekutina a přemýšlela jsem, co dál, protože nová je drahá. tohle vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madame coquete zrovna psala jak s tim dat do kupy vlasky na panenkach.

      Vymazat
  2. Také mám jeden tip - a pozor, u nás doma s ním přišel chlap :D Doporučuji na prachový filtr od vysavače nakapat několik kapek aviváže - při vysávání se nádherně provoní celý byt a zároveň vysavač není ani trochu cítit (tedy, normální lidé ho asi necítí, ale já mám i 3 měsíce po porodu čich mnohem citlivější). A díky za nápad na skvrny od vodního kamene, už mám potřené kohoutky a čekám 10 minut :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ty jo, to s tím vonítkem je super nápad, lahvičku mám, jen ty špejle si musím dokoupit, nebo možná nejrpve zkusím ty obyčejný špejle:D A ty používáš aviváže při praní, i když to jde pak do sušičky?

    OdpovědětVymazat
  4. Bezva článek, určitě nějaké tipy vyzkousim.

    OdpovědětVymazat
  5. Vonítko mě nadchlo, to musím vyzkoušet! Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Kaci. Tak o zadne z techto vychytavek jsem jeste neslysela. Hlavne me nadchl tip na tvrdou vodu. To musim vyzkouset v koupelne.

    OdpovědětVymazat