TRAVEL TIPS: KAM ZAJÍT V MARSEILLE (česká verze)



Kam zajít na nejlepší zmrzlinu, kde najít tu nejroztomilejší kavárnu, jak si půjčit městská kola a kde bydlet? Tohle přesně naleznete v tomto článku.

Všechny videa z Marseille naleznete ZDE.

NEJLEPŠÍ KAVÁRNY A RESTAURACE

Coogee café, video ZDE a ZDE
Adresa: 100 Boulevard Baille, 13005 Marseille, Francie

Nejlepší Chai latté a karamelový muffin široko daleko.
Příjemná, originální kavárna s milou obsluhou a zajímavým zázemím. Posadit se můžete uvnitř i venku na zahrádce.

La boutique du glacier, video ZDE
Adresa: 1 Place Général De Gaulle, 13001 Marseille, Francie

Obyčejná cukrárna nabízející různé druhy dezertů, makronek a zmrzlinu. Vše je dělané domácím a ledabylým stylem.
Prostředí cukrárny moc pěkné není, ale arašídovou zmrzlinu mají bezkonkurenční. Ta byla opravdu dokonalá a ráda bych si jí dala znovu.

Dunk, video ZDE
Adresa: 4 Rue Saint-Thomé, 13002 Marseille, Francie

Nejlepší bagely, úžasná obsluha, výborná citrónová limonáda.
Úžasné místo s naprosto úžasnou a milou obsluhou. Obsluhuje máma, dcera a syn. Připravují zde naprosto dokonalé bagely. Můžete si sednout uvnitř anebo venku na zahrádce.
Už jen kvůli obsluze bych se sem ráda vrátila. Paní byla opravdu nabitá pozitivní energií a bylo znát, že jí práce baví.

Amorino, video ZDE
Adresa: 29 Quai des Belges, 13001 Marseille, Francie

Výborná zmrzlina ve tvaru růže s výhledem na náměstí a starý přístav. Zmrzlina je poměrně drahá, ale je to určitě lokalitou a také jménem, které si Amorino již vybudovalo.
Každopádně pokud budete v Marseille, určitě si na jednu zmrzlinovou růži zajděte, sedněte si k venkovnímu stolečku a kochejte se výhledem na starý přístav.
Zmrzlina za 4-5€.

Minoofi bakery, video ZDE
Adresa: 104 Rue Paradis, 13006 Marseille, Francie

Úchvatná kavárnička kousek od centra, v pastelových barvách, které dodávají kavárně roztomilost.
Obsluha je velmi příjemná, dorty ukázkové, jak na pohled, tak na chuť.
Nabízejí různé druhy dortů, cupcakes, sladkých chlebů a sendvičů. Samozřejmě výbornou kávu, čaj a domácí limonádu.
Kdybych jela do Marseille znovu, tak tam určitě zajdu znovu. Až nám bylo líto, že jsme tuto kavárnu našli až poslední den.


Marseille en face
Restaurace nacházející se na ostrově If, kam se musíte vydat lodí. Ostrov If je krásné místo a výlet lodí je opravdový zážitek. Nejvíc nás ale uchvátila právě tato restaurace. Koupili jsme si karafu vína, odnesli skleničky na víno kousek od restaurace a kochali se krásným výhledem, který je opravdu k nezaplacení.
Restaurace nabízí i hlavní chody, či předkrmy.

Chez Sofie
Pokud hledáte rodinnou restauraci, tak určitě zvolte Chez Sofie. Narazili jsme na ní úplnou náhodou. Nabízeli menu za 15 Euro, ve které byl předkrm, hlavní chod a dezert.
Vaří Sofie a obsluhuje její bratr. Oba jsou opravdu sympaťáci, kteří dělají svou práci s chutí a radostí. Jídlo bylo takové domácí, ale moc dobré.
Takže pokud jste nenároční, tak určitě volte tuto restauraci. Jen se nachází cca 15 minut chůze od starého přístavu.

