DYZAJN MARKET Z POHLEDU FOOD BLOGERA

Opět uběhlo pár měsíců a konal se další Dyzajn market (což mi připomíná, že ten čas vážně strašně rychle letí).

Na letním Dyzajn marketu jsem byla s Artym, Kačkou Kates cuisine a jejím Jirkou. Byl to super den a já se pro tento market opět pořádně nadchla.

Pokud si chcete zavzpomínat, video zde:

A video z prázdninového Dyzajn marketu je zde:
Jak jsem vám již několikrát psala, chodívala jsem tam se svou švagrovou (tehdy budoucí) každoročně. A pokaždé jsme si odnášely plné náruče dyzajnových kousků. Od té doby uběhlo pár let a já už se spíše zaměřuji na food stánky.

Na Dyzajn marketu se mi totiž líbí, že stánky vybírají srdcem a originalitou. Není tu nikdo komerční, aby zasponzoroval danou akci, ale spíše food nadšenci, kteří kolikrát nemají ani svojí vlastní restauraci či výrobnu. Mají to prostě jako svůj koníček a několikrát do roka na tyto akce vyráží.

Než vám ale ukážu souhrn toho, co jsem ochutnala, tak vám chci povyprávět o několika nefood stáncích, které byli doslova boží.
Například FunkyDogBowties.com. U tohoto stánku stála milá, slovensky hovořící slečna, která mi se zaujetím popisovala, co to vlastně prodává.
Byl to stánek s motýlky. Těmi na krk. Ale ne pro lidi. Pro psy. Na jednu stranu to může být pro někoho kýč, na druhou stranu...mno poslechněte si příběh.
Slečna začala šít tyto motýlky, které se snadno suchým zipem připevní k obojku psa. Vyrábí je v několika velikostech, takže spokojen může odcházet jak vlkodav, tak čivava.
Motýlky stojí od 189 Kč a jsou vyráběny v mnoha barvách. Dokonce některé látky jsou dovezeny až se Srí lanky a mají právě podpořit danou zemi. Každá látka má svůj příběh a smysl. Ale celkově mají jeden velký smysl. A to, že 30 % z prodeje každého motýlku jde na podporu pejsků v útulku. No není to krásné?

A víte jakou větu mi slečna řekla na závěr? Že to vlastně má vyzařovat to, že když potkáte pejska s tímto motýlkem, tak automaticky víte, že jeho páníček také podporuje útulky. Je to vlastně něco jako když na jaře je kytičkový den (takové ty žluté kvítka na špendlíku). A tohle mě opravdu zaujalo.

Bohužel jsme si žádný neodnesli, protože jsme si nebyli jistí velikostí. Ale na webu či kousek od Národního divadla se dají motýlky koupit. Každopádně budu slečně fandit a doufat, že se s ní potkám na dalším, podzimní Dyzajn marketu.

Ps: Jedna zpráva na závěr. Tato slečna společně s dalšími lidmi píše kuchařku pro pejsky. Měla by vyjít na jaře příštího roku. Už se moc těším. Nebudu pak vařit jen pro Artyho, ale péct pamlsky i pro mé psice :-)
Dále tam byl stánek s takovýmito výtvory. Tohle je třeba album, ručně potažené látkou a stálo 388 Kč. Což mi opravdu nepřijde moc, když je to ruční výroba a je to tak krásné.
Měli tam ale i různé diáře, motýlky na krk, bločky a tak. Rozhodně jim také budu fandit a doufat, že se s nimi potkám na podzimním marketu.
Další stánek, který nás opravdu zaujal byl tento s tričky. Co tričko to perla. Třeba Make pasta, not war. Nebo "Nejlepší chvíle pro to být kreativní je deadline". A podobné nápisy. Jedno tričko stálo 699 Kč a bylo z příjemného a kvalitního materiálu a výběr byl z několika barev.
Z dáli už na mě mávala Deni. Strašně moc milounké děvče. Deni jsem poznala na minulém Dyzajn marketu. Zaujala mě hlavně tím, že zářila jak sluníčko, mluvila milonkým hlasem a byla strašně moc sympatická.
Pracuje pro Cakeland.cz a pomáhá vyrábět naprosto úžasné cupcake. Já na tyto krásné a načančané dortíčky tolik nejsem. Ale musím říct, že holky je mají opravdu výborné.

