ZE ŽIVOTA: CO S SEBOU K NOSÍTKU (NOSÍTKOVÁ VÝBAVA)

Když jsem začala přemýšlet o nosítku, tak mě v tu chvíli nenapadlo, kolik dotazů na něj bude. A jsem za to ráda. Nošení Tobínka jsem si opravdu zamilovala a Tobínek také. To jste si zajisté všimli :-)

S dotazy na nosítka jste mě ale zavalili i dotazy na to, co a v čem nosím věci spolu s nosítkem. A tak mě napadl tento článek, kde vám ukážu takovou mojí nosítkovou výbavu.

Jelikož jsem dala tento článek do kupy se Zootím týmem, tak mám pro vás dárek v podání slevy na nákup. Pokud zadáte k vaší objednávce kód SMOOTHCOOKING, tak dostanete slevu 15 % na celý nákup. Tak doufám, že vám to udělá radost :-)

(Nevztahuje se na již zlevněné věci a na kolekci Dobro.)

BATOH
Nejčastější dotaz je na to, do čeho si dávám všechny věci. Jestli nosím kabelku, ledvinku či batoh. Jak nadpis napovídá, tak je to batoh. Celkově už tak dva roky miluji a preferuji batohy. Mám sportovní, ale i elegantní kožený a ten teď nosím nejčastěji.

U batohu si ale dejte bacha na jednu věc. Je dobré si koupit takový ten s tenkými popruhy. Je to z toho důvodu, že když budete mít široké polstrované popruhy, tak se to bude nepohodlně překrývat s popruhy od nosítka.

Proto jsem zvolila tento kožený batoh, který má tenké popruhy a ty jdou snadno zastrčit pod popruhy od nosítka. A jelikož se mě na něj často ptáte, tak vám tu o něm napíši pár slov. Je ze Zootu a přímo od značky Zoot (ano mají vlastní značku pro opožděnce, jako jsem já). Produkty této značky vybírají a navrhují samotní zooteři, věci jsou šité v Evropě a jak oni říkají, nošené a nositelné všude. Oni mě prostě baví.

KOSMETICKÁ TAŠTIČKA
Když jsem si sestavovala výbavu, tak jsem přemýšlela, do čeho všechno dát. Chtěla jsem něco, co čapnu a Tobínka přebalím. Do oka mi padla stará kosmetická taštička. Momentálně mi přijde, že byla šitá na míru pro tyhle účely, protože se do ní vše krásně vejde a je využit každý centimetr čtvereční.

PLÍNKY
Samozřejmě k přebalení potřebuji plínky. Nenosím jich tu tolik, jako třeba v tašce ke kočáru. Mám zde vždy 3 kusy a snažím se nezapomenout je doplňovat. Což s mým vykojeným mozkem je občas trošku náročné. (maminy chápou)

MASTIČKA PROTI OPRUZENINÁM
Sháněla jsem nějakou mini mastičku, ale krom vzorků, ke kterým nevím jak se dostat se nic koupit nedá. Nebo jsem nic nenašla. Proto jsem vzala obal od mini krému na obličej a vymáčkla do ní trošku mastičky. Tohle balení bohatě stačí.

VLHČENÉ UBROUSKY
Jelikož jsem s sebou (samozřejmě z důvodu místa) nechtěla tahat to velké balení, tak jsem si přendala cca 20 ks ubrousků do pytlíku na zip. Takhle jsem to používala několik měsíců, až jsem nedávno objevila v drogerii mini balení právě vlhčených ubrousků. Bohužel to není tak ekonomické, ale člověka to asi vyloženě nezruinuje.

JEDNORÁZOVÁ PŘEBALOVACÍ PODLOŽKA
Tu s sebou nosím na 100 %, protože člověk nikdy neví, kam bude muset miminko položit. Jenže všechny, které jsem měla byly moc velké. Tak jsem je nakonec rozpůlila a nosím pouze úzký obdelník. Na to rychlé přebalení to bohatě stačí a nezabírá to tolik místa.

LÁTKOVÁ PLENA
Ano, i tu nosím a to hlavně z důvodu, když jdu k doktorce. Když Tobínka váží a měří, tak musíme mít vlastní plenu, na kterou se Tobínek položí. Hodí se i třeba pro případ utření pusinky či přizakrytí u kojení.

INFACOL
Už ho sice Tobínkovi téměř nedávám, ale ze začátku jsem mu ho dávala pravidelně a tak byl nezbytnou součástí výbavy.
Kdo neví, o co se jedná, tak je to přípravek, který se dává miminku před každým kojením a on pomáhá odvádět plyny ven z těla. Miminko pak nemá křeče a je spokojené.

