Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

středa 22. června 2016

KOPROVKA

Po dlouhé době jsem se vrhla na přípravu takové české klasiky, na které vyrůstal snad každý z nás. Tedy krom mého muže. Tomu jí nikdo nevařil a o to více jí miluje dnes.

Ano, můj manžel jeden z mála, kterému základní škol nezprotivila koprovku. Stále si ji vyžaduje a když mu jí připravím, tak je v sedmém nebi.

Ale co si budeme povídat, nic zdravého to zrovna není. Je to plné jíšky, smetany, cukru, ale je to táááák dobrý. Takže jednou za čas, proč ne.

Jak jí máte vlastně nejraději vy? Někdo jí miluje s hovězím knedlíkem, já zase s vajíčkem a novými bramborami. A přesně tak jsem jí připravila dnes pro vás.

Doba přípravy: 30 minut
Náročnost:    malá
Počet porcí:  4

INGREDIENCE:

  • 40 g másla
  • 2 vrchovaté lžíce mouky (já použila Babiččina volba)
  • 500 ml hovězího vývaru (já použila Konečně vývar)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g svazek čerstvého kopru
  • 2 lžičky cukru
  • sůl
  • šťáva z citronu dle chuti
K podávání:
  • vejce
  • nové brambory

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si dáme vařit brambory. Nové brambory vaříme ve slupce.
Do kastrůlku vložíme máslo a necháme ho rozpustit na středním plameni.
Zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku.

Jíšku začneme pomalu zalévat vývare a musíme jí u toho metličkou rozmíchávat.
Dáme si vařit vajíčka. Vložíme je do studené vody a od bodu varu je vaříme 10 minut.
Vrátíme se k omáčce. Do kastrůlku začneme pomalu přimíchávat smetanu a opět rozmícháváme metličkou.
Téměř nakonec přidáme na jemno pokrájený kopr.
Zakápneme citronem. Ale s ním opatrně, ať omáčka není moc kyselá.
Přidáme cukr. A osolíme a opepříme.
Nové brambory a vajíčko si oloupeme a můžeme podávat.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm. 
Tento recept byl sepsán pro firmu Babiččina volba. 

6 komentářů:

  1. Kačí, mňam, udělám ji brzy. Sice jsme omezili mouku a omáčky, ale jednou za rok, proč ne...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kačí jsem na tom úplně stejně. U mě omáčku moc nenajdeš, ale když je čerstvý kopr, tak jednou ročně to jde :-)

      Vymazat
  2. Nemusím ji často, ale jako sezónní oběd, proč ne :) Taky ji mám ráda s vajíčkem a brambory :)
    https://touhyalasky.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, snadné, rychlé jídlo připomínající jaro. Mnam :-)

      Vymazat