Jo a neříkají jim cupcake, ale čupčák. A to hlavně proto, abyste vždy věděli, že jíte právě jen jejich sladký dortíček, který je zdoben naprosto výborným krémem.
Deni mi do krabičky zabalila karamelový čupčák se snikrskou a k tomu úžasný, opravdu úžasný cheesecake. Dokonalost, na které jsme si s chutí pochutnali.
Jeden čupčák prodávají za 42 Kč.
Další stánek, který mi od minula zůstal v paměti je Herbert. Přesněji Sirupy Herbert. Je to pár naprostých sympaťáků. Když to tak řeknu, tak pár kluků, na které se opravdu dobře kouká :-) A ještě k tomu srší humorem.
Připravují různé druhy limonád, které jsou vždy plné ovoce, sirupu, nějakých větví a prostě chutnají a vypadají výborně. Půl litru stojí 70 Kč.
Když jsme tohle všechno debužírovali, tak za námi přišla miloučká blogerka @fitandhungry. Přišla nás pozdravit a donesla nám dva pytlíčky bonbonů z Dánska (doufám, že si to pamatuji dobře). Bylo to moc milé setkání a je to u toho celá rozněžnila. 

Tímto zdravím a ještě jednou moc děkuji za bonbony. Ještě jsem je nesnědla. Ani neochutnala. A Artymu jsem jeho pytlíček také (ještě) nesnědla :-D
A abychom ochutnali něco, co neznáme, tak jsme zašli do stánku s vege burgrama. Byl to burger s nějakou vaječnou plackou, která nebyla z vajec, pak s kyselou okurkou, zeleninou a nějakou omáčkou.
Celkově burger byl moc dobrý a vypadal také skvěle. Jen bych příště změnila poměr housky. Bohužel byla moc široká a okraje pak suché. Takže příště více náplně nebo menší bulky a bude to naprosto perfektní.
Jeden burger stál myslím 120 Kč.
 Tohle je ten zmiňovaný čupčák a cheesecake od Cakeland.cz.
Po sladkém čupčákovi jsem dostala chuť na něco slaného. Klasika a začarovaný kruh zároveň. Zašli jsme tedy k Martinovi do Martin´s bistro. Jeho bistro se nachází kousek od Náměstí Jiřího z Poděbrad a na Foursquare má velmi dobré hodnocení.
Jejich stánek byl poměrně strohý a takový prázdný. Oproti ostatním. Každopádně to nemění nic na tom, že jsem si u něj dala Quesadillu s mangem, čedarem a chili a k tomu byla zakysačka. guacamole a rajčatový salátek. Cena 125 Kč.
Já jsem se do jeho Quesadilly doslova zamilovala. Kombinace sladkého a pálivého byla naprosto úžasná. Arty zase tak nadšený nebyl, protože to opravdu pálilo a on pálivý nesnáší. Takže se nejprve pokoušel kousky chilli vydloubat, ale nakonec to vzdal.

Tím líp pro mě, že jo :-) Každopádně pro nadšence pálivého to bylo jako stvořené.
Poměrně hodně stánků nabízelo domácí limonády. Což je super volba. Já jsem zašla do stánku Makárna. Tahle byla citrusová. Vymačkané kusy pomeranče a citronu, dochucené domácím sirupem a zalité perlivou vodou. Cena 45 Kč.
V Makárně prodávali i kelímek melounu. Opět super volba a nápad. V tom horku to člověk uvítá a byla to taková příjemná předposlední tečka na závěr. Cena jednoho kelímku byla 55 Kč.
Pamatujete si na ten díl Ano, šéfe, jak Zdenda šel do té umělecké školy a vařili tam studenti? Tak přesně tato banda lidí zde byla již podruhé. Prodávali pivo, což je super. Na pivo se přeci nesmí zapomínat. Já bych si ho dala hned. Bohužel neměli nealko. Takže dávám takový malý podnět :-)
Nakonec Arty ještě neodolal a protože se toho vegan burgru moc nenajedl, tak skočil do Frank´s bistro pro jeden hovězí.
U tohoto stánku byla asi největší fronta. Klasika. Burgry. Ale musím říct, že čekání se vyplatilo. Tento burger za 125 Kč byl opravdu vymazlený. Menší, vyšší bulka doplněná o nějaké chutney z cibule, výborně dochucené maso, sýr a zeleninu. Artyho výraz mluvil za vše. Prostě naprostá spokojenost.
Zatímco Arty stál ve frontě na zmrzlinu k Creame de la Creama, tak já zaskočila k Sušenkovo. Jejich Instagram sleduji už pěkně dlouho a nemohu se vynadívat na jejich nádherné fotky. Mají dva chrtíky. Sušenku a Špagetku.

Prodávají opravdu kvalitní stravu pro pejsky, dále také kosmetiku, sirupy na imunitu a různé další doplňky. Často je vídávám na farma trzích na Náměstí Jiřího z Poděbrad a kupuji na Světu bedýnek.

I když tam holky s námi nebyly, tak jsme na ně nemohli zapomenout a přinesli jim velkou plechovku rybích specialit. Uvidíme, co na to řeknou. Doposavad vždy jen vykulily své vykulené oči a pustily se s vervou do jídla.

