ZE ŽIVOTA: ZPĚT DO FORMY + SOUTĚŽ

Další očekávaný článek je tady. Psaly jste si o to a tak jsem se rozhodla zveřejnit i cestu od velkého břicha k tomu menšímu. O cestě od malého k velkému jsem vám psala ZDE.

Než vám ale začnu popisovat to, jak jsem se dostala zpět do formy, tak mám pro vás soutěž.
O projektu EPP jste už asi slyšeli. Pokud ne, tak se jedná o aplikaci, kterou si nainstalujete do mobilu (funguje i bez internetu) a při každé procházce třeba s kočárkem nebo psem, projížďce na kole či bruslích, při běhu nebo jakékoliv jiné aktivitě si ji zapnete a pomáháte.
Aplikace vám ukazuje počet km, spálené kalorie a hlavně, vám dává body. Tyto body můžete po připojení na internet darovat někomu potřebnému. Projektů je tam hodně, pomáhá se dětem, zvířatům, nemocným, ale třeba i důchodcům, kteří to v dnešní době nemají jednoduché. Každý si určitě najde svůj projekt a hlavně, každá procházka bude mít větší smysl a rozměr. Nemyslíte?
Já si to zamilovala a už takhle chodím několik měsíců. Je krásné pak sledovat, jaké projekty jsou naplněné a komu všemu se za pouhých pár měsíců pomohlo. Vím, že vás to hodně zajímalo a připojili jste se ke mně. Z toho mám obrovskou radost a jako odměnu mám pro vás soutěž :-)
SOUTĚŽ aneb  ZPĚT DO FORMY DÍKY POMÁHÁNÍ

  • Stačí se zaregistrovat ZDE
  • Před každou aktivitou zapnout aplikaci
  • Denně nasbírat minimálně 5 bodů a zároveň je přiřadit vybranému projektu
  • Body sbírat každý den po dobu 30ti dnů
  • Soutěž běží od 17.10. do 15.11.2017
Schválně jsem měřila, kolik je jeden bod a je to cca 250 metrů. Takže stačí denně ujít minimálně kilometr a čtvrt. A to rozhodně každá mamina s kočárkem dá. A pokud nejste mamina a nemáte kočárek, tak to rozhodně dáte také. Už jen po cestě do práce a z práce se dají krásně body nasbírat.

Tak pojďme do toho. Pomůžeme potřebným, uděláme něco pro sebe a ještě někdo z nás může vyhrát :-) Takže je to rozhodně win-win akce.

A o co se hraje?
1. cena - Wellness víkend v resortu Sv. Kateřina v celkové hodnotě 5 980 Kč
2. cena - Poukaz do Sprotisimo v hodnotě 2 000 Kč
3. cena - Poukaz do Sprotisimo v hodnotě 1 000 Kč

Tak vezměte kočárek a vyrazte. Jsem zvědavá, kolik vás se zúčastní a určitě mi dejte vědět do komentáře, kolik km tak běžně nachodíte, naběháte či najezdíte :-)
JAK SE DOSTÁVÁM DO FORMY JÁ?

O tom, že tělo umí divy jsem vám už psala. Stále to nechápu, ale je to tak. Během 9ti měsíců se dokáže nafouknout do obřích rozměrů a pak bez jediné strie stáhnout zpět. Někdo říká, že je to geny, někdo přípravky. Já jsem si břicho poctivě 2x denně mazala a opravdu zůstalo bez strie. Jestli je to tím nebo tím, že mám dobrou kůži nevím a asi nezjistím.

Na této fotce jsem pár ní před porodem. Tedy v maximu, co mé břicho dokázalo. Kolem pupíku jsem měla 107 cm. Těch 107 cm jsem přes pupík měla už poslední týdny, ač moje břicho stále rostlo. Ale jak jsem vám už psala, tak jsem do poslední chvíle hodně zvracela a tím pádem hubla, ač dítě stále rostlo. Proto asi ta stejná míra.
Zde jsem v 5. týdnu těhotenství. Před tím, než jsem otěhotněla jsem odcvičila celou Jillien Michaels a dala se do formy. Poté jsem odjela do Slovinska na 2 týdny dovolené. Kde jsme jen jedli a užívali si.