Le Petit Pavillon, video ZDE
Adresa: 54 Corniche Président John Fitzgerald Kennedy, 13007 Marseille, Francie

Tohle je restaurace přímo na pobřeží. Přes den tak velké kouzlo nemá, i když má vlastní vstup do moře a můžete se tam na lehátkách opalovat.
Hlavní atmosféru dostává, když začíná zapadat slunce. Je to opravdu romantika. Vždy u toho sedím a fotím na milionkrát. Pokaždé, když tu jsme, tak si dáváme mušle, které připravují na 5 způsobů a podávají výborné růžové víno do karafy, které je pro Marseille typické. Obsluha je moc milá.
Mušle 14€, domácí růžové víno 0,5l za 8€.


NEJLEPŠÍ MÍSTA A PAMÁTKY
Cathedrale de la Major
Opravdu obrovská památka a vypadá, jako nakreslená, než opravdová. Je to asi nejdominantnější památka v Marseille. Nachází se kousek od starého přístavu a restaurace Dunk.

Staré a nové MuCem
Skládá se z nové budovy a staré. U té staré jsou takové hradby, na které si lidé sedají. Vždy při setmění se tam schází omladina a nebo páry. Sedí se na hradbách nebo na kamenech dole u moře, kouká se na západ slunce a na rybáře, kteří rybaří. Je to asi nejromantičtější místo v Marseille.

Palais du Pharo
Obrovské historické sídlo s krásnými zahradami a výhledem na staré a nové Muzeum a starý přístav. Toto místo je jako dělané na piknik. Bohužel zahrady se odpoledne zavírají a tak výhled na západ slunce je nemožný.
Určitě ale stojí za to se sem podívat. Vše je krásně upravené a tráva vyzývá k nějakému odpočinku a relaxu.

Notre dame de la Garde
Ten výhled je k nezaplacení. Sice si musíte vyšlápnout obrovský kopec, ale výhled je nádherný. Můžete se jít podívat i dovnitř Notre dame a nebo se posadit na lavičky venku, které jsou obklopené vonícími levandulemi. 

Starý přístav a náměstí
Každé ráno sem připlují malé lodičky a dováží čerstvé ryby. Voní to tu a žije to. Ta atmosféra je úžasná.
Na přístav navazuje náměstí, kde posedávají pouliční umělci a hrají na různé nástroje a zpívají.
Nejkrásnější je si sednout na kraj náměstí, spustit nohy směrem k moři a hledět do moře a na loďky.

Zahrady Longchamp
Na jedné straně těchto zahrad naleznete umělou zoo. Jsou to parky plné velkých soch zvířat. Ale také nádhernou stavbu, ze které stéká vodopád. Je to opravdu nádhera. 

Ostrov a Chateau If
Jen pozor. Když si koupíte vstupenku, musíte rovnou se vstupem do Ifu. Jinak vás vysadí na břehu a jinam nepustí a další loďkou poplujete zpět. Plavba stojí 10 Euro a vstup myslím 5 Euro. Ale stojí to za to.
Ta cesta je opravdu dlouhá a užijete si jí. A věznice If je krásná. Také je tam pěkný výhled a je tam i restaurace, takže si můžete zajít na skleničku vína, či něco k zakousnoutí. Jen pozor na mořskou nemoc.

Kola
Ohledně kol. Přes internet (http://en.levelo-mpm.fr/) si můžete zaplatit kolo za 1 Euro na týden. Vyjede vám pin kód, který zadáte do přístroje na půjčování a vyjede vám stvrzenka, že jste si ho půjčili. Zdarma máte vždy prvních 30 minut. Další každá hodina stojí 1 Euro.
My to ale dělali tak, že jsme jeli a když se blížilo 30 minut, tak jsme dali kolo zpět do stojanu a vzali si ho znovu a takhle to dělali každých 30 minut a měli jsme to zadarmo. Tedy za to jedno první Euro na týden. Dělá to tak každý. Pro ně je důležité, že mají přehled, kde kola jsou a jak se využívají. Existuje i stránka i aplikace, na které můžete sledovat počet kol na daném stanovišti a také mapu stanovišť.
Na silnici se nebojte. Řidiči jsou ohleduplní a vždy zpomalí, či zastaví a nechají vás jet. Nebo vás objedou, ale ne agresivně. Spíš lidem vadí, když se jezdí na chodníku, ale i tam jsme jezdili. Protože jsou místa, kde jsme se báli.