PYTLÍKY NA PLENKY
Ještě si do taštičky vždy přidám pár pytlíků na plenky. Občas není po ruce koš a tak do něj vždy dám použitou plenku a použité vlhčené ubrousky. Buď nosím potravinářský pytlík anebo v drogerii prodávají navoněné přímo na tyhle účely.


CO DÁLE DO BATOHU?
Do tohoto mini batohu se mi ještě vejde peněženka, foťák, druhý objektiv, balzám na rty, papírové kapesníky a lahvičku s vodou. A moje výbava pro mě i pro Tobínka je kompletní. Možná si teď ale říkáte, že ten batoh je asi nafukovací. Nechápu to, ale opravdu se tam tohle všechno vejde :-)

DO ČEHO OBLÉKÁM TOBÍNKA?
Tohle je hodně častá otázka. Samozřejmě odpovídám podle dnešního počasí. Každým dnem se to mění a tak je to důležité přizpůsobovat.

Při oblékání se řídím tím, co mi říkala doktorka a to, ať nepřizpůsobujeme teplotu domovaTobínkovi, ale naopak ať si Tobínek zvykne na teplotu, ve které jsme zvyklí bydlet my. To mi říkali i v porodnici a něco na tom je. Přeci nemá smysl přetápět byt a potit se, když nám to není příjemné. To se dělá v porodnici, protože tam miminka jsou opravdu čerstvá.

Naštěstí je vidět, že Tobínek je náš a je stejně horkokrevný jako já a Arty. A tak už od narození je spokojenější v chladnějším prostředí, než v přetopeném. A podle toho ho oblékám i na ven.

U nosítka je důležité vzít v potaz, jaké nosítko máte. Například Ergobaby je více polstrované a tak vydá za bundu. Tula je zase tenká látka a tak vydá za například mikinu.

Také je potřeba vzít v úvahu, zda na nosítku budete mít ještě bundu nebo ne. Nyní, když je ještě tepleji, tak občas jdu bez bundy a tak myslím na zateplení nožiček a rukou.
Když nosím bundu, tak většinou rozepnutou a ta zakryje právě nohy a ruce. Mám ale těhotenskou bundu, která jde krásně zapnout i přes nosítko. Takže to by byla ještě plus další vrstva.

Takže v tom počasí, které je venku nyní dám vždy Tobínkovi tílkové body, body s dlouhým rukávem a teplou mikinu s kapucí. K tomu teplé tepláky, ponožky plus teplé ponožky a čepici. Ruce a nohy má ještě schované pod mojí bundou a tak mu je naprosté teplo. Jak to bude ale za pár týdnů, to nevím.

Samozřejmě se ale musíte řídit tím, na co je zvyklé vaše miminko. Jen pamatujte na to. Když ho budete maximálně navlékat už teď, tak za měsíc s ním nebudete moci jít ven, protože by muselo mít deset vrstev.
Před pár dny bylo slunečno a já jsem třeba potkala paní, která měla dítě ve sporťáku, to sedělo v teplém tlustém fusaku, na sobě mělo tlustou zimní bundu, nasazenou teplou kapucu a ještě teplou silně pletenou čepici a samozřejmě rukavice. Sama paní šla v lehkém svetříku a mikinovém kabátku, který měla rozepnutý a bez šály. Takže opravdu zima nebyla. No a při pohledu na to dítě jsem si říkala, že v zimě buď zmrzne a nebo nebudou  moci jít ven, protože nebude mít do čeho ho více obléci.

Rada:
Nevím, zda to víte, ale do nosítka by se nemělo dávat miminku kalhoty s uzavřenou nožkou. Je to z toho důvodu, že když si sedne v nosítku, tak by se mu nohavice povyhrnula a když je uzavřená špička, tak to nejde a vlastně mu to tlačí na nohy.
Proto dávejte dítěti vždy tepláky s otevřenou špičkou a k tomu ponožky :-)