O tom vypovídá i tato fotografie.
Takže je vám jasné, že jsme si tam maximálně užívali a nic neřešili. Asi jsem po tom odcvičení něco i nabrala. Vůbec nevím. Je totiž pravdou, že jsme tam denně výletili po horách a je možné, že co jsme snědli, jsme také vychodili. 
Každopádně moje poslední před otěhotněním míry byly:
pas: 65 cm (nejužší místo v oblasti břicha)
boky: 86,5 cm (místo kolem kostí pod pupíkem)
zadek: 95 cm (nejširší místo v oblasti zadku)
stehno: 55 cm (nejširší místo v oblasti stehna)


Tohle je fotografie pořízená po návratu z nemocnice. Tedy 10 dní po porodu.

Abych pravdu řekla, tak jsem byla z toho břicha v šoku. Tak nějak jsem věděla, že to břicho nezmizí ihned, ale můj mozek nepobírat, proč vypadám jako těhotná, když už těhotná nejsem. To nemluvím o této fotografii. Tady ho mám už poměrně malé. Ale v té porodnici jsem stále vypadala, jak když mi tam jedno miminko zůstalo. Tak na to pamatujte. Vše se musí srovnat a chce to čas. Příroda je všemocná čarodějka a pokud jste se doslova nevyjedly, tak to půjde samo. A pokud něco málo zůstane, tak si z toho hlavu nelámejte. Ono to postupem času dolů půjde. Například já jsem byla vždy zvyklá jíst poměrně zdravě a cvičit a celé těhotenství jsem na stravu nehleděla, protože jsem byla ráda, když mi v tom žaludku něco zůstalo, ať to bylo, co to bylo a o cvičení jsem si mohla nechat zdát. To jsem měla zakázané. Takže udržovat se a myslet na nějakou formu prostě nešlo.

Moje míry 10 dní od porodu jsou:
pas: 74 cm (nejužší místo v oblasti břicha)
pupík: 91 cm (místo, kde jsem se měřila celé těhotenství)
boky: 94 cm (místo kolem kostí pod pupíkem)
zadek: 99 cm (nejširší místo v oblasti zadku)
stehno: 58 cm (nejširší místo v oblasti stehna)


Moje míry 21 dní (3 týdny) od porodu jsou:
pas: 74 cm (nejužší místo v oblasti břicha)
pupík: 85 cm (místo, kde jsem se měřila celé těhotenství)
boky: 93 cm (místo kolem kostí pod pupíkem)
zadek: 98 cm (nejširší místo v oblasti zadku)
stehno: 57 cm (nejširší místo v oblasti stehna)


Podívejte se, jak já se fotím a v pozadí sedí Kylie a hledí na Tobína do postýlky. No není k sežrání?
Moje míry 28 dní (4 týdny) od porodu jsou:
pas: 70 cm (nejužší místo v oblasti břicha)
pupík: 85 cm (místo, kde jsem se měřila celé těhotenství)
boky: 91 cm (místo kolem kostí pod pupíkem)
zadek: 95 cm (nejširší místo v oblasti zadku)
stehno: 57 cm (nejširší místo v oblasti stehna)


Moje míry 38 dní (5 týdnu + 3 dny) od porodu jsou:
pas: 70 cm (nejužší místo v oblasti břicha)
pupík: 84 cm (místo, kde jsem se měřila celé těhotenství)
boky: 89 cm (místo kolem kostí pod pupíkem)
zadek: 95 cm (nejširší místo v oblasti zadku)
stehno: 57 cm (nejširší místo v oblasti stehna)


Moje míry 42 dní (6 týdnu) od porodu jsou:
pas: 69 cm (nejužší místo v oblasti břicha)
pupík: 84 cm (místo, kde jsem se měřila celé těhotenství)
boky: 89 cm (místo kolem kostí pod pupíkem)
zadek: 95 cm (nejširší místo v oblasti zadku)
stehno: 56 cm (nejširší místo v oblasti stehna)


