AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA + LIMETKOVO MÁTOVÝ DRINK

Rok se s rokem sešel a zanedlouho nás opět čeká večírek na počest vyhlášení vítězů v soutěži Food blog roku. Tento večírek mám opravdu ráda. Je totiž komorný, pokaždé v jiných a velmi zajímavých prostorách a hlavně, vždy tam potkám spoustu blogerů, které během roku jen tak nevídám.

Není to tedy ani tak brané jako soutěž s nějakou rivalitou, ale spíše jako přátelské setkání lidí, které spojuje jedno: láska k jídlu.

Každý rok tuto soutěž doprovází Aperitivo moment. Je to taková malá (pro mě velká) výzva. Vždy dostaneme zadání, které se snažíme splnit. Samozřejmě co nejvíc originálně.

Já to pokaždé brala spíše jako popud vidět se se svými přáteli. Nachystala jsem několika chodové finger food menu v doprovodu drinků, přátel a dobré nálady. Vždy jsem věděla, že to nepojímám tak, aby to mělo šanci zaujmout porotu. Ale spíše tak, abych si to užila.

Letos je to ale trochu jiné. Jelikož mám za cca 3 týdny rodit, tak jsem si říkala, že se do této soutěže vůbec nezapojím. Přeci jenom to zabere poměrně dost času (ač to nevypadá), kterého nyní moc nemám. I když vlastně čas by byl, ale ta energie není.

Nakonec mi to ale nedalo, zapojila jsem fantazii a chuť a připravila takový Aperitivo moment pro mě, mamku a Artyho. Připili jsme si na zdraví našeho ještě nenarozeného syna a vychutnali si moment bytí spolu.

A do čeho jsem se nakonec pustila? Zadání bylo, abychom si představili, že jsme si právě otevřeli vlastní bistro a snažíme se vymyslet malé jídlo k drinku, na které budou chodit lidé po práci.

Nápadů bylo hodně. Co takhle doslova vytuněný pastrami sendvič, polentové hranolky s domácí omáčkou nebo třeba řepový tatarák? Nakonec jsem si řekla, že připravím něco plně vegetariánského (ač vegetarián nejsem, ale je to výzva), něco, na co se těším celou zimu (jaro) a také něco, na co bych do toho bistra šla sama. Už několik let totiž nechodím do hlučných podniků plných podnapilých lidí, ale opravdu do klasického bistra, kde si dám něco malého k jídlu a pití. A tak jsem zvolila takovou jarní zahrádku na čerstvě upečeném domácím chlebu s dokonalou "avo" pomazánkou. Všechny suroviny v ČR akorát vykoukly z pod země a tak z toho to jaro opravdu srší. Až na to avokádo, já vím, to tu ještě běžně neroste :-)

Tak se jdeme do toho pustit...

AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA S JARNÍ ZAHRÁDKOU
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: malá
Počet porcí:  2

INGREDIENCE:
  • 1 avokádo
  • 1/2 lžičky wasabi pasty
  • 2 polévkové lžíce smetany ke šlehání
  • šťáva z limetky, sůl, pepř
Ozdoba:
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si upečeme chléb. Recept zde.

Nyní si připravíme řepové a karotkové hranolky.

Pokrájíme si řepu a hranolky, rozpálíme gril nebo pánev a pokapeme je olivovým olejem. 
 Opékáme je ze všech stran do změknutí.

A teď už nezbývá nic jiného, než připravit Avo pomazánku. Důležité je docílit opravdu hladké konzistence. Proto doporučuji zvolit mixér.

Do nádoby vložíme všechny suroviny (kromě limetky) a umixujeme do hladké pomazánky.
Poté postupně přidáváme šťávu z limetky a dochutí k dokonalosti.
Ukrojíme si plátek chleba a potřeme ho Avo pomazánkou.
Poté na chléb naaranžujeme pošírované vejce, plátky ředkviček, hranolky z baby karotky a řepy, rukolu, baby špenát a čerstvý hrášek.
Tak a můžeme si konečně připít. Čím? Limetkovo mátovým drinkem s "kapkou" Cinzana. A to si teď připravíme...
LIMETKOVO MÁTOVÝ DRINK
Doba přípravy: 5 minut
Náročnost: malá
Počet porcí:  2

INGREDIENCE:
  • Cinzano (těhotné vynechají)
  • šťáva z 1 limetky
  • limetka na ozdobu
  • 20 lístků máty
  • lžička cukru
  • perlivá voda
    Postup aneb jak jsem postupovala já:
    Vymačkáme šťávu z limetky a tu rozlijeme do skleniček. Přidáme cukr a pořádně promícháme. Poté přidáme lístky máty, které lžičkou pomačkáme, aby pustili chuť. Nakonec přidáme plátky limetky a celé to zalijeme 1 cm Cinzana.  Zasypeme ledem a zbytek dolijeme perlivou vodou. Podáváme s brčkem a třeba i paraplíčkem :-)
    A teď už si vychutnejte návštěvu takového jednoduchého Smooth bistra. Na zdraví.


    6 komentářů:

    1. Vypadá to božsky...v poslední době jsem si oblíbila avokado, miluju z něj pomazanky....

      OdpovědětVymazat
    2. Dobrý den,
      pomazánka se mi moc líbí a kombinace s vejcem vypadá skutečně dobře. Pečivo už také nekupuji, peču kváskový chléb bez hnětení a teď jsem našla s kvasnicemi, který chci také zkusit ... https://www.toprecepty.cz/recept/19373-domaci-chleb-bez-hneteni/?utm_source=fb&utm_medium=fb_traffic&utm_campaign=dalibor1 ... mmch, jak Vám vyhovuje Pečenka, je lepší než remoska? Hezký den

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Pečenka je úplně stejná jako remoska. Je to vlastně jen kopie :-)

        Vymazat
    3. Tak to vyzerá dokonale, úžasný nápad,krásne foto, si veľmi šikovná a kreatívna:)

      OdpovědětVymazat