PEČENÝ BŮČEK NA PRKÝNKU S KŘENEM A HOŘČICÍ

Tak a máme tu další recept. Další Silvestrovský a masový.

Tohle pečené maso dělám vždy, když má přijít parta lidí a chci dělat něco snadného a něco, při čem se tak trochu obslouží hosté.

V podstatě se koupí maso, vloží do pekáče a peče, takže žádná práce. Poté se připraví marináda a potře se. Buď se může podávat vychlazené a tak ho zabalím do alobalu a nechám třeba do druhého dne. Nebo ho podávám teplé a tím pádem položím ihned na prkýnko.

K tomu je skvělý čerstvě nastrouhaný křen a hořčice a taky kousek chleba. A v podstatě to chodí tak, že uprostřed stolu leží flákota masa s ostrým nožem a každý, kdo má chuť, tak si ukrojí plátek, na talířek dá kousek křenu a hořčice a vychutnává si to.

A jestli vás odrazuje slovo bůček, tak vám mohu upřímně říct, že já sama moc tlusté nemohu, ale pokud se koupí masovější kus masa, tak je to výborné. A za dobu pečení se většina tuku vypeče. Takže nakonec je to delikatesa :-)

Doba přípravy: 120 minut
Náročnost: malá
INGREDIENCE:
  • 1 kg bůčku s větším podílem masa
  • uzená paprika
  • sůl, pepř
  • křen, hořčice, chléb
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve do bůčku, na stranu, kde je kůže rozkrájíme mřížku. Tedy nakrojíme tuk, aby až se vypeče, tak z něj vznikli krásně křupavé škvarky.

Rozpálíme troubu na 250 stupňů, maso vložíme pokrájenou stranou nahoru do pekáče a pečeme přiklopené minimálně hodinu. Nebojte se toho vysokého stupně, maso se nepřipálí. Po hodině maso odklopíme a pečeme ještě chvilku, aby se kůže krásně vypekla.

Poté si připravíme marinádu. Ta se skládá ze 3-6ti lžic vypečeného tuku, lžíce uzené papriky, soli a pepře.

Rozmícháme ji a vetřeme do pokrájené a vypečené kůže. Můžeme i do ostatních stran masa.

A nyní je to už na vás. Zda chcete maso podívat studené či teplé. V případě, že studené, tak ho zabalte do alobalu a vložte přes noc do lednice. Chutě se krásně rozleží.

Teplé nebo vychladlé maso položíme na prkénko, na které přidáme křen a hořčici a ostrý nůž. A podáváme s čerstvým chlebem.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.

2 komentáře:

  1. Já dneska pojedla novoroční kyselačku - nejlepší recept slovenské babičky a vyprošťovák po Silvestru :)
    Krásný nový rok,
    Karo
    http://inkpotstories.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tu bych si dala hned. Byla jsem před třemi týdny na Slovensku a měla jsem jí tam hned několikrát :-)

      Vymazat