ZE ŽIVOTA: JAK JSME ZAČALI KRMIT VELKÝMI KUSY

Akorát mi píše moje známá s dotazem, jak na BLW metodu. A tak jsem si řekla, že vám náš příběh sepíši a třeba někomu pomůže a inspiruje ho k tomuto stylu stravování.

Abych vám to odborně vysvětlila, tak budu citovat web "Jídlo do tlapky".
BLW metoda neboli Baby Led Waning je metoda, kdy dítě už od mala jí samo a není nikým krmeno. Odpadá tedy všechno to mixování, krmení lžičkou apod. Filozofie BLW je i o tom, že každé dítko začne jíst ve svůj čas. Je to stejné jako například s motorickým vývojem - každé dítko začne sedět, lézt či chodit v jiný čas, podle toho, kdy je připraveno. Tudíž ani šestý měsíc plošně neznamená, že musí všechny děti v tom věku jíst klasickou stravu. Naopak, dítě si samo určí, kdy chce s jídlem začít. Základem stravy samozřejmě stále zůstává kojení nebo kojenecké mléko z lahvičky.
Nebyla bych to já, kdybych si ze všechno nevzala něco a to spojila do mého stylu. Mám to tak se vším. Měla jsem to se školou, se sportem, s dietou, s líčením a celkově se životním stylem. Moc se neumím držet nějakého návodu a věci si dělám stylem pokus - omyl a hledám tu cestu, která mi vyhovuje absolutně nejvíce.

V těhotenství a při výchově dítěte to je jiné. Na pravidla se musí hledět trochu více. Dítě není panenka a tak zvlášť prvorodička by mohla malému miminku spíš ublížit, než mu pomoci. A tak si vždy ty důležité věci zjistím u odborníků, ale hledám odpověď i ve svém okolí, či u vás, dále sem tam nahlédnu do odborné literatury, k tomu zapojím selský rozum, intuici, svůj pocit a vydám se tou pro mě nejsprávnější a nejpříjemnější cestou. A tak to bylo i s krmením.
Jak už jsem vám psala v předchozích článcích, tak když jsme začínali s příkrmy, bylo to celkem náročné. Byla jsem zmatená přemírou názorů a doporučením, že jsem si stále myslela, že něco dělám špatně. V tu chvíli jsem potřebovala návod jak pro blbý, který mi řekl, dnes dej tohle a v tomhle množství a dej si pozor na tohle. Jo to by bylo super. Byla bych si jistější.

Každopádně každé období někdy skončí a tak když Tobínek ochutnal několik potravin a byl pokaždé bez reakce a vždy snědl plnou porci, tak jsem začala dostávat takové to zdravé sebevědomí a jistotu. V tu chvíli jsem se oprostila od všeho a zapojila svůj selský rozum a mateřský pud naplno.
Už před podáváním prvního příkrmu jsem slýchávala o metodě BLW. Tedy jsem moc nerozuměla tomu, co to vlastně je, ale letmo jsem pochytila, že to je krmení dítěte velkými kusy a vlastně není to krmení, ale dítě se krmí samo. Když se tedy Tobínek dostal do fáze, že už ochutnal téměř vše a vše bylo bez reakce, začala jsem o tomto stylu stravování číst více. BLW je mi sympatické, ale ne na plno. Asi kdyby bylo léto a nevadilo by mi, že je Tobínek mokrý od hlavy, až k patě, tak to zkouším trochu jinak. Přeci jenom v zimě se snažíte, aby dítě zůstalo suché. Doma ho převléknete, ale v kavárně, na návštěvě či venku to řešíte jinak.
Vzala jsem si tedy ze stylů stravování miminka od každého trochu a postupovala takto:
OVOCE

