LETNÍ ZAKYSANÝ CHIA DORT S JAHODAMI

Letních dortů je nespočet. To jo. Ale já si vždy potrpím na takový ten, který je plný letní chutě, je lehoučký a vláčný k tomu.

Kombinace tvarohu nebo smetany s jahodami mi připomíná dětství. Komu také ne, že? Prázdniny u babičky, večery na dovolené plné letního ovoce jsme vždy oslazovali jahodami se smetanou. A na této vzpomínce je i založený této dort.

Korpus je jedna velká sušenka, která se přes noc nasákne vláhou z jahod a krém je zahuštěný chia semínky. Náplň je bez přidaného cukru, takže to je vlastně takové príma letní mlsání.

Nezapomeňte, že dort musí tuhnout přes noc, aby chia semínka stihla nabobtnat a zahustit krém.
Tak jdeme na to....

Doba přípravy: 40 minut
Náročnost:    malá
Počet porcí:  8

INGREDIENCE:
Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 125  g změklého másla
  • 125  g moučkového cukru
  • jemně strouhaná kůra z půlky citronu
  • šťáva z půlky citronu

Krém:
  • 2 zakysané smetany
  • 40 ks jahod + na ozdobení
  • 8 lžic chia semínek
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Jdeme si připravit korpus.

Odvážíme si mouku a cukr a spolu s vajíčkem přidáme do mísy.
 Dále přidáme máslo. Nejlépe povolené.
 Ještě trochu citronové kury.
A zakápneme šťávou z půlky citronu.
 Vše zpracujeme do tuhého těsta a dáme na chvíli do ledničky zatuhnout.
 Do mísy vložíme 1 zakysanou smetanu.
 Přidáme chia semínka.
 Očistíme si jahody.
 A v hlubokém talíři je důkladně rozčvachtáme. Jahody vložíme do mísy a vše důkladně zamícháme.
Připravíme si dortovou formu a vystele ji pečícím papírem.
Na dno natlačíme cca půl centimetrovou vrstvu těsta. Rozpálíme si trobu na 160 stupňů a dáme péct do zlatova.

Ze zbytku těsta uděláme placičky a dáme péct. Vzniknou báječné sušenky.
Zlatavý korpus vyndáme a necháme vychladnout. 
Krém z jahod a smetany by měl být už lehce nabobtnalý. Chia tedy začínají nasávat vláhu.
Krém důkladně rozprostřeme na vychladlý korpus.
 Nyní si připravíme druhou zakysanou smetanu a opatrně ji rozprostřeme na povrchu.
 Na úplně vrch můžeme rozprostřít plátky jahod. Ale můžeme poházet i celé kusy.
Necháme ztuhnout přes nos. Já se ho snažila vyndat za cca 4 hodiny a byl stále řídký. Druhý den byl perfektní.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm. 

8 komentářů:

  1. Tyjo tak to určitě udělám, zrovna jsem si říkala, že bych chtěla něco takového s jahodami :D A Kačí na jaký průměr formy je tenhle recept? Díky :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda :-)
      Já to dělala na 18 cm, ale byl zbytečně vysoký. Takže ideál Ikea 22 cm

      Vymazat
  2. Nechce se mi péct piškot. Takže bych to zkusila s piškotami, když se to nechá dlouho vychladit, tak to musí být taky výborné.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to vypadá naprosto perfektně, mňam :)

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavý recept, ale kam se prosím dává ten cukr, který je v ingrediencích, ale v popisku ne?? A nebylo by lepší dát na rychlejší ztuhnutí plátky želatiny, jako třeba do panna cotty?? Mně to po 15 h v ledničce přišlo stále dost řídké :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mno do těsta :-) Ale v popisku vypadl. Už jsem to opravila. Děkuji moc.
      Jinak já jí tam nedávám, ale určitě to není na škodu.

      Vymazat