Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

pátek 25. listopadu 2016

BROWNIE SE SLANÝM KARAMELEM

Když jsem nedávno ladila recepty, tak mi napsala Janča, majitelka Svetbedynek.cz, že miluje brownie a slaný karamel a dala mi tip od Jamieho Olivera. Tak jsem zabrouzdala na jeho stránky a nechala jsem se jeho receptem inspirovat.

Jednoho dne pak přišel brácha s jeho přítelkyní k nám na návštěvu, přesněji na oběd a já jsem přemýšlela, co udělat za dezert. Jelikož jsem už dělala poměrně náročný oběd, tak jsem chtěla opravdu jednoduchý dezert.

Neříkám, že brownie je jeden z nejlehčích receptů, ale má svojí výhodu. A to, že ho lze připravit den přede, poté jen ohřát a podávat s kopečkem zmrzliny. A přesně tak jsem to udělala. A co myslíte. Všichni byli nadšení a ještě si přidávali :-)

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: malá
Počet kusů: 8

INGREDIENCE:
Těsto:
  • 200 g másla
  • 230 g 70% čokolády
  • 200 g cukru
  • 4 vejce
  • 130 g Babiččina volba dortová nebo hladké mouky
Slaný karamel:
  • 60 g cukru
  • 15 g másla
  • 40 ml smetany ke šlehání
  • sůl
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Připravíme si dva kastrůlky. Jeden větší a druhý menší. Do toho většího nalijeme vodu a vložíme do něj ten menší. Čili si připravíme vodní lázeň.
Do menšího kastrůlku vložíme máslo a čokoládu a necháme rozpustit.
SLANÝ KARAMEL:
Nyní se vrhneme na přípravu slaného karamelu.
Odvážíme si cukr.
Ten vložíme do kastrůlku a necháme rozpustit. Hlavně pozor, ať se vám nespálí.
Když je cukr rozpuštěný, tak do něj přidáme máslo a zamícháme.
Nyní do kastrůlku nalijeme smetanu a mícháme. Karamel ztvrdne. Teď to chce trpělivost a nízký stupeň plotýnky. Ale věřte, že nakonec se rozpustí a chutě se spojí.
 Na úplně konec přidáme trochu hrubé soli a dáme vychladit.

PŘÍPRAVA TĚSTA:
Nyní si odvážíme cukr. A vložíme do mísy.
  Do mísy si vložíme také celá vejce.
 Odvážíme si mouku.
 A důkladně prošleháme v robotu.
Čokoládová směs by měla být už rozpuštěná. Než jí nalijeme k těstu, tak jí necháme tak 5 minut vychladnout. Poté postupně přiléváme a zašleháváme.
Vyložíme si pekáček pečícím papírem a nalijeme do něj těsto.
Já použila pekáček 20x30 cm.
 Nakonec nalijeme cik cak slaný karamel do těsta.
 Pečeme cca 30 minut na 170 stupňů.


7 komentářů:

  1. To musí být dobrota. Karamel jsem dělala nedávno a měla jsem v nich kousíčky cukru, nevím, kde jsem udělala chybu. Ale na chuti to nic neubralo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti přesně povím, málo jsi to rozpouštěla se smetanou nebo vodou. Nevím, jak jsi to připravovala. Chce to opravdu trpělivost a na malý stupeň to metličkou míchat a ono se to nakonec vše rozpustí. A jestli myslíš v samotné tvrdém karamelu, tak to se nedorozpustil celý cukr, takže příště je lepší to dělat na malý stupeň a déle, ať se nepřepaluje :-)

      Vymazat
  2. Kačenko, teda to vypadá luxusně.Na Vánoce to určitě zkusím.

    OdpovědětVymazat
  3. Otestováno a naprostá bomba - děkuji za recept :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Perfektní, tak to moc ráda slyším Barů :-)

      Vymazat
  4. Úžasný recept, skvělá kombinace chutí ;)

    OdpovědětVymazat