středa 2. srpna 2017

POLENTOVÁ PIZZA SE ŽAMPIONY


Momentálně mám Matcha a polentové období. Kromě smoothie jsem s Matcha ještě nic nezkoušela, za to s polentou kouzlím divy.

Polentová kaše je naprosto výborná a pokud si jí člověk připraví opravdu poctivou, tak už k ní nepotřebuje vůbec nic. Ale věděli jste, že z polenty se dají připravit i třeba hranolky? Nebo se může grilovat? Nebo z ní dělat pizzu?

A právě na tu pizzu vám přináším recept právě dnes. Je to výborné jen tak, jako příloha k masu a nebo prostě jako pohoštění návštěvy.

Tak jdeme na to...

Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 4

INGREDIENCE:
Placka:
  • 200 g polenty
  • 1 litr mléka
  • sůl, pepř
Posyp:
  • 400 g žampionů nebo jiných hub
  • Ghí nebo klasické máslo
  • 2 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • 100 g sýra (já nakombinovala goudu s čedarem)
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si pokrájíme žampiony na plátky.
 Také si pokrájíme cibuli na půlkolečka.
 Rozpálíme si pánev a pokud je horká, tak na ní přidám Ghí (přepuštěné máslo) nebo klasické máslo.
 Orestujeme cibuli do zlatava.
 Pokrájíme si ještě česnek na plátky.
 A přidáme ho ke zlatavé cibuli.
 A ještě přidáme plátky žampionů. Osolíme a opepříme. Celé to orestujeme do zlatava.
Orestovanou směs odstavíme.
Nyní jdeme na přípravu polenty.
Do hrnce nalijeme litr mléka.
 Do vroucího mléka nasypeme polentu neboli kukuřičnou krupici.
 A mícháme a mícháme. Po chvilce krásně zhoustne.
Rozpálíme si troubu na 200 stupňů.
Připravíme si velký plech, který pokapeme olivovým olejem a mašlovačkou rozetřeme.
Na to vylijeme polentovou kaši a rozprostřeme ji.
 Mokrýma rukama jí můžeme uhladit. Vysoká by měla být cca 1 cm.
Nastrouháme si sýr, který posypeme na polentu. Zvolte ten, který máte nejraději. Ale čedar, gouda nebo parmazán jsou nejlepší.
 Na nastouhaný sýr poklademe směs ze žampionů.
 Přidáme trochu rozmarýnu.
Vložíme do trouby a pečeme cca 10 minut. Polenta by se měla zespoda opéct do zlatova a sýr by měl být rozpečený.
 A podáváme...
 Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.   

14 komentářů:

  1. S polentou nemám vůbec žádné zkušenosti, ale už dlouho jí chci zkusit. Tenhle recept vypadá skvěle na můj první pokus.

    www.42stupnu.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem dlouho otálela, pak jí ochutnala na kurzu vaření, pak si jí dala v restauraci a nakonec jí absolutně propadla :-)

      Vymazat
  2. No to vypadá úzasně!

    OdpovědětVymazat
  3. S polentou nemám takisto žiadne skúsenosti, ale vyzerá to super... hneď mám na ňu chuť. A ten projekt znie skvele, takisto som si ako malá písala listy, nie však zamilované. Tie prišli až neskôr.

    SlavikStories
    Čítanie je sexy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nemáš nějaké dopisy schované? O které by ses chtěla podělit?
      Až tu polentu zkusíš, tak si jí rozhodně zamiluješ. Zvlášť tahle pizza je super. A kdybys chtěla, tak na blogu je i recept na polentovou kaši. Ta je taky úžasná :-)

      Vymazat
  4. Moc krásně napsané, člověk se hned vrátí do dětství :) Já si takto psala se svojí sestřenkou a díky Tobě jsem si na to vzpomněla... Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A máš ty dopisy schované? Že by ses zapojila do toho projektu?

      Vymazat
  5. Jdu to dneska zkusit, tak jsem zvedava! :-) Diky za inspirativni recept :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Kaci, objevila jsem tvuj blog a kazdy vecer varim, dekuju za uzasnou inspiraci! Jen otazecka, je mozne nahradit mleko voudou?

    Dekuji a krasny den:)
    Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dělá se to. S mlékem mi to chutná více, ale myslím, že když se to dobře dochutí na povrchu, tak to vadit nebude. Ale nezkoušela jsem :-)

      Vymazat
    2. Dekuju, vecer vyzkousim:)

      Vymazat
  7. Recept jsem zkoušela a bylo to výborné! Děkuji za skvělý recept.

    OdpovědětVymazat