  1. Loupání, příprava na páře, mixování (Jablko, hrušku či jiné ovoce jsem oloupala, pokrájela, připravila na páře a důkladně rozmixovala. Vnikla z toho taková klasická jemná dětská přesnídávka. Lépe se to tráví a nebolí po tom bříško.)
  2. Příprava na páře, mixování (Ovoce jsem přestala loupat, jen na hrubo pokrájela, připravila na páře a rozmixovala do hladka.)
  3. Loupání, strouhání na jemno (Ovoce jsem oloupala, ale už tepelně nezpracovávala, ale nastrouhala na jemno. Slupku jsem dávala pryč, aby pomalu přešel na syrovou stravu a nebolelo ho tolik bříško.)
  4. Strouhání na jemno (Ovoce jsem neloupala, tepelně neopracovávala, ale strouhala na jemno. Slupka škrábe v krku a proto ze začátku na jemno. Slupku jsem tam nechávala až ve chvíli, kdy jsem viděla, že syrové jablko tráví dobře.)
  5. Strouhání na hrubo (Ovoce jsem neloupala, tepelně neopracovávala a strouhala na hrubo.)
  6. Krájení na plátky (Například jablko jsem rozkrojila na měsíčky, zbavila jadřince a každý měsíček pokrájela na tenké centimetrové plátky. Tobínek si je pak dásněmi učil rozmělnit a seznámil se s tím, co je to strava, se kterou se musí před polknutím něco v ústech udělat. Jablko je tvrdé a slupka škrábe a tak to nějakému dítěti může být nepříjemné. Tobínek se občas kuckal a tak je důležité u miminka sedět a pozorovat ho. Když ze začátku jablko nevyhovovalo, tak jsem pokrájela na tenké plátky banán. U toho pochopil, co se s tím musí dělat a pak jsem zase zkusila dát tenké plátky jablka. Občas jsem mu dala plátek jablka či jiného ovoce do ruky, aby si to osahal a zkusil vložit na povel "ham" do pusinky.)
  7. Větší kusy (Když se Tobínek seznámil s mělněním stravy v ústech, tak jsem mu do ručky začala dávat větší kusy ovoce. Cca centimetrové kostičky. S tím už si musel v ústech pohrát více, ale šlo to. Jen opět doporučuji sedět u dítěte, kdyby se začalo kuckat.)
  8. Velké kusy (Dále jsem přešla na podávání velkých kusů, přesněji takových, které si připravuji pro sebe. V tuto chvíli jsme mohli jíst z jednoho talíře a to baví obě strany. Jablko a hrušku jsem mu pokrájela na měsíčky, položila před něj či vkládala do ruky a on si to žužlal. Sem tam dásněmi ukousl kousek jablka a učil se, co s ním. Opět zdůrazňuji opatrnost a miminko pozorujte, aby v případě kuckání jste byli po ruce. 
  9. Kusy do dvou rukou (Nakonec jsem přešla na podávání úplně velkých kusů a to, že jsem koupila žlutý meloun, rozřízla na čtvrtiny, každou pokrájela na plátky cca 10 cm velké a 1 cm tlusté, Tobínek si ho chytl do obou ručiček a meloun vykusoval. Tohle doporučuji hlavně, když rostou zoubky. Meloun je studený a měkký a tak miminko meloun vyžužlává a vysává a chladí si dásně. Dala jsem mu ale do rukou i půlku oloupaného banánu, on si ho chytl do obou rukou a sám ukusoval kusy. A takto jí doteď.
ZELENINA
  1. Tepelná úprava a mixování na jemno (Jako každý rodit, zeleninu jsem upravovala na páře a mixovala do jemné kašičky.)
  2. Tepelná úprava a mixování na hrubo (Dále jsem začala mixovat zeleninu na hrubo a schválně tam nechala sem tam vetší kus.)
  3. Tepelná úprava, mixování na hrubo, přidání syrových kousků (Zeleninu jsem připravila na páře, přidala listy syrového špenátu či kadeřávku a rozmixovala na hrubo. Tím jsem Tobínka seznamovala se syrovou stravou, která se hůře tráví a může po ní bolet bříško.)
  4. Syrová strava (Nyní postupuji stejně jako u posledního bodu u ovoce. Dávám Tobínkovi například plátek či proužek okurky, ta je měkká a dobře se ukusuje, ale třeba i mrkev, která zase slouží jako kousátko a masáž dásní. Pokud je zelenina vychlazená, tak slouží i jako super chladítko při růstu zoubků.)
Nakonec jsme došli do fáze, kdy před Tobínka položíme plastový nebo bambusový talířek, na něj připravíme kusy ovoce či zeleniny a on si je sám bere a krmí se. 
Nevýhodou této metody je, že občas vezme celý talířek, otočí a vše vysype na zem. V tu chvíli se seběhne psí smečka a zůstane hladové dítě a přežrané psice. Proto sháním takovou tu přícucku, která se přicucne zároveň ke stolu, ale i k talířků a ten pak zůstane na svém místě. Máte s tím někdo zkušenosti? Doporučujete? Nebo je to k ničemu?
Do minulého týdne jsme krmili Tobínka v houpátku, které bylo podepřené taburetem, aby se nehoupalo. Ale od doby, co se začal plazit, musí vše prozkoumávat a tak, pokud se nehoupal, tak se kroutil a otáčel. Proto jsme pořídili dřevěnou krmící židličku. Vím, teď někdo napíše, že dokud se dítě neposadí z pozice na čtyřech, tak by nemělo sedět. Stále se snažím tuto radu dodržovat, ale občas to prostě nejde. A tak si říkám, že když už mu je téměř 9 měsíců, tak těch pár minut v židličce pro jeho zádíčka nebudou tak zásadní. Občas spokojenost dítěte vyhrává nad pravidly a doporučením.
Rada na závěr: Doporučuji jíst zároveň s dítětem. Dítě je opička a rádo se opičí. Tedy, když vidí jíst vás, lépe chápe, že má jíst také. A v lepším případě se opičí a jídlo i vyžaduje. Celkově je to pro všechny příjemnější. Není to o tom, že nejdřív jí dítě a pak rodiče, ale už v tak malém věku mohou stolovat všichni zároveň.
A ještě tu mám informaci k té židličce. Hodně jste se mě na ní ptali na Instagramu a tak jsem se rozhodla odpovědět hromadně a dát tip i ostatním. 
Někdy na podzim jsem se vás v instastories ptala na krmící židličku, kterou byste mi doporučili. Převážně se sešlo doporučení na rostoucí židličku, se kterou jsem se poprvé seznámila doma u Janči (majitelky Svět bedýnek). Ta mi jí také doporučila. Je to totiž židlička, která roste s dítětem. Nosnost má 150 kg a tak na ní může v pohodě sedět i dospělý člověk. Takže pokud přijde návštěva, můžete někoho usadit i na ní. Výhodou je, že nutí člověka na ní sedět rovně a tak se doporučuje i dětem například do dětského pokojíčku na psaní úkolů či kreslení u stolu. Je to tedy kousek, který za rok nebudete vyhazovat, ale jen ho upravíte dle věku dítěte a ten jí může mít klidně 20 let a denně využívat. Tato myšlenka mě nadchla a tak jsem věděla, že do ní určitě půjdeme.
V tu chvíli (v říjnu) mi přišel email od mojí čtenářky:

