středa 1. února 2017

VALENTÝNSKÁ ROLÁDA BEZ LEPKU

Valentýn je svátek, který dělí obyvatelstvo na dvě skupiny. Ty, kteří ho nesnáší a ty, kteří ho milují.

Já jsem člověk, který ho nikdy vyloženě neslavil. Ale je pravda, že samotný den ve mě vyvolává pocit, že by lidé na sebe měli být milejší a užít si ho hlavně v páru. 

Vloni byl první Valentýn, kdy jsem uvařila 5ti chodové menu, v klidu jsme si ho s manželem snědli, pak se šli projít do města, koupili horkou kávu do kelímku a procházeli se Prahou. A bylo to fajn.

Vlastně jsem pochopila, že když se člověk nenechá znechutit tím tlakem všech obchodů, tak to může být další krásný den po boku svého milého.

A proto jsem již s předstihem připravila tuto rozkošnou Valentýnskou roládu, která je lehoučká jako obláček, doplněna o tvarohový krém s vanilkou a posypaná šťavnatým granátovým jablkem. 

Taková zajímavost, tato roláda je snad první dezert, který jsem připravovala Artymu. Upřímně ani nevím, odkud už mám recept, ale vím, že si ho ihned zamiloval.

A jelikož je tato roláda opravdu lehonká, není sladká a přitom lehce natrpklá některými kousky granátového jablka, tak jsem si jistá, že vaší polovičce určitě zachutná. A jestli nemáte svou polovičku, tak ho upečte třeba kamarádce nebo sama sobě :-)

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 1 šiška

INGREDIENCE:
  • 5 vajec (zvlášť žloutky a bílky)
  • 100 g domácího vanilkového cukru nebo klasického krupicového cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • strouhanou kůru z půlky citronu
  • olej
Náplň:
  • 1 kelímek plnotučného tvarohu
  • 1 kelímek zakysané smetany 
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1/4 granátového jablka
Ozdoba:
  • 100 g bílé čokolády
  • 1/4 granátového jablka
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Rozpálíme si troubu na 180 stupňů.
Nejprve si rozdělíme žloutky a bílky. Bílky vyšleháme do hustého sněhu.
 Do misky si odvážíme domácí vanilkový cukr.
 A přidáme kukuřičný škrob.
 Tuto směs důkladně promícháme.
 Do ušlehaného sněhu opatrně zapracujeme žloutky hezky jeden po druhém.
 Po lžících zapracujeme i směs z cukru a škrobu.
 A ještě kůru z citronu.
 Na plech položíme pečící papír, který lehce potřeme olejem.
 A na něj rozprostřeme těsto.
A dáme těsto péct na cca 8 minut.
Mezitím si vyloupeme granátové jablko.
Upečené těsto vyndáme z trouby. Na prkénko si položíme utěrku a na utěrku položíme těsto pečícím papírem nahoru. A ten odloupneme.
 Ještě teplou roládu zatočíme a dáme vychladnout. Tím předejdete popraskání.
 A teď si ještě připravíme krém. Smícháme vanilkový cukr, tvaroh a zakysanou smetanu.
 Rozmotáme roládu a potřeme jí krémem.
 Posypeme čtvrtou granátového jablka a zatočíme.
 Nakonec si ještě rozpustíme bílou čokoládu.
 Kterou polijeme roládu z vrchu a posypeme čtvrtkou granátového jablka.
 Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm  

10 komentářů:

  1. Výborná roláda. :-) (zvládnou i začátečníci jako jsem já :D)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá krásně, ale já už jsem rolády vzdala. V životě se mi žádná nepovedla, asi mám na ně smůlu :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt? To není možný. Zkus ještě tuhle. Věřím, že se opravdu povede :-)

      Vymazat
  3. Taky jsem vyzkoušela a doma si ji všichni moc chválili:)! Akorát jsem se chtěla zeptat, pečeš na velkém nebo malém plechu? Děkuju :)

    OdpovědětVymazat
  4. Taky jsem vyzkoušela a doma měla úspěch:)! Akorát jsem se chtěla zeptat, pekla jsi na velkém nebo malém plechu? Díky, díky!

    OdpovědětVymazat
  5. Super recept 😊 úplně skvělé je v tom to granátové jablko a taky to, že v tom není mouka. Určitě budu péct znovu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já to také zbožňuji, je to super i s malinama, jahodama, rybízem a prostě vším :-)

      Vymazat