VEPŘOVÉ NA HOUBÁCH

Mám tu pro vás další kotlíkový recept. Těmto receptům takhle říkám, protože jen postupně přidáváte ingredience do jednoho kotlíku, až z toho vnikne dokonalý recept. A věřte, že tento opravdu je.

Znáte hovězí na houbách? Určitě znáte. Toto jídlo mi vařila maminka snad celý život. Jenže dělá ho jinak. Dělá ho s lesními houbami a v podstatě na přírodno s rýží.

Já jsem to trochu inovovala a přidala tomu rajčatovou chuť. Uvidíte, až tento recept zkusíte, že si ho zamilujete a budete ho svému milému s radostí vařit. Nebo své milé? :-)

Jelikož omáčka má rajčatovou podchuť, tak se k ní hodí rýže, těstoviny i brambory. A právě ty mám k tomu nejradši. Jak šťouchané, tak bramborovou kaši.

Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 6

INGREDIENCE:
  • 500 g krkovice, plece nebo kotlety
  • 2 střední cibule
  • 100 g slaniny
  • polévková lžíce másla
  • 500 g žampionů
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička sušené papriky
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • sůl, pepř

Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si pokrájíme slaninu.
 Také cibuli.
Rozpálíme si hrnec na střední plamen. Když bude rozpálený, vložíme do něj pokrájenou cibuli se slaninou.
 A ještě polévkovou lžíci másla. Cibuli se slaninou budeme restovat dozlatova.
 Zatímco se restuje cibule se slaninou, tak si pokrájíme žampiony na plátky.
 A vložíme je také do hrnce a restujeme dál. Nebojte se toho množství. Žampiony se cvrknout.
 Nyní si pokrájíme na drobno česnek. A také přidáme do hrnce.
Přidáme tymián lžičku papriky.
 Půl lžičky kmínu.
 Také protlak.
 A zalijeme vývarem.
 Také osolíme a opepříme.

 Připravíme si maso.
 Nakrájíme si krkovici na tlustější plátky a vložíme do hrnce.
 Maso překryjeme omáčkou, přiklopíme pokličkou a dáme na 30 minut dusit.
 Jako přílohu zvolte nejlépe bramborovou kaši nebo šťouchané brambory.


8 komentářů:

  1. krasa =) Kaci a maso nesolime nez vlozime do hrnce?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jůů děkuji. Původně jsem to dělávala, že jsem to maso nejprve zatáhla na pánvi, aby zůstala šťáva uvnitř a až pak dala do omáčky. Ale nakonec mi přijde lepší, když právě to maso chytne chut omáčky a omáčka chut masa. Takže bez ničeho, prostě tak jak to je přírodně. Někdy to i nakrájím na kostky a jako přílohu dám těstoviny. A je to také moc dobré :-)

      Vymazat
  2. Dnes jsem vařila k večeři s mírnými odchylkami od receptu, ale byla to naprostá pecka! Až jsem byla sama překvapená. Děkuji za recept, určitě budeme vařit znovu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem vážně ráda za tento vzkaz. Jsem si vědomá, že tento recept nepatří k těm, který hned naláká, ale miluji ho. A myslím, že to je i varianta, kdy by to chutnalo i dítěti, které většinou houby nemusí. Tak si nech chutnat :-)

      Vymazat
  3. Kolik davas česneku?

    OdpovědětVymazat
  4. Vynikající! Už dlouho jsem nebyl tak hrdý na své vaření. :-) Akorát plecka, kterou jsem použil, potřebovala přes hodinu na změknutí.

    OdpovědětVymazat
  5. Perfektní!
    Svět vaření v podstatě teprve objevuji, tak moc děkuji za jednoduchý recept, na kterém jsme si moc pochutnali a při kterém se nenašpiní mnoho nádobí ;-)

    OdpovědětVymazat