Ahoj Kačí! 

Už delší dobu tě sleduju, miluju tvoje recepty a hlavně obdivuju tvůj pozitivní přístup k životu 🙂
Pracuji ve firmě Hajdalánek, která je mého táty a rádi bychom Tobíkovi poslali rostoucí židličku Ela jako pozornost.
Chtěla jsem se ozvat později, až bude Tobík sedět, ale vidím, že už jsi to začala řešit v předstihu 😃🙂
Všimla jsem si, že máš ráda kvalitní české výrobky a my bychom ti to rádi poskytli.
Židle je z masivního bukového dřeva, je certifikovaná a nosnost má do 120kg. Tobík na ní může sedět celý svůj život, protože porostou spolu 😊
Velký důraz klademe na péči o zákazníky, pokud se cokoliv stane nebo si s něčím člověk neví rady, ihned pomůžeme a vyřešíme co je třeba.
Pokud bys tedy chtěla přijmout dárek od nás a líbila by se ti nějaká barevná kombinace na webu 
https://www.hajdalanek.cz určitě se nám ozvi 😉

Krásný den, Andrea 

Tento email jsem si ihned přečetla, ale nereagovala. Strašně moc mě potěšil. Tehdy jsem přemýšlela o značce Stokke. Jenže Andrejka měla pravdu. Firma Hajdalánek vyrábí a prodává české výrobky a to mě utvrdilo, že do Stokke nepůjdu a koupím si tuto. Email jsem si uložila do přečtení a nechala ho tam odpočívat. Psali jste mi totiž, že je ještě na posazování brzy a měli jste pravdu. Rozhodli jsme se krmit v houpátku a to jsme zvládli téměř 4 měsíce.
Když Tobínek začal být u krmení v houpátku jak z divokých vajec, tak jsem se rozhodla, že nakonec na tento moc milý email odpovím a dárek přijmu. 
I když jsem Andrejce před 4 měsíci ani neodpověděla, tak přesto na můj email reagovala během vteřiny a odpověděla, že nabídka stále platí. Vybrala jsem si rostoucí židličku ze světlého buku s velkým pultem a k tomu polstrování. Židlička dorazila za 2 dny. Komunikace byla moc příjemná, kvalita židličky je skvělá, působí opravdu draze, kvalitně a vypadá nádherně. Takže pokud sháníte krmící židličku, tak s čistým svědomím mohu tuto doporučit. Oproti celosvětově známé Stokke stojí třetinu a kvalitně bych řekla, že je srovnatelná. Odkaz na ní máte zde.

