LILKOVÝ DIP

Určitě znáte Snapchat a určitě tam sledujete spoustu lidí. Pokud ne, tak začněte. Ne že bych chtěla začít podporovat stalking v ČR, ale myslím si, že je tam hodně inspirace.

Já takhle sleduji už nějaký ten pátek Janču ze Zásadně zdravě. Stále tam mluvila o nějaké lilkové pomazánce, která vypadala naprosto skvěle. Pokud vás to zajímá, určitě se podívejte na její web.

Tak nám to tam pořád opakovala dokola a říkala, že je to skvělý, že jsem si řekla a teď. Otevřela jsem si její recept a zjistila, že tam je tahini pasta. Tuto pastu miluji v humusu, kde jí v podstatě necítím, ale kvůli jednomu receptu z kuchařky Lahodně z Ellou jsem si jí pěkně zprotivila. Takže jsem zase recept zavřela, utřela slzu, polkla slinu a šla si uvařit něco jiného.
(Ale ten recept vypadá vážně skvěle a Janča ho má úžasně nafocený, tak se na to určitě juknětet a zkuste ho)

Uplynula nějaká doba a já brouzdala po netu a hledala inspiraci na to, co vytvořit z lilku (pro mě do té doby nezajímavá zelenina a vlastně jsem ho moc nepoužívala). Narazila jsem na recept od Jamieho na lilkový dip. Skládá se také z grilovaného lilku, je s pěknou dávkou česneku, chilli, ale bez tahini pasty. A tak jsem se do něj pustila. A co si myslíte? No byla to láska na první chuť.

Tak jsem se rozhodla i vás inspirovat, protože tento dip je raz dva hotový a je vážně skvělý...

Doba přípravy: 40 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 2

INGREDIENCE:
  • 1 lilek
  • 1 stroužek česneku
  • pár lístků plocholisté petrželky
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř, olivový olej
  • uzená paprika
  • chilli
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si rozehřejeme troubu na 250 stupňů nebo rozpálíme gril.
Dále si omyjeme lilek a v určitých bodech propíchneme nebo nakrojíme
 Dále lilek pokapeme olivovým olejem a rozetřeme ho rukou po všech stranách.
Lilek vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut na maximum. Slupka musí úplně zčernat a lilek bude hodně měkký.
 Necháme lilek úplně vychladnout. Pak by měl takhle klesnout.
 Nyní lilek zbavíme slupky. Půjde to raz dva.
 Oloupaný lilek vložíme do mixéru nebo sekáčku.
 Přidáme stroužek česneku.
 Dále kousek chilli.
 Dále přidáme pár lístků plocholisté petrželky.
 Ještě to celé zakápneme olivovým olejem. Cca 1 lžíce.
 Zakápneme citronem (na ten pozor, ať to není moc kyselé), osolíme a opepříme.
 A celé to rozmixujeme.
 Nakonec dip posypeme uzenou paprikou, kousky chilli a podáváme s nachos nebo flatbread :-)
 Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm. 

4 komentáře:

  1. Tak my zas lilek máme moc rádi, tak se chystám brzy vyzkoušet :) Jen nevím - kde prosím seženu uzenou papriku? Děkuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jí kupuji od Kotanyi, ale věřím, že jí dnes už bude vyrábět více firem :-)

      Vymazat
  2. Mňam! Zrovna jsem dělala v sušičce ovoce semínkové krekry a přemýšlela, co bych k nim tak mohla vytvořit za dip. Tenhle bude perfektní, děkuju moc za inspiraci! ;)

    OdpovědětVymazat