ZE ŽIVOTA: DĚTSKÝ POKOJÍČEK - KOLÉBKA

Jak jsem slibovala, tak plním. Jelikož mi hodně píšete odkud mám tohle a odkud tamto, tak jsem se rozhodla připravit několik po sobě jdoucích článků na téma "Pokojíček".

Každý má jiné možnosti, ať už finanční, tak prostorové, tak to berte opravdu jako inspiraci. Já osobně jsem si vysnila něco a vzešlo z toho trošku něco jiného. Ale vcelku na to, jak malé prostory máme si myslím, že to je super. Ještě to není celé hotové a vše postupně doděláváme. Hlavní změna bude ve chvíli, kdy se nám prcek narodí a všechny věci si sednou na své místo.

Protože co si budeme povídat, sice je krásné si dát krém na poličku, protože hezky ladí barevně, ale když na něj pak při přebalování nedosáhnu, tak je to hodně nepraktické. A já chci, aby tyto články byli opravdu ze života a ne jenom tak, že to nedekoruju a pak to bude úplně jinak. Hlavně z tohoto důvodu budou vznikat postupně.

Zatím je úplně hotová jedna věc a to kolébka. Vlastně je to spíše takový koš, který bude později v obýváku. Nyní je v ložnici místo postýlky. Brácha mi říkal, že dle pověry není dobré stavět postýlku dříve, než se miminko narodí. Stejně jako je to s kočárkem. Nevím, co je na tom pravdy, protože jsem to nikde neslyšela, ale já jsem hodně pověrčivá, tak to dodržím. Takže postýlku postaví Arty v době, kdy budeme v porodnici. A je pravda, že jelikož máme v bytě málo místa, tak by tu zbytečně překážela a prášilo by se na ní.

A na jaké články se můžete těšit? První bude na téma kolébka, tedy článek dnešní, dále postýlka, pak přebalovací pult a jeho výbava, další  o dekoraci, pak jsem chtěla vydat základní lékárničku a nakonec kojící výbava. Možná ještě kosmetika. Rozdělím to do těchto článků, protože si tak každý může vybrat to, co ho zajímá a také to pak nebude tolik informací najednou. Tak to by bylo asi vše k úvodu a můžeme jít na to.
Jak jsem psala, celkový pokojíček ještě není hotový, fotky nejsou vytištěné a většina věci je zde položená z důvodu, že jsem nevěděla kam s nimi. Ale jako náhled a základní inspirace tato fotka jistě poslouží.

Odkaz na jednotlivé výrobky, tedy cenu, značku a další informace budete mít vždy v nadpisu daného produktu.

Ještě bych chtěla na začátek říct, že ne vše, co je zde vyfocené samozřejmě bude s miminkem od začátku a hlavně najednou. Vím moc dobře, že i hračka může být pro miminko nebezpečná, protože když mu spadne na hlavičku, tak si jí samo neumí odendat. Takže jakmile do kolébky uložíme náš poklad, vše bude bezpečné. Nyní to tam je vystavené hlavně z důvodu článku a kvůli nám. Protože co si budeme povídat, je to rozkošné a nemůžeme se na to vynadívat.


PROUTĚŽNÝ POJÍZDNÝ KOŠ

První, o čem bych vám chtěla napsat je tento proutěný koš. Výrobce udává, že to je postýlka, ale já si myslím, že je vhodný spíše na takové to přespávání přes den třeba v obýváku, kde právě postýlka není. A to hlavně z důvodu matrace. Je tam totiž spíše taková výplň, nebo tenká matračka. Nevím, jak to přesně popsat.

Tohle je asi nejdražší kousek z našeho pokojíčku. Dostali jsme ho od Artyho rodiny. Já osobně, ač chci pro miminko to nejlepší a nejkrásnější bych se nejdříve podívala na bazary. Jelikož tento koš se používá opravdu na první měsíce, tak si myslím, že nejde ani zničit.

Jediné, co odůvodňuje cenu je jeho výbava. Součástí bylo polstrování na bocích, matrace, nebesa a povlečení na peřinku i polštář. Prostěradlo jsme dokupovali za 80 Kč. Ale vcelku musím říct, že je to opravdu nádhera. Materiál je poměrně kvalitní, koš je lehký a má kolečka. Dobře se s ním tedy manipuluje. Takže, když nám prcek usne v obýváku, tak pak stačí přejet jen do ložnice a nemusím ho přenášet.

Jestli se nám opravdu osvědčí, to uvidíme později. Ale každý, kdo ho má, tak je nadšený. Tak snad budeme i my :-)


ERGONOMICKÝ POLŠTÁŘEK
Kdo sleduje moje InstaStories na Instagramu, tak si mohl všimnout tohoto polštářku. Dostala jsem ho od Barči z kanálu Barušminky. Za což ještě jednou moc děkuji.

