DÝŇOVÁ GALETKA

Galetek je všude opravdu hodně a tak přiložím také do ohně. Ukáži vám, jak vytvořit jednu naprosto jednoduchou galetku, kterou ohromíte kdejakou návštěvu.

Je to kombinace chutí, která se zprvu může zdát zvláštní, ale opravdu si jí zamilujete. Je to jídlo, které můžete připravit ke skleničce vína, na piknik nebo dovést jako dárek pro svojí kamarádku či maminku.

Tak jdeme na to...

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 6 kousků

INGREDIENCE:
Těsto:
  • 160 g hladké mouky
  • 80 g másla (nejlépe pokojové teploty)
  • 1 vejce
  • 30 ml vody
  • 1 lžička soli
Náplň:
  • cca 350 g dýně hokaido
  • 1 ricotta
  • 50 g pancetty nebo slaniny
  • chilli
  • sůl, pepř
  • vejce na potření
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si rozpálíme troubu na 170 stupňů a odvážíme si mouku a vložíme do mísy.
 Odvážíme si máslo a přidáme k mouce.
 Přidáme ještě vejce.
 Zalijeme to vodou.
 Osolíme.
A zpracujeme.

Těsto bude lepkavé, tak ho i s mísou vložte na cca 30 minut do lednice.
Poté si poprášíme vál, položíme na něj těsto a poprášíme ho také.
Rozválíme ho do tenké kulaté placky.

Tuto placku potřeme ricottou.
Omyjeme, vydlabeme a pokrájíme si dýni na tenké plátky. Čím tenčí, tím lepší.
A začneme pokládat kousky dýně dokola na ricottu (mě tu chybí, ale je to s ní lepší)
 Pokrájíme si kousky pancetty nebo slaniny.
 A poházíme je na vrch dýně. Poté přeložíme hrany těsta a vytvoříme typický tvar pro galetku.
 Ještě pokrájíme kousky chilli a poházíme na galetku.
Celé to zakápneme olivovým olejem a kraje galetky potřeme vajíčkem. Docílíme tím krásné lesklého povrchu.
Pečeme cca 20 minut.

Nakonec galetku posypeme čerstvou šalvějí.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm. 

12 komentářů:

  1. Dyne mám teraz doma neobmedzené množstvo zo záhrady, takže určite vyskúšam aj túto galetku! Vyzerá naozaj neskutočne dobre :)
    My blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vřele doporučuji. Já jí připravovala, jako takový pokus a nakonec se z toho stal velký oblíbenec. Tak jsem jí musela nafotit na blog :-)

      Vymazat
  2. hmm to je zajímavý recept, musím vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  3. Odpovědi
    1. Omyjeme, vydlabeme a pokrájíme si dýni na tenké plátky. Čím tenčí, tím lepší.
      A začneme pokládat kousky dýně dokola na ricottu (mě tu chybí, ale je to s ní lepší)

      Vymazat
  4. Tak to vypadá moc dobře. Musím říct, že u tebe by se jedlo snad už i očima, nádherně nafocené recepty :)

    OdpovědětVymazat
  5. Epesni zalezitost, uz jsem vyzkousela, mam i foto ale nejde vlozit :( jen jsem pridala nivu a misto salveje dala bazalku. Dekuji za priiima receptik..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miluji, když někdo inovuje moc recepty. Přesně tak to má být :-)

      Vymazat