Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

sobota 13. února 2016

MEDOVÉ SUŠENKY S OŘÍŠKEM

Pečení sušenek, to je moje vášeň. Ale takových těch ledabylých, žádná vykrajovátka, složité zdobení. To není nic pro mě.

Proto jsem si zamilovala tyto medové. Musím říct, že zatím každý, kdo je ochutnal, tak si je chválil. Jsou křehké, křupavé, tak akorát sladké a ten oříšek, ten tam dělá divy.

Já je sladím půl napůl cukrem, ale klidně zaměňte cukr za med úplně, to je na vás. Uvidíte, že nejsou pracné a jsou naprosto dokonalé.

Vždy si jich upeču tak dvojnásobnou dávku a pak si je přendám do dózy. Když přijde návštěva, jsou vždy připravené a stále výborné.


Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 30 ks

INGREDIENCE:
  • 180 g másla
  • 60 g cukru
  • 6 lžic medu
  • 240 g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku nebo jedlé sody
  • oříšky
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Rozehřejeme si troubu na 160 stupňů.

Nejprve si odvážíme 180 g másla a vložíme do mísy, ve které budeme hnětat těsto.
 Odvážíme si 60 g cukru a přendáme k máslu.
K máslu a cukru přidáme 6 lžic medu.
Také 240 g hladké mouky. Já použila tuto na křehké těsto, která je na sušenky a cukroví dokonalá.
Ještě přidáme 2 lžičky kypřícího prášku.
A dáme hnětat. Můžeme i ručně, je to na vás.
Když je těsto důkladně propracované, tak ho vložíme tak na 15-30 minut do ledničky. Zatuhne a bude se s ním lépe pracovat.

Vykoulíme cca 1-2 cm velkou kuličku, dle toho, jak chcete mít velké sušenky.
Na každou kuličku položíme jeden oříšek. Výborné jsou vlašáky, lískové, mandle i pekany. Ale je to čistě na vás.
Sušenky vložíme do trouby na cca 10 minut. Ale je to dle trouby, tak je hlídejte. Vyndáváme, když jsou krásně zlatavé.

Sušenky ještě horké opatrně přendáme na mřížku. Tím se nezapaří, vystydnou a budou krásně křupavé.
Podávejte se sklenkou mléka, tak chutnají nejlépe.
Na závěr sušenky pocukrujte moučkovým cukrem. Vypadají lépe.
PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:
Olympus PEN E-PL7
A jídlo fotím na tento portrétový objektiv:
M.Zuiko Digital 45 mm


33 komentářů:

  1. Taky nerada vykrajuju sušenky,raději dělám tenhle tip.Takže jasná volba,to určitě zkusím.

    OdpovědětVymazat
  2. Okamžitě dávám do oblíbených - vlašák a med? Co je lepšího?
    cara-carob-cooking.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné fotky a sušenky jsou opravdu dokonalé :)

    OdpovědětVymazat
  4. Docela mě zaujalo, že používáš tu kovovou věcičku na pocukrování :) My do toho dáváme koření a celé to dáváme do polévky, aby nám to tam pak neplavalo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to je původně na čaj z Ikea, ale jednoho dne jsem hledala něco na poprášení cukrem a neměla jsem sítko, tak jsem vzala tohle a od té doby to mám v cukřence a používám pořád :-)

      Vymazat
  5. To vypadá skvěle mám ráda sušenky a tyto mě nadchli děkuji za recept určitě vyzkouším. :)
    Blog:Cooking With Lucy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ráda slyším, určitě vyzkoušej a napiš, jak ti to chutnalo :-)

      Vymazat
  6. vcera som piekla, a boli uzasne:)

    OdpovědětVymazat
  7. Dnes upeceno, dnes snezeno ;-). Zitra pecu dalsi varku pro navstevu. Kaci, mas fakt supeer recepty! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. úžasné, to ráda slyším :-) Jsou prostě dokonalé :-)

      Vymazat
  8. Prosím prosím, chci se zeptat, máš to těsto taky tak mastné? Nebo jsem zase něco popletla v receptu? A když je vytahuješ z trouby jsou takové měkké ještě nebo ne? Děkuji za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zalezi na masle. Nektera ti tendeci maji. Protonje dobre to testo dat do lednice, aby zatuhlo. Pak rychle udelat kulicky. A ano. Testo po vytazeni je mekke. Ale zase nemelo by byt moc. Nech je vychladnout a uvidis :)

      Vymazat
    2. Tak jsou dobré, říkal přítel :) Děkuji za recept :)

      Vymazat
    3. Super. To mám radost. Je to snad nejoblíbenější recept všech :-)

      Vymazat
  9. Kačí, na sušenky se mi úplně sbýhají sliny! Musím je o víkendu upéct, jen se zeptám, dnes jsem si pořídila velikonoční razítlo na sušenky, myslíš, že ho můžu použít na tento receptík?☺️ Moc děkuji za odpověď, hezký večer Tereza Horáková☺️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Terez, na tohle těsto se razítka nehodí. Nebo dalo by ti to hodně práce. Jak tam je med a máslo, tak to má tendenci se hodně lepit. Proto je dobré to dát aspoň na 30minut do lednice, těsto ztuhne a pak rychle válet kuličky.
      Na razítkové sušenky mám ale jiný recept. Také naprosto dokonalý, zkus ho.
      http://www.smoothcooking.cz/2015/12/maslove-razitkove-cukrovi-s-pravou.html

      Vymazat
  10. Ahoj Kačí☺️ Moc děkuju, tyhle zkusim bez razítek a na razítka vyzkouším tyhle druhé! Jseš moc hodná, děkuju za tip☺️ Přeji hezké odpoledne☺️ T.

    OdpovědětVymazat
  11. Nevím proč, ale po vyndání z trouby ze sušenek byly placky..ale chutnaly skvěle!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych pravdu řekla, tak také nevím. Už mi to psala jedna slečna. Jediné, co mě napadá je máslo. Každé je trochu jiné. Zkus příště dát lehce méně.

      Vymazat
  12. Myslíte, že by sa cesto dalo dať aj do strojčekovej pištole?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nevím, ale jak vždy říkám, zkusit se má všechno :-)

      Vymazat
  13. Mohla bych nechat těsto v lednici i týden???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není tam vajíčko, takže proč ne. Cukroví také nechávám :-)

      Vymazat
  14. Mohla bych se zeptat jestli můžu nechat těsto v lednici i týden???

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj,
    dnes jsem sušenky ochutnala na Vaší autogramiádě a ráda bych se zeptala, zda máte zkušenost také se "zdravější" moukou prosím. Pokud ano, tak s jakou prosím?
    Děkuji.
    Katka

    OdpovědětVymazat
  16. Dobrý den,
    dnes jsem měla možnost ochutnat sušenky na Vaší autogramiádě. Ráda bych se zeptala, zda máte zkušenost také se "zdravější" variantou mouky? Pokud ano, s jakou prosím?
    Děkuji moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Kačí,
      tu zkušenost nemám, ale myslím, že není od věci to zkusit. A pokud se to povede, tak se určitě poděl o zkušenost. Ostatní to určitě moc rádi uvítají :-)

      Vymazat