Pamatuji si video, kde Barča ukazovala Top kousky z výbavy pro miminko, které by určitě doporučila a tento polštářek byl mezi nimi. Už v tu chvíli jsem si říkala, že ho určitě pořídím. Někdo to asi může odsoudit, protože sama vím, že miminku by se pod hlavičku nemělo nic dávat a mělo by se správně polohovat, aby nemělo zploštělou hlavičku, ale na takové to polehávání je to parádní věc. Je navržen pediatry, je hypoalergenní, používá se od 0 do cca 6ti měsíců a zabraňuje zploštění hlavičky. To je téma samo o sobě. Ač se člověk snaží sebevíc, tak si tyto věci dějí a některé děti kvůli tomu musí nosit vyrobenou helmu na míru, aby se jim lebka správně vytvarovala. A tak jsem si řekla, že tohle vyzkouším. Je to ozkoušená věc mým okolím a všichni ji doporučují.

Schválně mi napište, jestli jste ho někdo používal a zda jste spokojení. Ráda si to vyslechnu.


CHRASTÍTKO A KOUSÁTKO V JEDNOM
Více o hračkách najdete v článku "Přebalovací pult" a nebo "Ostatní dekorace". Každopádně tohle chrastítko tak nějak samo zaplulo do kolébky a už tam zůstalo. Hračky sem také patří a tahle mě přímo uchvátila.

Zatím nejsem moc na takové ty přebarevnělé věci, ač vím, že děti to potřebují, aby vnímaly barvy. Takže jak jste si asi všimli, vše u nás ladí do modro tyrkysovo zelenkavé.

Když chodím na různé dyzajn markety a trhy, tak vždy pokukuji po takových těch hračkách, které jsou naprosto jednoduché, šité z jedné látky a díky tomu mají určité kouzlo. Zanedlouho se nevyhnu obrázkům Star Wars, té žluté houby, Minionů či jiného hitu, který vznikne. A tak si nyní naplno užívám toho jednoduchého dyzajnu, který se (myslím si) k novorozenci hodí.

Toto chrastítko/kousátko, jak už název napovídá má dvě využití. Chrastí a slouží jako okusovátko. Dřevěný kroužek na okusování lze odepnout a celá hračka připnout třeba na kočárek či k jiné hračce a úchopce. Je vyroben z organické bavlny a pochází z Austrálie. To je moje srdcovka, protože tam bydlí už (tyjo fakt už tak dlouho?) 16 let moje sestra. Jako většina těchto hraček se nesmí prát v pračce a vyvářet. Na to pozor. Znám plno mamin, které chtěly poctivě vyčistit před prvním použitím hračky a tak se do toho opřely, že je hned vyhodily :-)


KRÁLÍK REECE
Tohoto králíčka jsem dostala a když jsem ho uviděla, tak jsem se doslova rozplakala. Ani nevím proč. Asi to bylo tím, že to byla úplně první hračka, která se objevila v našem bytě. A také proto, že jsem jí dostala ještě s jedním králičím kamarádem, neboli Přítulkou.

Tato hračka ve mně evokuje čistotu čerstvě narozeného miminka. Nemyslím tu čistotu, jako čistotu, ale tu krásu, jednoduchost a jemnost.  Proto jsem věděla, že značka Happy Horse se stane naším velkým oblíbencem. A je pravda, že jakmile jsem jela do nějakého obchodu a tam jí měli, tak jsem hned běžela ke stojanu a rozplývala se nad všemi možnými druhy těchto hraček.

Tento modrý králíček je vhodný už od narození, hlavně kvůli materiálu a protože nemá na sobě žádné kousky, které by se mohli utrhnout a například zadusit mimčo. Jak sami píší na jejich stránkách, hračka slouží k vyplnění chvil, kdy se miminko chce mazlit. Tak uvidíme, jak se bude tulit a mazlit ten náš lumpík. Jedno vím ale jistě, pokud se nebude chtít mazlit on, já se tohoto králíčka dobrovolně ujmu :-)


PŘÍTULKA KRÁLÍČEK REECE
A tohle je malý bráška předchozího králíčka. Je to klasická přítulka, takže úžasný kamarád na chvíle, kdy se miminko chce tulit, ale ještě neudrží jiné hračky. Má krásně dlouhé nohy a tak se dobře drží i v těch pidi ručičkách. Tělíčko je tvořené jen z látky a tak se k němu jde krásně přitulit. Má ještě jednu velkou výhodu a to tkaničky na uvázání. Jde tedy přivázat ke kočáru a nebo třeba postýlce, aby se předešlo nějakému možnému nebezpečí.