Jelikož jsem s tímto výrobkem a hlavně s komunikací a ochotou naprosto spokojená, tak jsem se rozhodla Andrejce, jejímu tatínkovi a Hajdalánku věnovat na oplátku část tohoto článku.
Mějte se krásně a doufám, že vám tento článek pomohl. Pokud máte nějaké rady a tipy týkající se krmení či výbavy na krmení, napište to do komentáře :-)

S láskou vaše Kačí


20 komentářů:

  1. Ahoj Kačí, mrkni na Gyro bowl, třeba ti pomůže vyřešit vysypané Tobíkovi mňamky ��

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Kačí, mrkni na Gyro bowl, třeba ti to pomůže vyřešit Tobíkovi vysypané mňamky ��

    OdpovědětVymazat
  3. Katy, chtěla jsem se zeptat (a pokud je to drzé, tak se omlouvám), jestli jste díky tomu rychlému najetí na příkrmy a na velké porce omezila kojení a následně přestala kojit? Nebo jste to ukončila kvůli očekávané operaci očí? Dost maminek mě varuje, že rychlé najetí na příkrmy a velké porce může kojení dost pokazit a přijde mi to logické. Malý má osm měsíců, rozhodně chci kojit alespon do roku, ale čím víc jí, tím vidím menší potřebu mléka. A taky na to často zapomínám...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tomhle jsem nikdy neslyšela. Je jasné, že když přidáš příkrmy, tak se zmenší potřeba pití mléka, protože bříško je plné a není jen na mléku. Ale je to zdravý vývoj a jen tak se neříká, že se příkrm má začít dávat nejpozději v 6m. Bříško, trávení, ale i pusinka miminka se s klasickou stravou musí seznámit a přijmout jako normální. Kojení je pak už více jako doplněk, tedy jako zapití po každém příkrmu, druhá večeře před spaním, pití v a jídlo v noci a jak já říkám předkrm po ránu. Ale myslím si, že je to zdravý vývoj a je to tak v pořádku. Kojit můžeš klidně do 5ti let dítěte, jen to už nebude jen to kojení, ale jako doplněk. To jestli dítěti bude stačit pouze příkrm a samo se odstaví to už je druhá věc. Ale to si myslím je dost individuální. Každopádně na to nejsem odborník. Hlavně poslouchej svůj vnitřní pocit, to je to nejdůležitější, ať to dopadne tak či tak :-)

      Vymazat
  4. Ahoj Kačí, u nás taky servírujem na bambus nebo pkast. Máme také dřevěnou žudličku s pultíkem. Talířek nebo misku přilepujeme takovou tou žvýkačkou na výkresy. Drží to (až na vymýjimky, kdy to malý strhne opravdu velkou silou). Vychytávku lze využít i na porcelán. Je toto easy a skoro nic to nestojí. Prodává ji např. značka Pritt. http://www.lansky-brno.cz/pritt-lepici-guma.html?gclid=CjwKCAiAlL_UBRBoEiwAXKgW52CKiuRHw5xGbzqt6HBpC0cjU8C3OjPqdd_oiVX0GvSLv_sQSPzEJBoCPUwQAvD_BwE

    Dobrou chuť, dětem, kouskům a BLW zdar :)

    OdpovědětVymazat
  5. Kačí, moc jsi mne inspirovala, ackoliv moje dcera je o asi tri mesice starsi nez Tobinek, v tomhle jsme hoodne pozadu, Natalka kousky dlouho odmitala, maximalne rozmackane vidlickou. Kousek jablicka ci bananu ignorovala. Tak jsem dle tve rady zkusila tenke platky, a ejhle, vzala je na milost! Sice jsem ji je nejdriv musela nekolikrat strcit do pusinky, ale nakonec pochopila. S tim melounem to vyzkousim take. Ale u masozeleninovych prikrmu se bojim, aby mi aspon neco snedla, tak mixuji, nechavam jen drobne kousinky. Nehodis sem nejaky recept, co mu varis? Nemam moc velkou fantazii, prijde mi, ze delam porad to same...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda. Neříkám, že vše co dělám, dělám správně, ale snažím se tak nějak postupovat přirozeně a intuitivně. A tohle jsem začala zkoušet a ono to vyšlo. Někdy je potřeba se o tom jen s někým pobavit a zkusit to, protože by to třeba člověka vůbec nenapadlo. A vidíš, jde to :-) Já Tobínkovi klasické příkrmy také mixuji na hrubo. Jak jsem psala, krmení by bylo na strašně dlouho, byl by celý od toho a většinu by pak snědly psice :-D Ale takové ty svačinky či jídlo na zabavení jak já říkám, to dávám velké kusy. Jeho to zabaví a užívá si to :-)