CO POHODLNÉHO NA SEBE?
Jelikož jste se mě hodně ptaly na jednotlivé kousky, které jsem nosila na Šumavě, tak jsem pro oživení tohoto článku nafotila ootd. Nikdy jsem tohle nedělala a ani nevěřila, že se to na mém blogu objeví. Ale když vás to zajímá a baví, tak proč to sem nepřidat :-)
Miluji sportovní i elegantní módu a v poslední době jsem si zamilovala kombinaci těchto dvou stylů. A protože miluji košile a zároveň tenisky, tak se vůbec nebojím tohle nosit spolu a ba naopak jsem se v tom našla.
V čem jsem se ale po porodu opravdu našla jsou košilové šaty, které jsou pohodlné, vypadají skvěle v létě jen tak a když se ochladí, tak jsou super k džínům. Tahle košile je z kvalitního materiálu, takového toho pevného, nemačkavého a tak i k batohu je praktická. Přecijenom nosítko i batoh vám věci dost pomuchlá.
Jelikož jsme se vydali na Šumavu, tak jsem sháněla pláštěnkovou bundu. V té době ještě nebyla úplně sezóna a tak byl celkem oříšek nějakou sehnat. Nejprve jsem si koupila jednu v Zaře, jenže ta neprošla zátěžovým testem. Ač mě prodavačka ujišťovala, že bunda je do opravdového deště, tak šev není kvalitně pogumovaný a tak voda protékala do spodních vrstev. Nakonec jsem jí tedy vrátila a zachránil mě Zoot. Pokud nějakou takovou také potřebujete, tak tahle je otestovaná velkým zátěžovým testem, protože nám na Šumavě pršelo každý den a já byla hezky pěkně v suchu.
Ke košilovým šatům jsem si vzala obyčejné černé džíny, které po každém dalším praní jsou sepranější a sepranější, což mě baví. U některých kousků bych byla asi zklamaná, ale tyhle džíny se mění každým dnem k lepšímu. Jsou strečové a tak jsem v nich na pohodu odchodila všechny výlety.
Jen taková rada pro těhotné, nekupujte si džíny těsně po porodu. Ač si v tu chvíli připadáte nejvíc hubeně (kdo by ne, když z vás vyndají několika kilové dítě), tak ta kila a hlavně centimetry půjdou ještě dolů. A tak je nyní mám spíš jak boyfriend džíny, než skinny :-D.
A pro doplnění mého Šumavského outfitu chybí boty. Abych pravdu řekla, dříve jsem hleděla spíše na vzhled než pohodlí. Čím jsem starší, tím preferuji naopak pohodlí nad vzhledem. Ač samozřejmě se stejně vždycky zamiluji do nějakého trendu. A tak jsem si na Šumavu vzala ty nejvíc pohodlný boty, které jsem kdy v životě měla. Tyhle boty jsou totiž šité úplně beze švu a tak, když si je dáte klidně na bosou nohu, tak vám přijde, jak když máte na noze hebkou ponožku s podrážkou. A ta je ještě ke všemu krásně měkká.
Sice mi Arty stále říkal, že si ty boty tak akorát v lese zničím, tak jsem byla tvrdohlavá a stejně v nich vyrazila. Nakonec jsem ještě zjistila, že jsou ze super omyvatelného materiálu a tak stačilo vytáhnout vlhčený ubrousek z Tobínkova přebalovací taštičky a botky byly jako nové :-)

(košile/Selected Femme Kiana, boty/Adidas Originals Flashback, batoh/Zoot Simple, bunda/Dorothy Perkins, džíny/Levi´s, nosítko modré/Ergobaby Adapt, nosítko khaki/Tula free to grow)
No a to je vše z mého nosítkovo šumavského článku. Snad jsem zodpověděla všechny vaše dotazy a vy také vyrazíte s prověřenou smooth výbavou.

Mějte se krásně a kdyby cokoliv, napište mi do komentáře. Budu se těšit.


S láskou vaše Kačí

16 komentářů:

  1. Diky za článek;)
    Mohla bych se zeptat kde jsi sehnal ty žluté tlusté ponožky? Jsou dokonale;)
    Diky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsou od firme Sweeter, je to úžasná firma, která podporuje ženy v nouzi a ty je pletou. Takže se tím podpoří i projekt :-)

      Vymazat
  2. Super! Zrovna řeším jak malou do nosítka oblékat, tak se hodí každý postřeh.
    Ještě jsem se prosim chtěla zeptat odkud má Tobík ty krásné capáčky žluté?
    Moc děkuji a přeji pěkný den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsou od firme Sweeter, je to úžasná firma, která podporuje ženy v nouzi a ty je pletou. Takže se tím podpoří i projekt :-)

      Jinak ono je to dost individuální, každé mimčo i člověk je zvyklí na jinou teplotu. Ale teď mám nově ještě takový ten vak na nosítko a je to super, je to vlastně jakoby bunda, která se přetáhne přes nosítko a má i kapucu pro mimčo.

