Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

úterý 14. června 2016

TVAROHOVÉ NOKY S KEŠU KRÉMEM NEBO ŽLOUTKOVOU PĚNOU


Před nějakou dobou jsem se sešla s Táňou z Nutspread. Je to slečna, které na českém trhu chyběla oříšková másla a tak je začala vyrábět.

Já zase miluji objevit českého výrobce, který třeba začíná nebo má prostě malou, pro některé lidi neznámou firmu, ale produkuje dokonalé suroviny. A tak, když na někoho narazím, ráda vyzkouším jeho produkt a dám o něm vědět světu. No dobře České republice :-)
Daly jsme tedy s Táňou řeč a ona mi přinesla vzorek kešu másla, másla z vlašských ořechů a kokosového másla.


Hledala jsem způsoby, jak je využít a našla jsem hned dva. Kokosové máslo jsem zakomponovala do Smooth Chocolate cake. Dělal jsem totiž variantu ze sójové smetany. Mnozí z Vás mi psali, jestli nevím, jak nahradit i ostatní laktózové suroviny. A já na to přišla. Do korpusu jsem namlela směs kešu a lískových oříšků a smíchala s kokosovým máslem. To je krásně tuhé a vytvořilo to pevný korpus.

Do krému se dává 52% čokoláda (samozřejmě použijte tu, kterou Vaše tělo snese), smetana a máslo. Smetanu jsem nahradila tou sójovou a živočišné máslo jsem nahradila kokosovým.
Z výsledku byli všichni unešení a nikdo nepoznal, že je něco jinak. Naopak, všem snad chutnal více :-)


Kešu máslo jsem se rozhodla zamíchat do svých oblíbených tvarohových noků. Tyto noky miluji na milión způsobů. Dejte si je s opraženou strouhankou, skořicí s cukrem, kakaem, mákem či na slano. Jejich neutrální, ale vláčná chuť nabízí mnoho možností.

Jedna byla tedy jasná. Tvarohové nočky s kešu krémem. Kešu máslo je tužší a když ho vložíte do úst je i takové jakoby sušší, tak jsem ho lehce naředila smetanou a bylo to úžasné. Cukr nebyl potřeba. Mňam chci je znova :-)

Přidávám i recept na žloutkový  krém, který si zamiluje úplně každý. Je sice lehce složitější, ale budete si doslova chrochtat.

Ps: Upřímně ani nevím, odkud mám tento recept. Mám ho v kuchařce už od začátku mého vaření, takže zdroj Vám neřeknu. Možná nějaký časopis, možná internet.

Doba přípravy: 20 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 4

INGREDIENCE:
NA NOČKY
  • 250 g měkkého jemného plnotučného tvarohu
  • 2 vejce, zvlášť žloutky a bílky
  • 50 g másla, změklého
  • špetka soli
  • 200-250 g polohrubé mouky
  • 300-400 g čerstvých malin nebo jahod
  • 1 lžíce moučkového cukru
KEŠU KRÉM
  • 250 g oříškového krému KEŠU
  • 1 dcl smetany/mléka
  • ozdoba - sezónní ovoce

NA PĚNU
  • 4 žloutky
  • 250 ml smetany
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • vanilkový lusk nebo vanilková pasta
  • ozdoba - sezónní ovoce

