Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

pátek 8. července 2016

TVAROHOVÉ KNEDLÍKY S JAHODOVOU OMÁČKOU

Sezóna jahod ještě neskončila a já doufám, že ještě dlouho neskončí. Přijde mi vždy strašné čekat takovou nehoráznou dobu na tak úžasné plody přírody. Ale asi o to víc si jich pak vážíme.

Když mi přijde bedýnka plná  jahod (objednávám si je přes internet), tak vždy na ně koukám a říkám si, co bych z nich připravila. Jenže vařit je se mi nechce. Zbytečně ztrácí svou chuť, čerstvost, výživu a tak. Takže raději vymýšlím recepty, ve kterých zůstanou krásně šťavnaté, voňavé a čerstvé.

Tentokrát jsem vsadila na klasiku. Na knedlíčky. 

Někdo je dělá plněné, já jsem praktik a raději jahody nasypu na ně. Je to hlavně z toho důvodu, že mi vždy knedlík při vaření někde praskl, jahoda vyplavala a ve vodě zbyl slizký kousek těsta. 

Základem těsta je tvaroh a ne kynutí. Což je další výhoda pro začátečníky. Takže vlastně nejde pokazit vůbec nic. 
Jedinou věc avšak ano. Při zpracování dávejte do těsta mouky pomálu. Manžel jednou přidával a přidával, až z knedlíku vznikli golfové míčky. Bylo to tak tvrdé, že se to nedalo za žádnou cenu sníst :-)

Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: střední
Počet porcí:  3-4

INGREDIENCE:
Na knedlíčky:
  • 2 vejce
  • 50 g másla, změklého
  • 250 g měkkého jemného plnotučného tvarohu
  • špetka soli
  • 200-250 g polohrubé mouky (já použila Babiččina volba dortová)
  • 1 lžíce moučkového cukru

Na krém:
  • 250 g čerstvých jahod + na ozdobu
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 dcl mléka
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Do mísy, ve které budeme hnětat těsto nasypeme měkké máslo.
 A přidáme vejce. Vše důkladně prošleháme.
 Dále si odvážíme mouku.
 A postupně zapracujeme do těsta. V tuto fázi bude těsto už hustší.
 Ještě přidáme špetku soli.
 A tvaroh.
 A nakonec moučkový cukr.
 Takto bude vypadat zpracované těsto.
 Těsto bude lepkavé, proto si nasypte mouku na vál a teprve na mouku položte těsto
 Mouku už nezapracovávejte do těsta, jen dokola obalte.
 Nyní je důležité si pomoučit ruce.
 Ukrojíme si kousek těsta. Já dělám vždy 20g knedlíčky a uválíme kuličku.
 Klademe opět na pomoučený vál.
Nyní si dáme vařit vodu. A jakmile bublá, tak do ní vložíme knedlíčky. Ty se budou vařit cca 3-5 minut. Poznáme, že jsou hotové tak, že vyplavou na povrch.
 Přecedíme.
 A přidáme lžičku másla a promícháme. Máslo se obalí po povrchu knedlíčků a ty se neslepí k sobě.
Teď se vrhneme na přípravu omáčky. Do mixéru vložíme očištěné jahody. A rozmixujeme do hladkého smoothie.
 Zvlášť do misky si vložíme tvaroh a trochu mléka a rozmícháme.
 A jdeme servírovat.
 Na talíř nalijeme omáčku z čerstvých jahod.
 Přidáme omáčku z tvarohu.
 Vložíme knedlíčky.
 Posypeme kousky jahod a popřípadě mátou a můžeme podávat.
Tento recept byl sepsán pro firmu Babiččina volba.


4 komentáře:

  1. Jé, ty jsou překrásné! Ty fotky... Bože! Už mám na ně chuť :D :) Překvapilo mě, že sladíš těsto, to jsem ještě nikdy nezkoušela. Holt 100 lidí, 100 chutí. A asi i 100 receptů :D Jinak k tomu vaření... My je vaříme vaříme na páře a je fakt, že se to osvědčilo lépe než ve vodě. Tam se z nich nikdy nestane žádný slizák :D
    Přeji krásný den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to asi tím, že se ta jahoda nedává dovnitř a to těsto je tlustější, než když je uvnitř. Ale já mám pak i takovou úchylku, že chodím okolo nich a jím je suché, jak jsou dobré :-)
      A máš pravdu, v páře je to rozhodně lepší. Slizáky já totiž nerada :-D

      Vymazat
  2. Jahodové knedlíky jsou ze všech ovocných knedlíků opravdu nejlepší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezbývá mi nic jiného, než souhlasit :-D

      Vymazat