ZE ŽIVOTA: NÁVŠTĚVA NUTRIČNÍCH TERAPEUTEK

Tobínek spinká, venku je bouřka, v bytě naprostá tma, i když je pravé poledne a tak nastal ideální čas na to, abych vám napsala o tom, jak jsem navštívila nutriční terapeutky.

Ano, už ve své knize České smoothie vám píši o tom, jak mi výživová poradkyně pomohla, vysvětlila mi co jaká potravina dělá a co jíst, aby moje strava byla vyvážená. Nešlo o žádnou dietu, spíše o informace, které mě navedly na vlnu vyváženého stravování a eliminování zdravotních potíží.

Tentokrát jsem ale nebyla u výživové poradkyně, ale přímo nutriční terapeutky. Říkáte si, jaký je v tom rozdíl? Velký! Výživovou poradkyní se můžete stát během hodiny i vy a to tak, že si za tisíc korun koupíte živnostenský list. Nepotřebujete k tomu žádné vzdělání. Zato nutriční terapeutka k této živnosti už to vzdělání potřebuje. Takže, až budete hledat odborníka, dejte si na tohle pozor, ať si spíš nezavaříte, než pomůžete.
Před nedávnem si Andy a Verča otevřely svou vlastní poradnu. Holky jsou blogerky a jak už jejich zaměstnání napovídá, tak blogují o zdravém životním stylu z pohledu odborníka. Jejich blog se jmenuje NeHladu.cz, tak se na něj určitě podívejte.
A proč vám to všechno píši? Protože minulý týden nás holky pozvaly na takové setkání. Ukázaly nám jejich prostory (nachází se v Praze na Hradčanský), udělaly rozbor na InBody a povídaly jsme si o mýtech ve stravování. Hlavně tedy o bezlepkové dietě, mléku, veganství a to z pohledu člověka, který tuto stravu dodržuje kvůli hubnutí a ne kvůli zdravotním problémům.
Co vám budu povídat, bylo to opravdu zajímavé. Arty k nim bude docházet i nadále. Nejprve sepíše jeho jídelníček po dobu 7 dnů a s tím tam přijde. Podle toho, co mu vyšlo na InBody a podle jeho dosavadního jídelníčku mu holky dají nějaké doporučení a pokusí se během několika návštěv nastavit jeho stravovací návyky tak, aby mu to prospívalo, odstraní kostlivce ze skříně a vysvětlí mu, co jaká potravina dělá a k čemu je dobré jí užívat.
Sama jsem zvědavá, jaké to bude. Zkusím pak Artyho poprosit, aby své dojmy sepsal a dám vám to na blog. A nebo ho vyzpovídám a dám to sem také :-)
Do budoucna jsme se holkami bavily, že až bude Tobíno začínat s příkrmy, tak se sejdeme a vysvětlí mi, jak tu stravu začít, jak v ní pokračovat, co kombinovat a co nedávat. Tohle všechno vám na sto procent budu sepisovat, ať máte nějakou inspiraci pro tvoření příkrmů pro vaše miláčky.
Tohle je prozatím vše a jestli máte nějaké dotazy, tak určitě holkám napište a nejlépe se objednejte k nim do poradny. Mají zdravý pohled na vše, nejsou to zaryté dietářky a s chutí vám vysvětlí, že žít zdravě se dá i s chutí. A o to přeci jde.

Já jim moc fandím a tak tady máte na něj kontakty:
Web: nehladu.cz
Instagram: @nehladu
Facebook: @nehladu

Mějte se krásně
Líbá vaše Kačí

5 komentářů:

  1. Ahoj Kačí, s dovolením Ti napíši rozdíl, mezi nutričním terapeutem a výživovým poradcem, lidé si totiž myslí, že je to to samé a že se pak výživáři pletou nutričním terapeutům do řemesla, ale není to tak. :) Nutriční terapeut studuje hlavně pro to, aby pomáhal nemocným lidem se stravou s ohledem na jejich nemoci, zdr. problémy. Kdežto výživový poradce nesmí "ošetřovat" tyhle nemocné, ale má kompetence pouze pro zdravé lidi, kteří chtějí buď zhubnout, přibrat, nebo jenom zlepšit jídelníček. Nutriční poradce musí studovat, aby si nastudoval všechny nemoci, jejich vznik, průběh, léčbu atd.. a dle toho radit se stravou. Tohle výživový poradce řešit nemusí, tudíž nemusí studovat tyhle nemoci, ale "zdravého" člověka. :) A i tak poradce musí projít kurzy, které jsou akreditované Ministerstvem školství. A je to celoživotní vzdělávání se, né jen jeden kurz a nazdar. :)
    Článek hezký, jen mě trošku zarazilo to upozornění na výž. poradce, když mnoho lidí ani nezná rozdíly a kompetence, pak člověk může ostatní mystifikovat. :)
    Přeju Artymu hodně sil a odvahy ke změnám v jídelníčku a Tobě s Tobiaskem hlavně hodně zdraví! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Těší mě, že se o nutričních terapeutech (a rozdílu oproti výživovým poradcům) začíná více mluvit :) hezký článek a ať se vám daří! K.

    OdpovědětVymazat
  3. Ne Hladu už bohužel nové klienty neberou. Neznáte prosím jiné nutriční poradce, na které víte dobré reference? Seznam poraden na svém webu mi doporučily, ale nechci kupovat zajíce v pytli.
    Díky Katka

    OdpovědětVymazat