POLENTOVÁ KAŠE SE ŠPENÁTEM NEBO MANGOLDEM

Vždy, když vycestuji za hranice, tak se snažím načerpat co nejvíce nových chutí. Jelikož cestuji jen po Evropě, tak to není žádná exotika. Ba naopak totální klasika.

Když jsem byla naposledy ve Vídni, tak jsem zašla do mého oblíbeného Ulricha a dala si tam polentu. Byla tak dokonalá, že ihned po návratu do ČR jsem to musela zkusit uvařit. Lehce jsem to inovovala, ale výsledek byl zaručeně dokonalý.

Takže mi nezbylo nic jiného, než to celé nafotit a sepsat. Tohle si totiž nemohu nechat jen pro sebe. Je to vážně výborné, rychlé a určitě si to také zamilujete.

Polentu jsem připravovala z této ochucené, ale mám to vyzkoušené i z klasické. A pro ty, kteří neví, co je to polenta, tak polenta je kukuřičná mouka. Takže  někdy to naleznete pod názvem poneta a někdy pod názvem kukuřičná mouka, nejlépe hrubá.

Tak jdeme na to...

Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 4

INGREDIENCE:
  • 200 g polenty nebo kukuřičné mouky hrubé
  • 1,5 litru mléka
  • 50 g parmazánu
  • lžíce másla
  • sůl, pepř
  • 2 hrsti čerstvého špenátu nebo mangoldu
  • slunečnicová semínka
  • pár kapek olivového oleje
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve se pustíme do přípravy polenty.
 Do hrnce si nalijeme mléko a přivedeme k varu.
Když se začne vařit, tak postupně přisypáváme polentu. Nesypte jí najednou, ať se tam neudělají hrudky. Nejlepší je jí míchat metličkou.
 Lžíci másla.
 Nastrouháme parmazán.
 A zamícháme do kaše.
  Přidáme trošku soli. Ale opatrně. Sýr už je dost slaný.
Polentovou kaši přendáme do misky.
 Pokrájíme si mangold a přidáme ho na polentovou kaši.
Na mangold nasypeme slunečnicová semínka, přidáme plátky parmazánu a zakápneme olivovým olejem.
Když se zamíchá mangold s teplou kaší, tak se lehce zapaří a změkne. To je asi to nejlepší servírování, které znám.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.   

6 komentářů:

  1. Mňam, vyzerá ozaj skvele. Niečo podobné som už skúšala, ale aj tento recept je lákavý.

    Daniela

    OdpovědětVymazat
  2. Pane bože! Já se tady snad zblázním! Sice choupu svou skvělou večeři, ale tohle? To bych jedla po kýblech :D Miluju polentu i jen tak samotnou vařenou jen ve vodě a miluju snad všechny sýry světa. Tohle je jídlo přesně pro mě! Mockrát ti děkuju za další dokonalé spojení chutí :) ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D to je tak krásně napsaný. Ale máš pravdu. Já také miluji polentu. Poslední dobou jí jim pořád.

      Vymazat