Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

pátek 20. listopadu 2015

SKOŘICOVÝ LINECKÝ KOLÁČ S HŘEBÍČKEM A RYBÍZOVOU MARMELÁDOU

Každý z nás asi miluje linecké pečivo, linecké koláče a vše co má tuto neodolatelně křehkou a dokonalou strukturu těsta. Já jsem milovníkem lineckého koláče od malička.


Tento druh lineckého koláče mě velmi zaujal. Je ovoněný skořicí a hřebíčkem a je v něm zapracovaná dávka ořechů. Mňam, pomyslela jsem si, když jsem se vrhla na jeho pečení.

A jelikož moje babička mi každý rok dělá zásobu rybízové marmelády, tak jsem ji na něj využila. Skvěle se totiž hodí a osladí celý koláč.

V podstatě bych tento druh koláče nazvala velkou sušenkou. Je opravdu křehký, výborný a není pracný. Peču ho v kulaté formě, jak dortové či na koláč quiche.

A ještě jsem vám chtěla říct něco k mouce. Babiččina volba mě požádala, zda bych pro ně připravila nějaký recept. Mají totiž nově na trhu tři druhy mouky a to na linecké těsto, na kynuté těsto a na dortové těsto. Mouka je přizpůsobena přesně na daný druh pečení a tak by těsto mělo být déle vláčné, křupavé či nadýchané.
Já zatím otestovala to linecké a to na vánoční cukroví a tento koláč a opravdu je těsto křupavější.
Takže jsem na tento druh spolupráce kývla a jsem ráda, že vám mohu předat zase nějakou novou informaci z českého trhu.

Ale teď už jdeme péct...

Doba přípravy: 60minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 8

INGREDIENCE:
  • 240 g Babiččina volba linecké nebo hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 3 žloutky, prošlehané (bílky využijte na dort Pavlova nebo pusinky)
  • 100 g mletých vlašských nebo lískových oříšků
  • dvě lžičky šťávy z citrónu
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • špetka soli
  • 150 g studeného másla 
  • 300 g džemu z červeného rybízu

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.

Nejprve si oddělíme žloutky od bílků.
 A vložíme je do mísy na šlehání.
 Odvážíme si moučkový cukr.
 A nasypeme ho ke žloutkům.
 A šleháme do žloutkové pěny.
Nyní si odvážíme mouku. Já použila tuto od Babičcina volba na linecké těsto. Celý koláč je pak křupavější.
 Takto by měla vypadat našlehaná pěna ze žloutků a cukru.
 Mouku přisypeme k pěně a dáme hnětat.
 Nyní si odvážíme máslo.
 A postupně přidáváme do robota a hnětáme.
 Nyní si odvážíme ořechy. Já použila vlašské, ale používám běžně i lískové.
 Ořechy vložíme do robota s nástavcem sekáček a rozdrtíme je.
 Ořechy přidáme k těstu a opět hněteme.
 Přidáme ještě citronovou šťávu.
 Také lžičku skořice.
 Nadrtíme si hřebíček.
 A přidáme ho také k těstu.
 Ještě přidáme špetku soli a je hotovo.
 Těsto vložíme do lednice a necháme cca hodinu zatuhnout.
 Po hodině vyndáme těsto z lednice a zpracujeme ho do bochánku. Rozkrojíme ho na 2/3 a 1/3.
Tu větší část položíme na pomoučený vál.
 A vyválíme cca 0,5 cm tlustou placku.
Vysteleme si pečící formu pečícím papírem. Poté celou placku přeneseme do formy a utlačíme i po stranách.

Nyní si připravíme marmeládu. Rybízová je lehce kyselá a tak se k tomuto koláči velmi hodí.
 Marmeládu rozprostřeme po dně.
 Teď vezmeme zbylou část těsta a budeme válet válečky.
 Ty budeme postupně klást na marmeládu.
 A poté křížem.
 Část těsta ořízneme.
 A okraje přehneme přes mřížku.
 Asi takto.
 A dáme péct na cca 30 minut. Avšak koláč hlídejte. Až bude zlatavý, tak ho vyndejte.
 Celý koláč posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.
PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:
Olympus PEN E-PL7
A jídlo fotím na tento portrétový objektiv:
M.Zuiko Digital 45 mm


2 komentáře:

  1. Super recept, brzy vyzkouším a dám vědět. Ani jsem netušila, že mouky Bab.volba mají různé druhy. Super. Kačí co to máš, za spešl váleček? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to také netušila. A když mě oslovili, tak jsem to musela vyzkoušet. Jsou všechny hladké a jsou přizpůsobené k danému pečení. Janča z Popečeníčka dělala bábovku a říkala, že čerstvá a z druhého dne chutnala úplně stejně. Že i čerstvost se prodlouží :-)

      Vymazat