      Vymazat
  3. Tak já bych nějaké dotazy měla :) Zajímalo by mě, jestli je ta bunda trošičku aspoň zevnitř zateplená, třeba nějakým fleecem nebo teplákovinou, nebo jestli je to vyloženě jen pláštěnka. Už dlouho totiž sháním nějakým neporomokavo/softshellový/pogumovaný kabát či bundu a nic mi do oka nepadlo :-/ A pak by mě moc zajímalo, odkud má Tobík ty super pletené ponožko/capky? Máme nepletoucí a nešicí babičky a něco takového nutně potřebujeme :) A poslední věco, batoh je sice krásný a trendy, ale nebolí tě z něj záda při delším nošení? Já takový trendy látkový batůžek totiž tento týden konečně vyměnila za pořádný vypolstrovaný batoh se zpevněnými zády a nošení je hned příjemnější. Ale je fakt, že tahám věci pro děti dvě, tak je toho poměrně víc :-D Jinak, opravdu parádní fotky! :) Zdravíme L+M+M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsou od firmy Sweeter, je to úžasná firma, která podporuje ženy v nouzi a ty je pletou. Takže se tím podpoří i projekt :-)

      Bunda je uvnitř s látkou, nijak extra zateplená, ale je fakt, že jak je pogumovaná, tak nepropouští tolik tepla a zahřeje. Ale vyloženě na podzim to není, leda s teplým svetrem, jak to nosím teď já.

      Jinak z batohu mě nebolí záda, protože je mini, tak tolik neváží. Ale naprosto chápu, že čím je dítě starší, tím toho člověk potřebuje více. Třeba teď začínáme s příkrmy a budu muset tahat navíc bryndák, termosku na jídlo, lžičku a tak, znáš to :-)

      Vymazat
  4. Dobrý večer, Kači,
    Tobík je nádherné mimminko:) Přeji vám hodně zdravíčka a štěstí.
    Vaše recepty jsou úžasné.
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko, děkuji moc. Moc si vážím takovéto zprávy :-)

      Vymazat
  5. Myslíš si, že si ženská na mateřské muže koupit na sebe věci za 10 tisíc?�� Vážně by mne zajímalo, jestli je ten článek jen placená reklama nebo je to myšleno opravdu??? A prosím, pokus se zveřejnit i tento dotaz, který tě pouze nechvalí, ale asi i dost lidí zajímá ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si myslím, že může. Znám spoustu mamin, které nosí LV a úplně bez problémů. Já si nepotrpím na tohle, ale na funkční věci, jako kvalitní obuv a nepromokavá bunda. Je to investice na déle a rozhodně nepotřebuji mít každý týden nové boty, ale raději investuji do těch, které mi vydrží, neničí nohu, ani páteř.
      Každopádně chápu, že to není pro každého a také nikde netvrdím, že si člověk musí koupit celý outfit, je to spíše pro inspiraci, která odpovídá na desítky dotazů odkud co je.
      A rozhodně tohle nevnímám jako negativní komentář a proto nevidím jediný důvod, proč ho nezveřejnit :-) A i kdyby byl, tak já zveřejňuji vše, tedy krom sprostých. To nepodporuji :-)

      Vymazat
  6. Naše dcera se tak ráda nosi, že se dožaduje nosítka i ted ve 3 letech.Tak bacha na to:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjojo i to je možné, ale i tak se toho nevzdám. On si člověk nevybere. Když jsem šla s nosítkem, tak mi kamarádka řekla, že ho nemám nosit, že pak nebude chtít nic jiného a unosím se. Když jsem šla s kočárkem, tak mi zase lidi říkali, že když ho budu pořád vozit, tak i v zimě budu muset trajdat v parku, protože mi jinde neusne. Takže volím zlatou střední cestu :-)

      Vymazat
  7. Kaci, prosim Ta, tu nepremokavu bundu si si kupila vacsiu, aby sa do nej zmestil aj Tobik? Alebo ju nosis rozopnutu? Dakujem. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ne ne, jelikož teď mám nově tu pláštěnku/bundu přímo na nosítko od Ergobaby, tak jí mám na tělo. Lehce větší, aby se tam vešel teplý svetr.

      Vymazat
  8. Ahoj, ty boty nejsou vůbec špatné. Co je to za značku? Koukám tady https://www.eobuv.cz/damske/polobotky/sneakersy.html a jsem trochu zmatená. Můžeš mi prosím, doporučit nějakou značku? Chci aby boty vydržely, dalo se v nich hodně chodit a nebyly úplně ošklivé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je značka Nike. Jsou strašně pohodlné, protože jsou bezešvé a člověku přijde, jak když si nandá ponožku na podrážku :-)

      Vymazat