Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

pondělí 5. září 2016

ŠVESTKOVÝ KYNUTÝ KOLÁČ


Určitě mátě někde ve své kuchařce takovou tu klasiku v podobě švestkového kynutého koláče s drobenkou. Upřímně? Já ne! Já na něj chodím za svojí maminkou.

Co ale mám ve svém šuplíku je tento švestkový koláč, který je posypaný skořicovým cukrem s muškátovým oříškem. To celému koláči dá jiný rozměr a provoní. Jak? Přeci podzimně.

Tak zkuste letos malou inovaci a pusťte se do tohoto koláče. Určitě nebudete litovat...

Jo a jako vždy jsem tento recept připravovala z mouky Babiččina volba kynutá a opět se mi to osvědčilo. Zkuste to také někdy a napište mi, zda vám také sedí.

Doba přípravy: 30 minut + 90 minut kynutí + 30 minut pečení
Náročnost: střední
Počet porcí: 10

INGREDIENCE:
Těsto:
50 g cukru krupice
450 g mouky Babiččina volba kynutá nebo hladké mouky
1 lžíce vanilkového cukru
2 vejce
80 g másla
150 ml mléka
20 g čerstvého droždí nebo pytlíček suchého droždí
šťáva a kůra z půlky citronu

Posyp:
500 g švestek
4 lžíce cukru krupice
4 namleté hřebíčky
půl lžičky mletého muškátového oříšku
1 lžičku lžičky skořice
1 lžičku vanilkového cukru.

Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si vložíme suroviny na těsto do mísy. Odvážíme si cukr.
 Pak také mouku.
 Dále vanilkový cukr.
 Ještě celá vejce.
 Také máslo.
 Přidáme droždí. Já používám zásadně suché.
 Přilijeme teplé mléko.
 Přidáme citronovou kůru.
 A také citronovou šťávu.
 A celé důkladně propracujeme. Pomalu a cca 10 minut.
Těsto dáme na cca hodinu kynout.

Když je těsto vykynuté, tak ho přendáme na plech na pečící papír, posypeme moukou a rozprostřeme.
 Rukou ho rozprostřeme. Mělo by mít tloušťku cca 1-2 cm.
 A opět necháme cca půl hodiny vykynout.
 Nyní si smícháme směs z cukru. Cukr vložíme do misky.
 Rozdrtíme si hřebíček a přidáme k cukru.
 Dále přidáme mletý muškátový oříšek.
 A také skořici.
 A nakonec vanilkový cukr.
Připravíme si nakynuté těsto.
A předehřejeme si troubu na 170 stupňů.
 Vyloupeme si švestky.
Poklademe je vedle sebe a zamáčkneme do těsta.
 Vrch zasypeme cukrem.
 A dáme péct na cca 30 minut. Nakonec doporučuji zasypat vlašskými nebo jiným oříšky.
Tento recept byl připraven pro firmu Babiččina volba.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.   

2 komentáře:

  1. Zdá se mi málo švestek a hodně těsta....ale tvůj čokoládový dort bez mouky je úžasný a má velký úspěch.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono jich tam puvodne ma byt vic. Ale mne pak vadi,ze to je takovy moc mokry 😊 ale samozrejme kazdy si muze dat svestek kolik ma rad. Jo Cokolac to je zarucena pecicka. To jo 😊

      Vymazat