3 měsíce od porodu
Moje míry 4 měsíce od porodu jsou:
pas: 67 cm (nejužší místo v oblasti břicha)
pupík: 83 cm (místo, kde jsem se měřila celé těhotenství)
boky: 89 cm (místo kolem kostí pod pupíkem)
zadek: 95 cm (nejširší místo v oblasti zadku)
stehno: 56 cm (nejširší místo v oblasti stehna)
Tak, jak sami vidíte, jde to, ale pomalu. V celkovém těhotenství jsem přibrala 9,1 kg a ty už mám dole. Jen jsem celá taková měkká, povolená, klepavá a širší. Abych se cítila dobře ve svém starém oblečení, tak budu muset cvičit a zpevnit. Jenže to si budu muset ještě počkat. Ale nevadí mi to, protože kvůli kojení stejně většinu šatníku nosit nemohu. Po císaři se smí cvičit nejdříve po 3 měsících a to si ještě nejsem jistá, zda na břicho. 
Takže holky, jestli máte nějaké to kilo navíc, tak nezoufejte. Beztak je nejdůležitější ten malý uzlíček štěstí, který můžete držet v náručí. Kila se dají shodit například dobrou stravou nebo například kočárkovým cvičením, který je každý týden u nás v Praze na Letné. Sejdou se maminy a cvičitelka a cvičí se v přírodě s pomocí kočárku. Takže se dá spoustu cviků dělat se samotným miminkem nebo třeba zapojte chůzi (či běh) s kočárkem.  
POHYB
Teď, když už se cítím lépe a nic mě nebolí, tak třeba dělám to, že když utěšuji Tobína, tak s ním chodím po bytě a dělám lehké výpady, ale také se postavím před zrcadlo a dělám takové částečné dřepy. Tedy ne úplně na zem, abych nespadla či tak. Ale jen tak do lehkého pokrčení nohou. Ono se to nezdá, ale když to takhle dělám několikrát denně pár minut, tak je to celkem cítit a zadek a stehna se formují :-)

Na běh či jiné kardio se zatím necítím a tak hlavně chodím. Po císaři a celkově po porodu je to ten nejpřirozenější pohyb, který nijak extra nezatěžuje bolavá místa po porodu a přitom posílí tělo. 

Každý den vezmu nosítko nebo kočárek a vymyslím si nějaký cíl. 
V pondělí a úterý je to většinou nějaký obchod. Klidně jdu pro jeden jogurt. Bez cíle se mi totiž chodí špatně. Máte to také tak? Vezmu to skrze parky či les, dojdu do obchodu a zase skrze parky či les jdu domů.
Občas si ale řeknu, že chci navštívit nějakou novou či oblíbenou kavárnu a tak se zamyslím a cestu si naplánuji skrze nějakou památku či pěkný výhled. Na Náměstí republiky se dá ode mě dojít například přes Vítkov. Sice se jde přes krpál, ale ten výhled za to stojí.
Od středy máme na Jiřího z Poděbrad farmářské trhy a to je moje asi nejoblíbenější procházka. Můžu to chodit každý den a nikdy mě to neomrzí. Jdu skrze 3 parky, jeden nádherný výhled na celou Prahu, pak kolem televizní věže, až vyjdu na trzích. Na jiřáku je spousta úžasných podniků a tak není nouze i o něco dobrého na zub. Když ale nemám chuť na návštěvu kavárny, tak mě v tomhle plně uspokojí trhy, kde dělají dokonalou kávu a široký výběr jídla. Vždy si tam koupím nějaké bylinky, kytku do vázy a bagetu z Le caveau (ta je prostě nejlepší). A kolikrát tam potkám někoho z vás a ještě si krásně popovídám. Cíl je tím splněn a to jak procházka, nákup, tak km v nohou. Vždy si k tomu zapnu EPP (ZDE) aplikaci a ještě někomu pomohu. Takže i karma je očištěna :-)
STRAVA
Ohledně stravy. Sice z IG a blogu to vypadá, že nejím nic jiného, než sladké, ale není to tak. Sice je pravda, že jak jsem po celé těhu nemohla sladké ani cítit, tak teď na něm mám doslova závislost. Někdo mi psal, že to je naprosto normální, že při kojení ta chuť na sladké je mnohem větší. Takže kvůli tomu denně peču nějaké dorty a koláče. Je to i tím, že byla sezóna ovoce a ty maliny, jahody, borůvky, meruňky, rybíz a podobně mě k tomu prostě vybízí. Díky tomu jsem si ale udělala pěknou zásobičku nových receptů a vyzkoušela nové chutě. Každopádně celý koláč samozřejmě nesním. Většinou to někde rozdám nebo dovezu na návštěvu a také je pravda, že od porodu tu mám denně někoho, kdo se přijde podívat na Tobína a tak se to sní.

