NOVOROČNÍ ČOČKA / ČOČKA NA KYSELO

Tohle je jedna z tradic z Vánočního období, kterou držíme každý rok. Vlastně celý můj život.
Přesný původ tradice neznám, ale mamka vždy říkala, že čočka se má jíst, aby jsme další rok měli peníze. Z toho důvodu si dáváme také šupinku do peněženky.

Je pravda, že jsme těch peněz nikdy neměli hodně, ale opět jak říká mamča, nikdy ne tak málo, aby bylo vyloženě špatně. A to vlastně asi i v životě jde.

Někdo dělá čočku zahušťovanou jíškou, já tuhle část vynechávám. Myslím si, že tato luštěnina má sama o sobě výbornou chuť, zvlášť když jí povaříte ve vývaru, jako je uvedeno v tomto receptu.

Zrovna včera jsme jí s manželem jedli a libovali si, jak je výborná. Jako podklad pod cibuli používám klasické máslo.

Tak jdeme na to a doufám, že si jí na Nový rok také uděláte.

Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 3

INGREDIENCE:
  • 1 velká cibule
  • 0,5l zeleninového vývaru (já použila Konečně vývar)
  • 250 g čočky
  • sůl, pepř
  • ocet
  • uzené
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si připravíme cibuli. Snažte se jí pokrájet na co nejjemněji.
Rozpálíme si hrnec na střední plamen a když je rozpálený tak přidáme máslo.
Přidáme cca 1 polévkovou lžíci másla.
A necháme rozpustit.
Ihned přidáme pokrájenou cibuli.
A orestujeme ji do zlatova.
Když je cibule zlatavá, tak k ní nasypeme čočku.
Celou jí zalijeme vývarem.
A necháme na střední plamen vařit.
Ještě lehce osolíme a opepříme.

A když se voda vyvaří a vsákne do čočky a ta na skus měkká, tak přidáme cca 2 polévkové lžíce octa. S tím ale naložte dle chuti.

Kdyby náhodou byla čočka stále tvrdá, tak jí zalijte ještě troškou vody nebo vývaru. Ale mě to vždy vyjde akorát v poměru 500 ml tekutiny na 250 g čočky.

UZENÉ K ČOČCE
K čočce se nejlépe hodí uzené. Já miluji uzené z komína. Přijde mi, že má nádhernou vůni a také samozřejmě chuť.

Uzené si pokrájíme na cca 1-2 cm tlusté plátky, naskládáme do pekáčku a zalijeme půl dcl vody.

Rozpálíme si troubu a na 200 stupňů ho dáme péct cca na 20 minut. Tím, že je lehce pohořen ve vodě, tak nevyschne a ještě se z vody a šťávy z masa udělá výborný výpek.
Maso v průběhu pečení otočte, ať z jedné strany neoschne.
A jdeme servírovat. Podávejte ještě s pár kousky kyselé okurky.


6 komentářů:

  1. Kačí, jak dlouho péct to masíčko? :) Hodlám v pátek vařit, tak ať se vytáhnu! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Vyzkoušela jsem dle receptu a bomba, od začátku roku už ji mám podruhé :) Jen ji dělám z červené čočky (zrovna jiná doma nebyla) a super :) Jinak se chystám vyzkoušet spoustu dalších receptů podle tebe aneb osamostatnění od rodičů si vyžádalo učení se vařit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S červenou čočkou to musí být také skvělé. Vím o čem mluvíš. Já začala také vařit, až když jsem se odstěhovala :-)

      Vymazat
  3. Ahoj Kačí,
    předsevzetí si sice nedávám, ale letos jsem udělala výjimku a chci připravovat a jíst více luštěnin. Čočku jsem tedy dělala už 2x, jen s menším doplněním o 2 stroužky česneku (ten přidávám rozmačkaný jakmile je čočka těsně před dokončením) a dnes nebyla s masem, ale s vajíčkem natvrdo :)
    Do toho plánu s jídlem patří krom více luštěnin i více zeleninových jídel (například carpacio z červené řepy podle tebe je naprostá bomba) a také více jídel s kvalitním masem, respektive už loni jsem omezila kuřecí maso a letos jsem ještě žádné neměla. Místo toho raději udělám něco s hovězím nebo dobrým vepřovým a častěji udělám rybu. Prostě chci pokračovat v tom co jsem začala loni, v obchodě sice nakupuji 3x delší dobu, ale zase nekupuji "sračky" - jak říká moje babička. Omlouvám se za ten výraz, ale občas po přečtení složení jen udiveně kroutím hlavou.

    Tak vše nejlepší v novém roce, ať se Tobě i manželovi daří a těším se na nové recepty :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Leni,
      píšeš to moc pěkně. Také jsem si uvědomila, že když člověk upřednostní kvalitu nad kvantitou, tak více vyživí tělo a dodá mu více energie a hlavně mnohem déle to dané jídlo tráví, tak nemá hned hlad.
      Viz v práci, kluci si dají na hlad koblihu a já zeleninu. Jenže oni mají za pár minut hlad, protože je to vzduch plný cukru a já nemám.
      A kvalitu kupuji na svěetbedýnek. Musím to doporučit. Je to vlastně přesně to stejné, jako co koupíš na farma trzích. Nikdy jsem necítila tak krásnou vůni masa, jako právě u nich. Myslím syrového. A ryb mají také požehnaně. Takže minimálně jednou týdně dělám rybu.

      Takže jen tak dál, držím palce a hlavně ať tě mé recepty inspirují, protože já luštěniny naprosto miluji. Právě připravuji recept na luštěninovou polévku :-)

      Vymazat