Velká plechovka stála 105 Kč.
Arty stále stál ve frontě na zmrzlinu (byla opravdu dlouhá) a já ještě skočila k I love espresso pro Cold brew. Stálo tam 55 Kč a byla to třetinka. Bylo to vlastně moje první Cold brew v Praze.

Bylo moc dobré, možná lehce vodovější, ale mně to vůbec nevadilo. Jednou jsem ho měla v Brně a tam bylo tak silné a hořké, že jsem si říkala, že to snad ani Cold brew nemůže být.
Když Arty stále stále ve frontě (vážně byla obrovská), tak jsem ještě skočila do Upekla pro karamelový dortík. Ten jsme si ale už vzali na doma.

Minule jsem od nich měla takový  krémový a tajně jsem doufala, že ho budou mít zase. Bohužel. Ale tak jsem sáhla po karamelových cheesecaku a ten byl klasicky výborný. Upekla to prostě umí :-)
A je to tady. Dorazila jsem za Artym do fronty to Creama de la Creama a přemýšlela, jaký kopeček si to dám.
Chtěli jsme si dát tu jejich veganskou. Ta je vyhlášená. Bohužel už měli vyprodáno a tak jsem si dala Slaný burák a Pistácii a Arty si dal pouze Slaný burák. Prý už byl přejedený. Nechápu. Však zmrzlina je jak nápoj ne? :-D
Mno a to je z food stánků úplně vše.

Naše úlovky
Arty:
vege burger (vykousal jen prostředek)
hovězí burger 
půl kelímku melounu
malinovka
kopeček zmrzliny

Kačí:
quesadilla
cupcake
cheesecake
citronáda
malinovka
zmrzlina

Závěr?
Byli jsme tam 4 hodiny. Užili si dokonalého jídla a atmosféry a do druhého dne nic nejedli. 

Zde máte ještě pár fotek z marketu. Doufám, že se vám článek a video líbilo a už teď se těším na další Dyzajn market. Na ten podzimní. Pozvánku na něj naleznete ZDE.

Ps: děkuji výherkyním soutěže za zaslání krásných fotek. Jsem ráda, že jste si to užily a určitě pro vás na podzim připravím další soutěž do food stánků a drobnostmi od českých dyzajnérů.

Pss: Je důležité ten život nebrat tak vážně. Krásný den :-)
Tento článek byl sepsán pro Dyzajn market.


15 komentářů:

  1. Chtěla jsem si pustit video z prázdninového Dyzajn marketu, ale bohužel - je soukromé :(.

    OdpovědětVymazat
  2. To je takových krásných dobrot...byla jsem na food festivalu v Olomouci a nevěděla co uchutnat. Chtěla bych všechno :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Já se tak strašně těšila na vegan vanilkovou zmrzlinu, přišla jsem a všechny zmrzliny beznadějně snědené. Achjo. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Je fakt, že tady žádná veganská zmrzlinárna není a ještě takhle dobrá, takže to hned fuč. Škoda... Snad se příště lépe zazásobí :-)

      Vymazat
  4. Čupčák? Existuje niečo ešte stupídnejšie? Uf.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to přijde hravé. Proč ne. Aspoň je to zapamatovatelné a o to přeci jde :-)

      Vymazat
  5. teda vy jste se nacpávali :D já tam nic neochutnala (v tom vedru bych si dala akorát tu zmrzlinu, ale řada mě lehce odradila). motýlky pro pejsky se mi moc líbily, kdybych nějakého měla, tak kupuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je přesně ten den, kdy se mi nechce vařit a ráda využiji toho, že někdo navaří za nás. My seděli jakoby z druhé strany stánků, tam byl stín a stolečky, takže to bylo na pohodu. Tak na podzim už takové vedro nebude. To budeme stát frontu na polívku :-)

      Vymazat
  6. Vypadá to úžasně! Škoda, že už nebydlím v Praze, asi si tam kvůli tomu někdy zajedu. Ale bojím se, že se zpět vrátím o deset kilo těžší :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hih, určitě se vydej na výlet. Další bude na podzim. To už bude sice chladněji, ale zase to bude mít o trochu jinou atmosféru :-)

      Vymazat
  7. Ty motýlky sou skvělý!! Zrovna tento týden nám jeden dorazil pro našeho čtyřnohého aktivistu. V září jsme pozvaní na svatbu a budou tam i hafani, tak ať je taky za fešáka :). Jsou strašně kouzelný, na obojku vypadají úplně šik a strašně se mi líbí ta myšlenka podpořit útulky pro pejsky.

    Určitě hafanům pořiďte jsou fakt roztomilý a myšlenka je mi moc sympatická! Fajn den, Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jíťo už mám na cestě dva :-) Tak dám hned fotku na ig :-)

      Vymazat
    2. A hlavně mi přijde super, že 30% z prodeje jde na útulky. Chtěla bych je nějak podpořit, ať se toho prodá co nejvíce.

      Vymazat