Postup aneb jak jsem postupovala já:
 Do větší mísy si oddělíme žloutky, do další bílky. Ke žloutkům přidáme máslo a špetku soli.
 Do mísy s bílky přidáme také špetku soli a ušleháme do tuhého sněhu. Na chvíli dáme stranou.
Vrátíme se k míse se žloutky a ty ušleháme s máslem do krému. Prostě chceme spojit obě ingredience.
 Pak přidáme mouku a zase zašleháme.
 Dále tvaroh a zase zašleháme.
 Dále moučkový cukru a zase zašleháme. To už by mělo být tužší.
 Vznikne nám takto tuhá, spíše drobivá hmota.
 K ní přidáme sníh a teď budeme pracovat opatrně.
 Lžící nebo jiným pomocníkem zapracujeme opatrně ušlehaný sníh.
 Těsto bude lehce lepivé. Proto si pomoučíme vál a přendáme na něm těsto.
 A zpracujeme do těsta. Moc mouky už nezapracovávejte. Ať nočky nejsou tuhé, jako beton.
 Z těsta si odkrojíme kousek.
 Ruce máme pomoučené, aby se těsto nelepilo.
A na pomoučeném vále uděláme váleček a tím je i dokola obalíme v troše mouky. Docílíme tím, že nok nebude lepit.
A vznikne nám takhle krásně pravidelný  nok.
 Z celé várky těsta si připravíme noky a vyskládáme opět na pomoučený vál či jinou plochu.
Dáme si vařit vodu do velkého kastrolu.
 Když bublá, tak do něj vloží 1/3 noků. Nedávejte všechny, ať se neslepí.
 Když je vložíme do hrnce, tak se potopí.
 Když budou hotový, tak vyplavou na povrch. Je to cca po 3 minutách.
 Nočky vylovíme a přendáme do mísy.
 Do té přidáme kousek másla. Noky se pak neslepí k sobě. A takhle uvaříme i zbytek noků.

KEŠU KRÉM:
Do menšího hrnce vložíme oříškový (kešu) krém a zalijeme smetanou. A celé prohřejeme. Oříškový krém a smetana se spojí a vznikne jemný krém.
 Ten nalijeme na nočky. Ozdobíme sezónním ovocem. Já přidala kousky čerstvého kokosu.

VANILKOVÁ PĚNA:
Já použila tuto vanilkovou pastu. V jednom balení je 25 lusků a 1 lžička obsahuje 1 lusk. Já se do ní naprosto zamilovala. Když nemám lusk, dokonale mi ho nahradí. A jsou v ní i takové ty krásné vanilkové tečky.
Nebo použijte vanilkový lusk a ten podélně rozkrojte a vyškrábněte vanilkové tečky.

Do kastrůlku si dáme žloutky, vanilkovou pastu nebo vanilková semínka, moučkový cukr a citrónovou šťávu.
 Metličkou vše promícháme a spojíme ingredience.
Poté si dáme do většího hrnce vodu. Já použila tu od noků. Hrnec se žloutkovým krémem do něj vložíme.
 Nalijeme do žloutků smetanu a promícháme. Zapneme sporák a začneme krém prohřívat.
Po cca 5ti minutách v horké lázni začne houstnout. Když už bude mít pudinkovou konzistenci, tak je hotovo.
 Noky nasypeme do žloutkové pěny a promícháme.
 Servírujeme se sezónním ovocem. Já použila čerstvé jahody. Krásně se barevně doplňují.
A je hotovo. Máte zde dvě varianty servírování. S kešu oříškovým krémem se opravdu dobře pracuje. A pokud chcete zvolit snadnější a rychlejší variantu, určitě doporučuji. Mají na výběr z několika druhů ořechů, jako vlašské, para, lískové, mandle, kešu, buráky atd. Takže variant je opravdu mnoho.

A jak jsem psala, můžete si je udělat i naslano. Jen do nočků nepřidávejte cukr, ale sůl. Pak postupujte stejně a připravte si na ně třeba sýrovou, rajčatovou nebo špenátovou omáčku :-)
Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:


10 komentářů:

  1. Tak tohle je opravdu bomba, díky za tip!
    Moc ti fandím! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherné. Máš moc krásné fotky. Úplně se mi sbíhají sliny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to moc ráda slyším a vlastně to je účel :-D

      Vymazat
  3. Kačí vypadá to božsky jen bych se chtěla zeptat jestli jde nahradit jiná mouka na ty noky místo polohrubé mouky třeba na celozrnné nebo špaldová mouka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych řekla, že jde vše, ale za výsledek neručím, nezkoušela jsem. Ale určitě zkus :-)

      Vymazat
  4. Milují tvé postupy,fotky a recepty. Si šikovná !!! Tery

    OdpovědětVymazat
  5. Recept vypadá krásně :-) Ale všimla jsem si, že u surovin na žloutkovou pěnu chybí smetana :-D Kolik se jí tam má dát?

    OdpovědětVymazat