Jinak na kolech se dá jezdit naprosto všude. Myslím tu pobřežní část. Do vnitra města raději nechoďte a nejezděte. Není to tam pěkné. Ale pobřežní část je vybavena stojany a také chodníkem, či silnicemi vhodnými na kola. Takže se toho nebojte a vyražte. 

Nakupování
Je tady jedno obchodní centrum a jmenuje se Terrasses du Port. Z něj je naprosto úžasný výhled. Určitě si zajděte na střechu tohoto centra. Tam máte pocit, že si můžete sáhnout na trajekt. V tu chvíli si člověk uvědomí, jak je opravdu trajekt obrovský.
V centru jsou i moje milované obchody s domácími potřebami ZARA HOME a MAISON DU MONDE. Tam vždy nechám půlku kapesného.
A pak tu je ještě nákupní třída a to Rue du Paradis. Tam už najdete opravdu vše. Nachází se kousek od starého přístavu.

Pláž
Ohledně pláží hodně záleží, kde budete bydlet. Je tu jedno místo, kam můžete dojet metrem. Jsou tam přímo hlavní pláže s pískem. Na mapě je to nepřehlédnutelné. Je to opravdu jedna pláž za druhou. My ale vždy bydleli na druhé straně Marseille a tak to pro nás bylo opravdu daleko. Šli jsme tam jednou pěšky asi 10 km. Ale dá se tam jezdit bez problémů metrem asi 4 zastávky ze starého přístavu.
Ale pak tu je ještě pláž Plage Des Catalans. To je trošku masovka, protože široko daleko jiná pláž není a tak se tam schází všichni z okolí. 
Ale když se podíváte na moje video Vlog 6, tak tam je vidět, jak to z té pláže obcházíme, pocházíme takový můstek a tam jsou obrovské kameny. Tam chodí jen pár lidí a voda je nádherně čistá. Snad čistější jsem nikdy neviděla.

Ubytování
O Marseille se celkově říká, že to je ošklivé a špinavé město. S tím jsme sem poprvé jeli. Jenže jsme zjistili, že to je pravda tak na půl. Ano je špinavé, ale pouze pokud jdete do vnitra města. Pokud zůstáváte na pobřežní části, tak je to tam čisté, upravené a krásné.

Poprvé jsme bydleli v 1. žlutě vymalované kolečko. Je to byznys zóna. Nenarazíte téměř na člověka, pouze ráno na ty, kteří jdou v oblecích do práce a odpoledne, když jdou z práce. Je to tam krásné, čisté a vlastně úplně nové. Protože je to nově vystavěná část. Lze sem zajet na kolech, takže to na kole trvá cca 5 minut, pěšky tak 15-20. Centrum beru starý přístav, což je ten výkrojek na mapě.

Podruhé jsme bydleli v 2. modře vymalované kolečko. Na mapě to vypadalo, že to je blíže k centru a tak jsme se toho nebáli a věřili, že to bude krásné. Celkově místo krásné bylo, hotel také, jenže v určité části jsme museli jezdit přes takovou velmi špinavou, smradlavou a divnou část. Pohybovali se tam divní lidé a v noci jsem se téměř bála. Ceklově mohu říci, že mi to dost otrávilo dovolenou.
Takže pokud sem pojedete, zkuste se držet té žlutě vybarvené části.


A to je pro tento článek vše. Kdyby vás cokoliv zajímalo, tak mi napište a já vám moc ráda odpovím.
Mějte se krásně a přeji příjemnou dovolenou.

Vaše Kačí


4 komentáře:

  1. Super článek! Pokud si ještě někdy znovu vydám do Marseille, tak tohle bude můj průvodce jídlem :D

    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, strašně mě to baví psát. Hlavně jsem si u toho zavzpomínala a hned bych tam jela znovu :-)

      Vymazat
  2. Byli jste ubytovaní v Marseille anebo v Nice? Na mapě jsou označená místa v Nice, ale píšete o Marseille ... ? Jinak děkuji za zajímavé informace.
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hih to je pravda, on ten přístav je podobný, že mi to vůbec nedošlo :-D Takže tipy jsou na Marseille a mapka je z Nice :-)

      Vymazat