Snažím se ale vydatně snídat a to farmářský jogurt (kupuji to kilové balení a tak si dávám pořádnou dávku), k tomu čerstvé ovoce jako jahody, maliny, borůvky, meruňky, banány, jablka, rybíz, angrešt a podobně a k tomu většinou nějakou granolu a ořechy. 
K obědu se snažím jíst hodně ryby s grilovanou zeleninou, jáhly, bulgur či nějaké luštěniny (jak jsem psala, Tobíno na nic nemá reakci, tak i toto si mohu dovolit). Ryby jsou při kojení hodně důležité a je pravda, že poslední dobou moc na jiné maso ani chuť nemám. Nejčastěji si dopřávám Halibuta, Tresku, Pražmu nebo Lososa a to v papilotě. Je to svěží, rychlé a výborné a jak já říkám, tu rybu podruhé nezabijete, naopak. 
A k večeři jíme stále saláty. Občas do nich zamíchám olivy, balkánský sýr, zase třeba jáhly, bulgur nebo kuskus, také kousek masa, krevety a hlavně olivový olej, sůl a pepř. To je nejlepší dochucení. 
A svačiny? To jak kdy, záleží kde jsem. Doma většinou ovoce, hummus se zeleninou nebo zase jogurt s ovocem, smoothie a ve vedrech nanacream. Když jsem venku, tak podle toho, kde jsem, ale kolikrát i nějaký ten dortík nebo ovesnou či rýžovou kaši.
Když jsem někde, jako třeba na chatě a jíme taková ta těžší jídla, tak se po návratu domů snažím jíst tekutě. Hodně smoothie, jogurty a taková ta lehce stravitelná jídla plná vlákniny. Vždy takto jeden den a krásně mě to očistí :-) A večer zase ten salát. Prostě se snažím, aby strava byla vyrovnaná, nic mi nechybělo a díky tomu jsem měla dost mléka a hlavně vyživeného. 
Mějte se krásně a pokud máte nějaké rady, jak se vrátit zpět do formy, tak mi je napište. Určitě pomohou mně i dalším čtenářkám.

Líbá vaše Kačí



33 komentářů:

  1. Super rady Kačí! Mně sice porod ještě v nejbližší době nečeká (ani těhotenství), ale tyhle články mě vždycky něčím strašně zlákají :-D Tak třeba si na tebe za nějaký ten rok vzpomenu a řeknu si, že musím počkat a příroda to zařídí! :-D :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj. Ja som za cele tehotenstvo pribrala 7kg a uz po tyzdni ich nemala. Nechcem sa chvalit. Teraz som minus 2kg a mam proste opacny problem nez vacsina zien. Potrebovala by som brucho vypracovať, svalstvo je povolene, ale inak som na dolnej hranici normalnej BMI a ak sa rano do hodiny po vstavani nenajem, je mi fyzicky zle. A to rano riesim dve deticky, takze sa mi to uplne nedari. Tak sa dojedam sladkym....a to asi nie je moc zdrave :( takže ja potrebujem rady, ako si dodat co najviac energie. Salat na veceru by mi fakt nestacil :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to by chtelo vyhledat nejakeho nutrucniho specialistu. Doporucuji nehladu.cz.
      Tou chuzi zpevnis cele telo a jeste se projdes s miminkem, takze super kombinace 😊

      Vymazat
  3. Zdravicko, appka uz je nainstalovana a vyzkousna. Je to super napad.
    V cem spociva soutez? Nasbirat denne min. 5 bodu a priradit je nebo kdo nasbira nejvic?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne tak. Jen sbiras body a priradis a pak system vyjede vsechny, kteri to splnili a z tech se bude losovat 😊

      Vymazat
    2. System vyjede vsechny kdo to splnili? Z jakeho seznamu? Takze se tam musim prihlasit pres fb a ne pres mail? Nebo nechapu.

      Vymazat
  4. Ahoj :) takže se stačí regnout v té aplikaci a pak donatovat ty body a jsem v soutěži? Dneska jsem si vyzkoušela nasbírané body darovat, tak od zítra to bude naostro :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne tak. Jen sbiras body a priradis a pak system vyjede vsechny, kteri to splnili a z tech se bude losovat 😊

      Vymazat
  5. Kačí, co když nějaký den vynechám...třeba teď kvůli chřipce..? 🤕Vypadavám ze soutěže?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohuzel. Musi se splnit vsech 30 dni. Ale i tak pomuzes spouste lidem a to vlastne vcelku jde 😊

      Vymazat
  6. Tak do toho jdu! Mam doma tritydenniho chlapecka a aspon budeme mit vetsi motivaci,kdyz prochazkama budeme pomahat. A soutez to je hezky bonus ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Kačí :) Aplikaci jsem začla používat v podstatě hned po porodu vždy, když jsem vyrazila s malou na procházku. Dnes jsme zrovna zvládli přes 10 km, za tak hezkého počasí by byl hřích být doma. :) Když aplikaci mám, stačí to tak? Nebo se musím registrovat ještě někam zvlášť, abych byla přímo v soutěži. Děkuji ti za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Kači,