      Vymazat
  6. Kačí, můžu se zeptat, jak dlouho přibližně trvaly přechody mezi jednotlivými fázemi a v kolika měsících začal jíst Tobínek celé kusy? Děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mno cca týden až dva. Ale myslím si, že tohle je dost individuální a je důležité pozorovat dítě a jeho nonverbální komunikaci. Rozhodně nenutit, aby se mu to nezprotivilo a pak to neodmítalo.

      Vymazat
  7. Kaci moc moc dekuji za tento clanek..ani nevis jak mi bodl. Sice jsem maminkou dvou uzasnych malych prcku, ale nenastane den kdy by me neco nezaskocilo nebo neprekvapilo. Clovek si rekne ze ho po prvnim diteti uz nic nerozhodi, ale ano...minimalne to s jakou rychlosti se da vsechno zapomenout..to co jsem se u prvniho naucila na druheho nefunguje, asi tomu tak chce priroda sama, aby se clovek neustale zlepsoval, zdokonaloval a necemu novemu ucil.. jsou to opravdove vyzvy, ale nemenila bych za nic na svete..
    Kazdopadne jsem tim vsich chtela rict, ze moc dekuju ze jsi, sleduji te skoro od sameho zacatku a moc moc moc si mi prirostla k srdicku. Dekuji za tve recepty, a clanky z cest a ze zivota i za kucharku, ktera ceka na tvuj podpis :) Ziju tvuj zivot s tebou a snad nekdy budu mit to stesti a natrefim na tebe osobne.. Zdenicka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš naprostou pravdu. Sama si říkám, že kdybych jednou měla druhé miminko, tak bych určité věci dělala jinak. Ale na druhou stranu mi je jasné, že co fungovalo na Tobínka, nemusí fungovat na druhé. Takže třeba druhé bude krásně spinkat, ale zase třeba špatně jíst. Kdo ví :-)

      Vymazat
  8. Kaci moc moc dekuji za tento clanek..ani nevis jak mi bodl. Sice jsem maminkou dvou uzasnych malych prcku, ale nenastane den kdy by me neco nezaskocilo nebo neprekvapilo. Clovek si rekne ze ho po prvnim diteti uz nic nerozhodi, ale ano...minimalne to s jakou rychlosti se da vsechno zapomenout..to co jsem se u prvniho naucila na druheho nefunguje, asi tomu tak chce priroda sama, aby se clovek neustale zlepsoval, zdokonaloval a necemu novemu ucil.. jsou to opravdove vyzvy, ale nemenila bych za nic na svete..
    Kazdopadne jsem tim vsich chtela rict, ze moc dekuju ze jsi, sleduji te skoro od sameho zacatku a moc moc moc si mi prirostla k srdicku. Dekuji za tve recepty, a clanky z cest a ze zivota i za kucharku, ktera ceka na tvuj podpis :) Ziju tvuj zivot s tebou a snad nekdy budu mit to stesti a natrefim na tebe osobne.. zdenicka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš naprostou pravdu. Sama si říkám, že kdybych jednou měla druhé miminko, tak bych určité věci dělala jinak. Ale na druhou stranu mi je jasné, že co fungovalo na Tobínka, nemusí fungovat na druhé. Takže třeba druhé bude krásně spinkat, ale zase třeba špatně jíst. Kdo ví :-)

      Vymazat
  9. Milá Kačí,

    děkuji za nejen tento článek ale i spoustu dalších. Chtěla bych Tě poprosit o tipy na nákup ovoce na příkrmy. Alespoň do roku bych chtěla dávat bio, ale je velký problém ho sehnat. Ještě tak jablka, hrušky, banán. Ale meloun, hrozno, bobulovité ovoce...fakt nevím kde nakoupit. Díky moc! Bětka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bětko já děkuji. Já kupuji na www.svetbedynek.cz nebo na farma trzích u Zachovalé semínko. Také existují fresh bedýnky.

      Vymazat
  10. Je hezkej ten chlapeček. Má štěstí, že je po vašem manželovi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, také jsem se za to modlila. Vím, že jsem sama krásy moc nepobrala.

      Vymazat