MERUŇKOVO MALINOVÝ PÁJ

Když začala sezóna meruněk, tak jsem skákala radostí. Vlastně celkově miluji broskve, nektarinky a meruňky. Já vlastně miluji všechno ovoce. Ale na tohle se vždy těším tak nějak extra víc. Výhoda meruněk u nás doma je taková, že Arty je nejí. Nejí žádné chlupaté ovoce. A tak si vždy na bedýnkách objednám minimálně kilo a mám co dělat, abych je nesnědla na posezení.

Tentokrát jsem se rozhodla z nich připravit koláč. Kombinace meruněk a kyselých malin je naprosto úžasná. K tomu ta nadýchaná oříšková náplň a jsem v sedmém nebi.

Zkuste to, vážně stojí za to.

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 12 ks

INGREDIENCE: forma o velikosti 26 cm
Těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 125 g změklého másla
  • 125 g moučkového cukru
Krém:
  • 3 lžíce oříškového másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 vejce
  • 50 ml mléka
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 2 lžíce cukru
  • 50 g másla
  • 2 lžičky vanilkové pasty nebo extraktu
Ozdoba:
  • 8 meruněk
  • hrst malin
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Do mísy vložíme máslo.
 Přidáme vejce.
 Dále přidáme mouku.
 A nakonec moučkový cukr.
 Zpracujeme do tuhého těsta. Pro lepší práci s těstem ho vložíme na chvíli do lednice.
 Připravíme si formu a do té vmačkáme těsto.
Ze zbylého těsta uděláme kuličky a vpíchneme do nich oříšek. Je to takový bonus :-)
A dáme péct na cca 20 minut na 170 stupňů. Těsto musí být zlatavé.
NÁPLŇ:
Do mísy vložíme oříškové máslo.
 Dále cukr.
K tomu máslo pokojové teploty (aby šlo dobře rozmíchat).
 Také vajíčka.
 Dále kypřící prášek.
 Také mléko.
Dále vanilkovou pastu nebo extrakt.
 A nakonec mouku.
 Celé důkladně prošleháme.
 A náplň nalijeme na křehké těsto.
Nebojte se, že náplně je málo, při pečení nabobtná.
 Na náplň poklademe kousky meruněk.
 A maliny.
 Pečeme cca 30 minut.
 Foceno: Olympus PEN E-PL8, M.Zuiko Digital 45 mm.  

2 komentáře: