ZE ŽIVOTA: JARNÍ "DETOX" A NAKOPÁVAČ DOBRÉ NÁLADY

Jaro nám již začalo a s ním častěji a častěji slýchávám slovo "detox". V dnešní době je to hodně populární. Metod, jak detoxikovat své tělo je nespočet, ale já si vždy říkám, že se to s ničím nemá přehánět.

Například moje kamarádka detoxikovala své tělo poměrně drastickou (aspoň pro mě, protože 14 dní pít pouze vodu s pomerančem, javorovým sirupem a kajenským pepřem mi přijde šílené), ale pro její dobrý pocit jí to pomohlo. Zhubla poměrně dost, celá se rozzářila a přestala kouřit. To byl velký plus. Jenže po nějaké době (poměrně krátké) nastala opět touha detoxikovat tělo. Teď už ne až tak z důvodu znečištění organismu, ale spíše kvůli touze opět zhubnout. A to je přesně důvod, proč to moc neuznávám.

Opět budu opakovat větu, že všechno je zdravé ve zdravé formě a množství a také poslouchej své tělo. Jen to ti řekne, jak a co máš dělat.

Já tu ale nechci házet moudra jako mudrc, ale chci vám sepsat své poznatky, jak očišťuji své tělo po zimně a jak ho připravuji na jarní a hlavně letní sezónu. Přináší to hlavní pozitivum, dobrou náladu.

Přecijenom po zimě, ať chceme či spíše nechceme, tak přibereme nějaké to kilo. A když už nepřibereme, tak máme pocit, že jsme takový nezpevněný. Nemáte to tak? Já ano. Vždy mám pocit, že moje pozadí má tvar kancelářské židle a já neujdu ani pět schodů. S jarem se vždy namotivuji a vše jde snáz.


Moje tipy, jak se dostat po zimě do formy a cítit se skvěle:
  • SMOOTHIE A FRESHE
To byste nečekali, že? Ano, je to tak. Smoothie piji celoročně a vždy ho upravuji dle sezóny. Na jaře mám vždy chuť na takové to svěží, lehké, kyselkavé a hodně zeleninové. Zelená ve smoothie znamená hodně chlorofylu a je dokonalým životabudičem a zdrojem energie. A přesně to po dlouhé zimě potřebuji.

Připravuji si je doma, ale také na ně chodím do fresh-áren. Znáte totiž určitě takovou tu situaci, kdy jdete po městě, máte na něco chuť a vlastně i žízeň a hledáte něco zdravého. Dříve to nešlo. To byl všude samý "šejk" nebo kola. Nyní nás obklopují různé salaterie a fresh-árny. Naštěstí.
A jaká je ta moje nejoblíbenější? Určitě ta od Uga. K Ugovi mám totiž takový dlouhodobý vztah. Když jsem před 4 lety chodívala k výživové poradkyni, tak Ugo přišel na trh. Nebo nepřišel, to už je dlouho, ale v té době ho odkoupila Kofola. A tak šel více do povědomí. A ona mi o něm vyprávěla. Říkala mi třeba, že když nastane taková ta chvilka, že budu v autě a někam pojedu, budu mít chuť na džus, tak si mám koupit právě Uga, protože je to jediný džus, který se pasterizuje speciální tlakovou metodou a vitamíny z ovoce a zeleniny v džusu zůstávají. Takže nepijete jen umělé cukry, ale opravdu šťávu z ovoce.
Tehdy jsem si na Uga zvykla. Našla jsem ho na každé benzínce, v obchodech, prostě téměř všude. No a nyní má své salaterie, prodává saláty, freshe, smoothie, ale i zmrzliny. Na kterou se mimochodem moc těším na Prague food festivalu. Tam si jí dávám pořád. Ještě jste jí neměli? Tak to rychle napravte. Kdo jí zná, dá mi určitě za pravdu.
Před chvilkou jsem četla, že budou mít jarní zelené menu. Navazuje na menu Chřipkobijec. Například kombinaci avokáda, špenátu, manga a jablka. Nebo rebarboru, kiwi, maliny a jablko. Ale můj favorit je rozhodně bazalka, jahody, banán, jablko, pomeranč. Ten už měli i vloni a to byl rozhodně můj oblíbenec.


  • POHYB
Musím přiznat, že čím jsem starší, tím mi v zimě pohyb opravdu chybí. Tak nějak mi je pořád zima a nemám náladu na nic. Vlastně na žádný sport. Maximálně chodíme na procházky či si stanovíme nějaký cíl. Hlavně kavárnu. Díky tomu člověk nachodí alespoň nějaké ti kilometry.

Jakmile přijde jaro, tak mě to osvítí a v tu chvíli mám chuť a náladu dělat absolutně všechno. Vždy to odstartujeme cvičením 30 days shered s Jillien Michaels. Je to takové cvičení, které se skládá ze 3 levelů. Nejdřív cvičíte určité cviky 10 dní, pak těžší dalších 10 dní a nakonec nejtěžší posledních 10 dní. Je to poměrně náročné ze začátku, ale hlavně v tom smyslu si najít čas na cvičení. Jakmile se do toho dostanete, jde to dobře. Tělo se posílí a člověk se ke konci cítí opravdu dobře. Například na začátku nejsem schopná udělat jediný cvik. Ke konci? Pohoda. Udělám 3.
Na to navazuje další pohyb. A to běhání. Jakmile je tepleji, chodím běhat do lesa a parku. Naštěstí ho mám kousek od baráku. Díky průpravě s Jillien to jde lépe a doběhnu i těch 5 km.
S každým stupněm navíc se otevírají další a další možnosti. Ale tohle je základ. Přidám k tomu několik kilometrů směr kavárna a několik kilometrů směr od kavárny, kdy se většinou po dobrém dortu a kávě valím jako sud. Ale aspoň spálím nějakou tu kalorii a výčitky hodím za hlavu.
Sport pomáhá v zlepšení kondičky (to každý ví Kačí), ale také v psychické pohodě a zažívání. Ano. I když to zní zvláštně, tak každý lékař, když máte problémy se zažívání vám doporučí pohyb.


  • CÍLE
S jarem si vždy stanovím nové cíle. Někdo to dělá v podnapilém stavu na Silvestra, ale většinou po vystřízlivění to hází za hlavu a nedodrží to. Já si je dávám na jaře. Je tepleji, všude všechno kvete, sluníčko svítí a vše je pozitivnější. Takže i ty cíle v mé hlavně vytrvají a snažím se je opravdu dokončit.
Proč cíle uvádím v tomto článku? Protože právě díky cílům a jejím splněním (či snaze o splnění) mám opravdu dobrou náladu. Nemusíte si dávat velké cíle. Stačí malé. Stačí udělat o krok navíc a už to je posun. Moje nynější cíle jsou dát se do pohody. Opravdové pohody. Chci každý den udělat aspoň něco pro moje tělo a psychickou pohodu. Někdy jít se psy do parku, jindy si jít zaběhat, další den udělat někomu radost (to pro dobrou náladu opravdu funguje), poté třeba upéct pro manžela jeho nejoblíbenější koláč a takhle bych mohla pokračovat do aleluja. Karma je karma a je dobré si jí občas načechrat :-)


  • PLNOHODNOTNÉ VYUŽITÍ VOLNÉHO ČASU
Čím jsem starší, tím si více uvědomuji, jak nám čas protéká mezi prsty (obrazně řečeno). Vždy se těším na víkend ten uteče jako voda, pak přijde pracovní dny o tom ani nemluvě a zase je tu víkend.  Zjišťuji, že slavím dvacetiny a ejhle, já budu letos slavit třicítku (fujtajbl).
Proto se snažím opravdu využít každé chvíle, kterou mám volnou. Někdo o mě říká, že jsem naspeedovaná, jako motorová myš. Ale tím to není, prostě toho chci zažít co nejvíce. Chci si jednou říct, že jsem život prožívala, ne přežívala.


  • ODPOČINEK
Ano, i ten je velmi důležitý. I když si to může částečně protiřečit s předchozími body, tak to raději upřesním. Využití volného času jsem myslela i tak, že třeba si s partnerem nebo kamarádkou pronajmete soukromou saunu (není to tak drahé, jak to může znít). Zavřete dveře a odpočíváte. Občas mívají i saunu s vířivkou. To si myslím, je nejlepší.
Nedávno jsem byla s manželem v Průhonické Sokolovně a vlastně pár dní před tím na teambuildingu s holkama blogerkama na Slovensku a tam jsem si uvědomila, jak moc zapomínám odpočívat. Není přeci nic lepšího, když po celodenním shonu se zavřete do sauny na 15 minut, poté skočíte do ledového bazénu a své rozpumpované tělo jdete zklidnit na lehátko do odpočinkové zóny. A přesně tohle mám v plánu dělat častěji.
Nemusíte ale využívat jen těchto relaxačních míst. Stačí vzít knížku, uvelebit se, sednout si na zahrádku, balkon nebo jen do svého oblíbeného křesla, uvařit si šálek kávy a číst si. Zasnít se do určitého příběhu, který může být inspirovaný pravdou (ty miluji) a skočit do jiného světa, světa snění.


Závěr:
Tak to by bylo vše. Určitě těch bodů je více a dalo by se to rozepsat na romány. Ale co jsem vám tím chtěla říct?

Zkuste očistit své tělo nějakou kvalitní stravou, jít si zasportovat a vyplavit endorfiny, poté se zrelaxovat a ještě si tomhle všem ohlédnout za svým dnem a říct si: "Tyjo ten byl perfektní. Na ten jen tak nezapomenu.".

Content Marketing – Elite Bloggers

9 komentářů:

  1. Krásný článek Kačí, je pravda, že teď v sobě nacházím pomalu klid a novou šťávu na to nějak "začít",.. cítím, že už je opravdu čas začít normálně jíst, hýbat se, začít se učit vracet se do svého nitra a nějak se restartovat. Bohužel s tímto jarním úklidem souvisí zřejmě i uklid vztahů,.. a tady to budu mít trošku težší,.. snad vše dobre dopadne :)

    Jak casto navstevujes kavarny s dortickem Kaci ? Vypadas skvele, zvazuji i Jill , ale vzdy jsem zvladla jen level 1 tak uvidime jak to hecnu ted :D :) jestli vubec,.. dneska mam v planu nejake misto - asi cajovnu a srovnat si tam sve cile nebo aspon mensi vize, zaroven si odpocinout a venovat se sobě,.. Mam te rada Kaci papa :)

    PS: neudelas nejaky clanek o te sve navsteve vyzivove poradkyne ? co te k navsteve vedlo? postavu maas uzasnou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, chodím, jak mi to vyjde. Většinou jednou týdně. Sladké miluji a bez bych nemohla žít. Maso klidně vyřadím, ale na sladké mi nikdo nesmí sáhnout :-D Proto bych nikdy nemohla držet radikální dietu. Vždy se řídím tím, že je lepší týden jíst zdravě a hlavně rozumně a k tomu se hýbat a o víkendu si třeba dát něco na zub :-)

      Tento článek chce hodně lidí, tak třeba přijde na to, že o tom napíšu. Vlastně je i o čem. Dost mi to změnilo život.

      Vedla mě k tomu nemoc a tato poradkyně mi s ní hodně pomohla. Protože mě naučila, jak jíst s rozumem a neničit si zdraví dietami. Po kterých jsem byla spíše unavená, bez nálady a s jojoefektem. Klasika :-D

      Vymazat
  2. Ahoj, když se teprve chceš dát do pohody, znamená to, že ten tvůj krecovitý stáloúsměv je falešný? Nebo proč se pořád usmíváš, když nejsi v pohodě?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikdo neřekl, že nejsem v pohodě. A usmívám se, protože mám život ráda, jen nám občas klade překážky, které mohou člověka na chvíli vykolejit a ten úsměv mu překazit.

      Naštěstí jsou v životě momenty a lidi, kteří nám ho navrátí a je zase skvěle.

      Život je totiž super, když si ho umíš užít :-)

      Vymazat
  3. Skvelý článok... ja by som do takého detoxu nešla, radšej sa stravujem zdravšie (:

    Daniela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím souhlasím, tyto drastické detoxy mají smysl, ale nesmí se to přehánět. Jednou jsem četla, že je lepší si nejdříve dělat ty kratší jednodenní, třídenní a pak zkusit tento delší. Ale těch názorů o tom je mnoho. Někdo je úplně proti a někdo to miluji, jeden odborník to doporučuje, druhý vyvrací.

      Takže přesně jak říkám, každé tělo je individuální a proto je nejlepší ho poslouchat a najít to, co tomu tělu vyhovuje a ne se řídit nějakými "předpisy".

      A žít zdravě a mít zdravý životní styl je přeci to nejlepší.
      :-)

      Vymazat
  4. Moc hezký článek i fotky, a detox jsme nikdy nezkoušela ani zkoušet neplánuji :))

    Nela Agáta z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  5. Opět nádherné fotky a velmi inspirativní článek, jsi moooooc šikovná

    tripsandweekendactivities.wordpress.com

    OdpovědětVymazat