    To je ale náhodička, zrovna jsem zjistila, zme náš projekt, který jsě psala v práci, byl ořijatý a budeme brzo taky sbírat body v aplikaci :-). Musím poděkovat, protože nápad napsat projekt pro maši službu přišel díky tvým postům o aplikaci. Děkuji :-).
    Jako “sběratel” se ráda zapojím, denně nachodím zhruba 5 km, což může být dobrých pár bodů k dobru.

    Měj se fajn a hezký podzim :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Super nápad, Kačí! Už jsem se také zaregistrovala a darovala své první body. Díky za inspiraci... 👍

    OdpovědětVymazat
  10. Ahojky, článek jsem si se zpožděním přečetla až dnes...výborný nápad s aplikací na soutěž, už stahuju :-) jen si říkám, když se zapojím až dnes, tak asi nebudu zařazena do soutěže co? Takže smolík :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohuzel, ale pomuzes potrebnym a o to vlastne vcelku jde. 💙😊

      Vymazat
    2. Ahoj Kačí �� kdy konečně budou články cesta k miminku?��❤️

      Vymazat
  11. ahoj, všimla jsem si, že jsi vyměnila postýlku pro Tobíka :-) Proč máte jinou? Tahle vám nevyhovovala? Čekáme na jaře a zrovna taková, jako ta první, by se mi líbila :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj prosím jak se do soutěže přesně zapojit? Aplikaci jsem si do mobilu stáhla, body sbírám, jen nevím kam se mám ještě zapsat? Díky

    OdpovědětVymazat
  13. Kači, nevím, jestli to není mým telefonem, ale ukazují se mi jen projekty, na které musím mít stovky tisíc bodů. Tolik jich za měsíc nenasbírám :( Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani to je v poradku. To nesbiras jen ty. Ale podili se na tom kazdy kdo chce body priradit. Takze projekt je naplnen cca za tyden 😊

      Vymazat
  14. Aháá, tak já jsem to špatně pochopila. Akorát se bohužel nedostanu na své říjnové aktivity a nepřiřadím body. Tím pádem asi nesplním podmínky soutěže. Škoda. Tak snad alespoň přispěji listopadovými body prospěšné věci :) J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, soutěží bude ještě hodně, ale důležité je pomáhat. Tím nás to celkově i nakopne k tomu víc chodit a hlavně to máš monitorované, takže i zpětně víš, kolik jsi toho našlapala. Takže je to super pro nás i pro projekty :-)

      Vymazat
  15. Na to cvice po sekci na bricho bacha...a hlavne dost casto potom byva rozestuo brisnich svalu a to se cviky na prime brisni svaky jeste zhorsuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj dávám, proto jsem se do ničeho ještě nepustila. Vše opravdu zlehka a hlavně ta chůze. Teď to bude 6 měsíců a tak si říkám, že už je na čase. Kila jsem dole raz dva, ale tělo je povolené. Což v oblečení není vidět, ale když se člověk svleče, tak jo. Ale jak já říkám, do plavek je času dost a tak na to nespěchám :-)

      Vymazat
  16. Ahoj Kačí,
    soutěž jsem sice prošvihla, ale to vůbec nevadí, stejně jsem si appku stáhla. S kočárkem nachodím denně tak 6 km, a už se těším na jaro, až to zas bude mnohem víc, jako letos v létě. Já tedy nabrala neskutečných 17 kilo, a z toho 15 mám za necelé 4 měsíce po porodu už dole, naštěstí. Sice už týden dopnu oblíbené kalhoty, ale co je pod nimi, no rosol je slabé slovo :D i když za ten poklad, co spiká v postýce stojí cokoli, i rosol... a určitě budu sledovat tvoje další tipy na lehké cvičení, ráda bych se do plavek zpevnila :) A upřímně ti závidím, že nemáš strie, mě "vyskočily" dva týdny před porodem i přes poctivé mazání na břiše i bocích...

    OdpovědětVymazat
  17. Chtela jsem se zeptat, zda je dulezite nasbirane body i kazdy den darovat nebo jestli muzu i zpetne. Zjistila jsem, ze v nekterych dnech mi vybrany projekt zmizel, tak jsem doplnila az dodatecne.

    OdpovědětVymazat