čtvrtek 5. ledna 2017

SEMÍNKOVÝ CHLÉB


Uvědomila jsem si, že v poslední době už nejíme tolik pečiva. Což je pro nás s Artym opravdu zvláštní. Oba jsme totiž hodně pečiváci. A tak jsme nikdy nechápali, jak někdo může ze svého života nadobro odstranit příjem pečiva. Není přeci skoro nic lepšího, než namazaný plátek čerstvého a křupavého chleba trochou másla a posypán solí a nějakou tou bylinkou. Mňam.

Jenže asi je to i tím, že jsme si rozmazlili jazýčky ve Francii a jen tak nějaké pečivo nás neuspokojí. Až na to v Le Caveau. To je naprosto dokonalé.

Takže, když už si chci ten kousek pečiva dát, tak si zajedu do "kavéčka", objednám na bedýnkách (tam mají výborný takový ten zakroucený) a nebo si ho jednoduše upeču. Člověk si pak do něj může dát přesně to, co naprosto miluje.

Dnes jsem si pro vás připravila chléb plný semínek s krustou z olivového oleje. Chléb díky tomu krásně voní a křupe. A to je zrovna to nejlepší, ne?

Tak dost mluvení a jdeme na to...

INGREDIENCE:
  • 1 kg hladké mouky
  • 8 dcl teplé vody
  • 1 pytlíček suchého droždí (na 1 kg mouky) nebo kostka čerstvého
  • 5 lžiček soli (zarovnané)
  • 2 hrsti slunečnicových semínek
  • 2 hrsti dýňových semínek

Na potření:
  • olivový olej
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Odvážíme si kilo hladké mouky a vložíme do mísy společně teplou vodou.
 Přidáme sůl.
 Přisypeme slunečnicová semínka.
 A také dýňová semínka.
 A nakonec přidáme droždí.
 Pomalu, cca 10 minut hněteme.
Připravíme si formu, ve které budeme chléb péct. Já použila dno od Pečenky, což je něco jako remoska. Můžete použít třeba formu na banánový chlebíček.
Na dno nakapeme trošku olivového oleje.
 A přendáme uhnětené těsto.
Přikryté utěrkou necháme kynout cca 2 hodiny v teple.
Rozpálíme si troubu na 180 stupňů.
Těsto pokapeme olivovým olejem i z vrchu.
 A pečeme 30 minut. Záleží do jak velké formy jste chléb dali a jak je tlustý.
Horký chléb přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme vychladnout.
Vlhkou utěrku používáme proto, aby chléb neztvrdl a zůstal vláčný a křupavý.
A teď už je na vás, s čím chléb budete podávat. Já ho miluji s trochou másla a posypaný bylinkami a solí.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.  

22 komentářů:

  1. Mňam, ten budu muset určitě vyzkoušet ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus, ten olivový olej udělá takovou příjemnou krustu a je to vážně super :-)

      Vymazat
  2. To vypadá parádně a postup takový, že bych to snad mohla i zvládnout. :) Když používáš formu na banánový chlebíček, děláš taky těsto z celého kila mouky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne ne to určitě ne, to dělám minimálně z půlky a nebo na dvakrát :-)

      Vymazat
  3. No Teda, ten je! Já také peču domácí chleba se spoustou slunečnicových, daňových a lněných semínek a můžu se po něm utlouct teda :D já tedy dělám kváskový žitný (ten Teda můžu doporučit všemi deseti), ale tenhle vypadá taky vážně famózně. Zkrátka domácímu pečivu se nic nevyrovná :) Přeji hezký večer :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám hlavně problém, že poslední dobou, když sním pečivo z obchodu (ne z domácí pekárny), tak mi po něm strašně bolí žaludek. Nevím, zda do toho dávají něco navíc, ale proto jsem se rozhodla péct vlastní.

      Jednou jsem zkoušela žitný, ale nevychytala jsem poměr a skoro nevykynul. Takže dobrý nebyl. Ale to je pro mě výzva do budoucna se to naučit :-)

      Vymazat
  4. Musím chleba moc pochválit! Protože jsem měla včera strašnou chuť něco upéct, ale po vánocích se mi pořád nechce do sladkého, řekla jsem si, že zkusím tenhle chleba. Těsto úžasně jednoduché a ta chuť! Dneska jsem se, díky inspiraci nahoře, vrátila do dětství, když jsem si ho namazala s obyčejným máslem a řekla bych, že odteď budu muset péct domácí chleba častěji. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé tak to moc ráda slyším, tohle jsou stejně komentáře, které mě vždy tak krásně pohladí po duši :-)

      Vymazat
  5. Dobrý den Kačí, chlebík vypadá nádherně, hned zítra ho zkusím, jen se chci prosím zeptat, jaké rozměry má asi ta forma? :)
    Děkuji moc :) a přeji další báječné recepty a s nimi spojené úspěchy :)

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, pořád mi vrtá hlavou ta mouka. Hladká nebo hrubá? Opravdu je to jedno, kterou použiju? A přijde mi, že na fotkách je vždy hladká i ta s nápisem hrubá:-) Díky za upřesnění. Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikde jsem nenašla, že bych psala, že je to jedno jakou. Kde to je uvedeno?

      Vymazat
    2. Musím říct, že mě ta mouka taky zarazila, na obrázku mouky Babiččina volba je totiž psáno hladká na kynutá těsta a na dóze je pak hrubá.. Jinak chléb vypadá moc pěkně a jednoduše, že bych ho snad mohla taky zvládnout, zatim mé dva pokusy dopadly dost neúspěšně :).
      Tereza

      Vymazat
    3. Jo takhle to myslite 😊 protoze BV se snazila sjednotit mouky stejne jako je to v cizine. Takze delaji tri druhy a to na linecke testo, dortovou a pak na kynute testo. Kdyz tedy nemam BV, tak to delam z hrube. Ale zkuste i normalni hladkou. Treba to bude take super 😊

      Vymazat
  7. To vypadá úžasně! Taky asi zkusím doma upéct :) Jen nemám robot tak to snad tolik nevadí když budu hníst testo ručně... No uvidím akorát si nechávám kynout kvásek tak schválně :) Jinak blahopřeji k miminku(ům)- nevím jestli to náhodou nebudou dvojčata :D Ty a Arty budete určitě skvělí rodiče, moc vám to přeji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, já to tak donedávna dělala stejně. Robot jsem dlouho odmítala a naopak relaxovala při hnětení vařečkou hezky pěkně po staru, jako to dělávala moje babička.
      Děkuji moc, je tam jedno :-)

      Vymazat
  8. Myslíte, že mohu použít mouku špaldovou hladkou? ����

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím s tím nemám zkušenosti, takže nemohu doporučit :-(

      Vymazat
  9. Já tento chleba peču z chlebové mouky a je opravdu výborný. Každý kdo ho ochutnal, tak chválil :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Já ho dnes upekla ze směsi hladké, špaldové a žitné mouky a dopadl úžasně. Všichni jsme si moc pochutnali. Hlavně oceňuju, jak je rychle a snadno hotový. Mám ještě jeden tip na rychlejší kynutí. Troubu předehřeju na 40 stupňů, vypnu a nechám v ní chléb kynout. Stačila hodina a byl krásně nadýchaný. Vlastně to funguje na všechna kynutá těsta :-) Děkuji za recept, rozhodně nebyl první ani poslední, co jsem od Vás vyzkoušela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je vlastně fakt, děkujeme za další tip :-)

      Vymazat