Jak už jsem psala u velkého králíčka, tak tuhle kolekci jsem si naplno zamilovala. Mají více druhů. Nejen králíčky, ale i třeba medvídky a další zvířátka. Takže pokud sháníte přítulky nebo jiné hračky tohoto druhu, tak určitě doporučuji. Cena je myslím skvělá za tu kvalitu a rozkošnost.

Jo a jeden poznatek. Prý se nesmí sušit v bubnové sušičce. To jsem si přečetla až nyní. A co myslíte. Vyprala jsem je a vysušila a jsou v naprostém pořádku :-) Hlavně, že to píšu u toho tygříka. To mě opravdu pobavilo. Ale jak vidíte, jsou odolné a i mojí nešikovnost vydrželi.

Ještě jeden dodatek, tato kolekce pochází z Holandska, což je moje srdcovka. Tu zemi miluji a bude tím pádem krásně "ladit" ke kočárku, protože Joolz pochází také z Holandska (já vím, prkotina).


POLŠTÁŘEK TUČŇÁK
Abych pravdu řekla, tento polštářek jsem kupovala už asi před rokem na Bonami. Tenkrát mi padl do oka a říkala jsem si, že pokud neotěhotním já, tak otěhotní jedna z mých kamarádek a bude se hodit jako dárek. Líbila se mi cena a hlavně i nápad.

Je to vlastně série polštářků, které mají různé tvary různých zvířátek. Nevím proč, ale už tenkrát mi padla do oka tato barevná kombinace. Když jsem pak zjistila, že čekáme chlapečka, tak bylo jasné, že ho nikomu nedáme a necháme si ho do našeho pokojíčku.

Zase, jako u všech hraček, které doposud máme se mi líbí jeho jednoduchost. Je příjemný na omak i na pohled.

Jediné, co se mi s ním stalo bylo, že jsem ho prala (samozřejmě) a po vyndání byla látka plná žmolků. Tenkrát jsem se málem rozplakala (to jsou ty těhotenské emoce). Bylo mi strašně líto, že jsem zničila věc pro našeho broučka. Celkově špatně nesu, když se něco zničí a ještě když je to pro miminko. Nakonec mě ale něco osvítilo a já si vzpomněla na jednu vychytávku. A vážně to funguje. Stačí vzít žiletku na holení a přejet tím látku. Všechny žmolky jsem ihned odstranila a polštářek byl opět jako nový.

Jinak kdyby vás opět zajímal původ, tak tato značka pochází ze Španělska a vyrábí spoustu dalších krásných kousků nejen pro děti.


HÁČKOVANÁ DEČKA
Tohle byl jeden z prvních, ne-li první nákup pro mimčo. Upřímně jsem si v minulosti myslela, že budu taková ta nedočkavá mamina, která bude nakupovat už v brzkém stádiu těhotenství. Opak byl pravdou. Asi to bylo i tím, že jsem se strašně bála, že tím něco zakřiknu. A tak jsem jen tak přemýšlela, co bych asi koupila, jak bych vše sladila a koukala, kde co mají.

Byla doba výprodejů, to bylo nějak v lednu a já byla už v 6. měsíci. Tehdy jsem si řekla, že už není tak brzy na to, koupit nějaký základ. Hlavně když jsou slevy. A tak jsem šla na tuhle stránku, o které stále mluvila Barča z Barušminky. Na její doporučení vždy dám. Projeli jsme jejich celou slevovou nabídku a nakoupili peřinku, něco ještě dalšího a tuhle dečku. Tu jsem si zamilovala ihned. Není drahá ani mimo slevu, stojí něco kolem tří stovek.

Určitě znáte takové ty věci, které vám evokují příjemné pocity. A to je přesně tato dečka. Ani nevím proč. Jestli je to ta barva, materiál a nebo prostě to, že to není nic extra moderního a připomíná mi to moje dětství. Každopádně jsem kolem ní stále chodila a osahávala jí. To zní vážně divně, ale je to tak. Stále jsem si představovala, jak jí položím na toho našeho prcka a budu se kochat, jak krásně spinká (ano, bude spinkat, nebudeme mít malé satáně :-D).

Dečka je bavlněná a jemně háčkovaná. Bude tedy sloužit hlavně na letní dny, kdy stačí přes miminko něco jen tak přehodit. A značka pochází z Dánska. Koukám, tímto nákupem jsme projeli kus Evropy :-) Zatím tu není sice nic z ČR, ale to přijde. Hned o odstavec níže.


