PIŠKOTOVÁ BUCHTA S PUDINKEM, OVOCEM, POTŘENÁ SMETANOU


Tak tento recept mám ve své kuchařce (své rukou psané) snad od první chvíle, kdy jsem začala vařit a péct.

Je to druh koláče, kterým potěšíte snad každého ve vašem okolí. Je lehoučký jako vánek a přitom jeho chuť je tak lahodná, že klidně sníte celý plech na posezení.

Složitý není vůbec, jen se připravte, že budete pořád šlehat a šlehat. Ale stojí to za to.

Tak jdeme na to...

Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 12 kousků

INGREDIENCE: (forma o velikosti průměr 26 cm)
Těsto:
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g másla nebo Hery
  • 3 vejce, zvlášť bílek a žloutek
  • 150 ml mléka
  • ovoce (borůvky, jahody, maliny, rybíz,....)

Pudink:
  • 1 pytlíček vanilkového pudinku
  • 350 ml mléka (aby byl hustější)
  • trocha cukru

Na potření:
  • 1 kelímek zakysané smetany nebo 1 kelímek smetany ke šlehání
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.

Nejsprve si oddělíme žloutky od bílků.
 Bílky ušleháme do tuhého sněhu.
 Odvážíme si mouku.
 A nasypeme jí do hluboké mísy.
 Odvážíme si cukr.
 A nasypeme ho k mouce.
 Dále si odvážíme máslo a nasypeme zase k mouce a cukru.
 Celé to zalijeme mlékem.
 Přidáme žloutky.
Nakonec přidáme ještě kypřící prášek.
A šleháme a šleháme, až se nám spojí všechny suroviny.
Nyní se vrhneme na přípravu pudinku. Postupujeme dle návodu, jen přidáme polovinu dávky mléka, aby byl pudink hustější.
 Hotový pudink odstavíme z plotny, aby lehce vychladl.
 K vyšlehanému těstu nyní přidáme vyšlehaný bílek.
 Ten ale už nešleháme v robotovi, ale ručně ho zapracujeme. Těsto pak bude krásně nadýchané.
Vystele mi si dortovou formu pečícím papírem, do formy nalijeme těsto a nakonec na něj ledabyle nacákáme pudink.
Na úplný závěr na těsto ještě poházíme ovoce. Já zvolila lesní směs. Můžete ale borůvky, maliny, rybíz, prostě cokoliv máte rádi.
A takto koláč dáme péct do trouby na cca 30 minut. Ale hlídejte ho, aby se nespálil.
 Takto by měl vypadat hotový koláč, který necháme plně vychladnout.
 Pokud jste si zvolili koláč se šlehačkou, tak si jí právě připravíme a ušleháme do tuha.
Ušlehanou šlehačku či zakysanou smetanu natřeme na koláč. Ten díky tomu zůstane krásně vláčný a jednoduše božský.

Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.   


8 komentářů:

  1. Vypadá opravdu výborně! Na léto perfektní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Je lehoučký a člověk ani neví, že něco snědl :-)

      Vymazat
  2. Moc hezký recept :) Určitě vyzkouším, jen by mě zajímalo jestli by nebylo lepší dát ten koláč do menší formy aby byl vyšší? Nebo alespon já preferuji trochu vetší kousky protože pak mám pocit že jsem si nic nedala a hele celej plech je pryč :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo to už je samozřejmě na každém :-) Já zase preferuji tyto nižší :-) Důležité je uspokojit své chuťové buňky...

      Vymazat
  3. Tak už jsem upekla a vypadá skvěle...zítra k snídani ochutnám :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Katka, mozem sa spytat? ked davas kyslu smotanu, tak ju aj sladis? Dakujem za odpoved :) Peta

    OdpovědětVymazat