HALUŠKY SE ZELÍM A UZENÝM

Když už jsem vám jednou psala o babiččině famózní fazolačce, tak vám musím napsat i o jejich haluškách.

Babička je původem ze Slovenska a tak je jasné, že halušky jsou u nás taková klasika. Vždy, když je nějaká oslava či rodinná sešlost, tak všichni hlásají po haluškách. A víte, jakou to má výhodu? Je to super jídlo pro děti, protože se to dá jíst krásně lžící a nemusí se to krájet a ještě ke všemu to dobře klouže do krku (to jsme jako prcci upřednostňovali), ale také je to super pro babičky, které už nemají tak dobré zuby. Takže nakonec je spokojen celá rodina a všichni si doslova pošmáknou.

A tak si už nějakou dobu říkám, že vám o těch haluškách musím napsat. Tentokrát jsem zvládla pouze fotku hotového jídla, ale do budoucna se chystám nafotit i fotorecept. Ať to máte kompletní.

Tak jdeme na to...

Doba přípravy: 120 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 8-10

INGREDIENCE:
Halušky:
  • 2 kg brambor
  • cca 170 g hladké mouky
  • cca 170 g hrubé mouky
  • 3 vajce
  • sůl
Dochucení:
  • 2 cibule
  • 1-1,5 kg bílého zelí
  • 1 kg uzeného masa
Postup aneb jak jsem postupovala já:
HALUŠKY:
Syrové brambory nastrouháme na jemno.
TIP: Pokud máte robot sekáček, tak polovinu brambor po nastrouhání ještě rozsekejte na jemno. Jde to i ve smoothie makeru. Vznikne jemná a hrubá struktura brambor a pak je to nejlepší.

Z brambor vymačkáme přebytečnou šťávu.

Do brambor přidáme cca 2 lžičky soli, vejce a mouku. Vše důkladně zamícháme. Těsto by mělo být o něco hustější, jak na bramborák.

Dáme si vařit ten největší hrnec a osolíme vodu. Když se voda vaří, tak do ní vložíme kousek těsta. Pokud haluška zůstane vcelku, tak je konzistence perfektní. Pokud se rozpadne, tak přidejte ještě mouku a pokus opakujte.

Poté můžeme vkládat halušky přes haluškovač. Pokud ho ale nemáte, tak nezoufejte. Vždy jsme to dělávali tak, že jsme vzali dvě malé lžičky a dělali z nich takové jakoby mini nočky a házeli do vody. Jsou pak o něco větší, ale vůbec to nevadí.

Halušky vaříme 5-7 minut.
Poté scedíme a přendáme do velké mísy.

Tip: Tuto dávku těsta dělejte na cca 4x, ať mají halušky prostor při vaření. A s další várkou vyměňte vodu.

MASO:
Nejprve si dáme vařit maso. Klidně den předem. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme cca 2 hodiny. Uzený vývar můžeme použít třeba na naší rodinnou Babiččinu fazolačku.

Poté maso vyjmeme a pokrájíme na malé kousky.

ZELÍ:
Na trošce olejem orestujeme na jemno pokrájenou cibulku. Přidáme zelí i s polovinou šťávy ze zelí a vaříme tak dlouho, až se šťáva vypaří.

DOCHUCENÍ:
Nakonec vše smícháme a popřípadě dosolíme. Ale uzené je dost slané samo o sobě, tak většinou sůl už není potřeba.

Pro zvýraznění chuti doporučuji vyškvařit pár malinkých škvarek a přidat je na vrch halušek.

Věřím, že si tento recept zamilujete!
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm

Žádné komentáře:

Okomentovat