DEČKA ZE ZAVINOVAČKY
Teď si asi říkáte, co je to za fotku. Ale před nedávnem jsem psala článek o Kristínce, která šije věci pro děti. Všechny výrobky jsou tedy české a hlavně ruční výroba. Z jejich věci jsem do kolébky umístila dečku ze zavinovačky. Je to tedy velmi praktický výrobek. Vnitřek zavinovačky je čtverec a obváže se další látkou. Tím vznikne zavinovačka. Dá se ale použít jinak a to, že tu žlutou část dáme pryč a zůstane nám pouze ten čtverec, který může sloužit jako podložka (protože je polstrovaný) a nebo třeba jako lehká přikrývka.

Já si vybrala kombinaci bílo šedou s létajícím balónem a z druhé strany hořčičně žlutou. Ta se totiž krásně hodí i k modré a třeba další miminko bude holčička a tedy nebude mít vše poděděné-modré.

Tohoto výrobku si opravdu vážím, protože (jak už jsem psala) je to český kousek vyroben českými ručičkami jedné studentky. Další kousky z její kolekce najdete v článku v odkazu z nadpisu nebo pak v dalších článcích z této série.

A to by bylo vše z kolébky. Myslím, že i tak toho tam je více než dost.

Doufám tedy, že jste si článek užili a že vás to přeneslo aspoň na chvilku do našeho útulného koutku.
Mějte se krásně a budu se těšit u dalších článků "Ze života".

Líbá vaše Kačí

12 komentářů:

  1. Máš to nádherné Kacko, ani nevíš jak moc Ti to přeju. ❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucí děkuji moc. Jsem tak šťastná že jsme se dočkali i my. Teď ještě zvládnout porod a uložit toho našeho prcka do jeho koutku :-)

      Vymazat
  2. Vždycky když od tebe čtu ohledně těhotenství a výbavičky a tak, mám strašný pocit, že něco zanedbávám, že nejsem in, že nejsem taky těhotná, protože většina mých kamarádek už mají nebo čekají miminko a dokonce i moje nevlastní sestry mají 3-leté kluky (a to jedné je 22 a druhé 24 let, jsem ta prostřední :D).

    Ale to je mimo téma. Strašně se mi líbí, jak to máš sladěné, jednoduché, nic přeplácané, fakt krásné.

    Jen mě tak napadlo, sestra používala v postýlce monitor dechu, nic takového neplánujete do postýlky? :)

    jinak krásné fotky ♥

    Amaya

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jestli ti je mezi 22-24 let tak opravdu nic nezanedbáváš. V tomhle věku jsem ještě studovala. Mně je 30 a to si myslím, že už je na čase tu rodinu založit. Už jen kvůli tomu, že stárneme a to těhotnění není tak snadné. Takže na nic nespěchej a užívej si svého krásného věku, léta a přátel :-)

      Jinak monitor dechu budeme mít určitě. Já bych se asi nevyspala a celou noc poslouchala, jestli to malé dýchá. Naštěstí to teď dělají v porodnicích tak, že za 1 000 Kč ho půjčují na rok. A když ne v nemocnici, tak mají nasmlouvané firmy. Tak ho člověk nemusí kupovat. Takže to budeme zařizovat v době, kdyby budu v porodnici :-)

      Vymazat
  3. Moc krásné doplňky Kačííí! Ta deka je vážně úchvatná!

    OdpovědětVymazat
  4. O postýlce jsem pověru neslyšela, jen o kočárku, ten máme schovaný u rodičů, v bytě by fakt překážel. U nás byl muž aktivní a všechno, co jsme nakoupili musel hned poskládat a postavit :-).. máte to krásné!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky právě ne, ale jakmile mi to brácha řekl, tak jsem tomu začala věřím. Jsem na tohle strašná. Ale postavená je hned a jak jsem psala, stejně tu není moc místa, tak takhle to stačí. A jakmile budu v porodnici, tak to Arty postaví :-)

      S tou nedočkavostí to naprosto chápu. Dlouho se nám to tu válelo po bytě a já už to chtěla mít sestavené. Čekali jsem tenkrát na přebalovák. Bez něj by to nemělo smysl. A jsem ráda, že už to je hotové :-)

      Vymazat
  5. Moc krásné věci. O tom polštářku pod hlavičku jsem ještě neslyšela, to si musím vygooglit :-) zaujala mě ta háčkovaná dečka. Takové tradiční věci se mi moc líbí.
    Jsem zvědavá na další díl, moc mě zajímá ten přebalovací pult.
    Hezký den,
    R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ten budu sepisovat zrovna dnes a publikovat v úterý, tak se těš :-)
      A děkuji moc. Já mám také ráda takové ty klasické věci, které ve mně vyvolávají pocit domova, dětství a bezpečí :-)

      Vymazat
  6. Nádherný pokojíček :-) Moc se mi líbí hnízdečko a povlečení s letajícími balóny. Můžu poprosit, kde se dá ta nádherná látka sehnat?

    OdpovědětVymazat