Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

čtvrtek 29. října 2015

5TI MINUTOVA VYZVA ANEB KARAMELIZOVANÉ HRUŠKY S BRUSINKAMI NA SMETANOVÉM PIŠKOTU

Dne 24. října se konala Start it up Food konference v prostorách Makro akademie, kterou organizoval ChefStarter.cz.

Podobná konference se již konala na jaře tohoto roku (REPORT ZDE, ZDE A ZDE) a jelikož se mi velmi líbila, tak jsem neváhala ani vteřinu a přihlásila se i sem. Vstup stojí 990 Kč, ale blogeři ho mají zvýhodněný a to za 490 Kč.

O čem je tato konference? Pokud máte v hlavně nápad, jak začít podnikat, ale úplně přesně nevíte, jak opravdu začít, tak tato konference je přímo pro vás.
Já sice žádný nápad nemám a asi nikdy ani podnikat nebudu, protože jsem na tohle velký srab, ale baví mě poslouchat příběhy lidí, kteří do toho šli a vyplatilo se jim to. A nebo taky ne.

Z veřejných přednášek jsem stihla dvě. Jedna byla o tom, jak začít podnikat a nebo vlastně nezačít. Protože tam padlo opravdu velké procento, těch kteří začali a nedopadlo to. Jednoduše zkrachovali. Někoho to může odradit.

Pro ty, který to neodradilo následovala další přednáška od Forbiddentaste. Celá se vedla v duchu překvapení. Ano i podnikání je o překvapení. Vlastně o tom daném momentu překvapení. Protože, když ho uděláte, tak si vás lidé zapamatují a bude se o vás mluvit. Lidé se vrátí, protože na danou vzpomínku budou stále vzpomínat. Na konci této přednášky nastal velký moment překvapení.
Řekli nám, ať si sáhneme na druhou stranu sedátka u židle a ten, kdo tam měl lžičku, mohl jít ven a tam na něj čekalo překvapení. Já byla jedna z těch pár šťastných. Tak jsem šla ven a tam byla kytka v květináči. Jenže to nebyla kytka, ale dezert. Více můžete vidět ve videu.
A o tom to právě je. Díky tomuto činu na tuhle přednášku jen tak nezapomenu.

Dále už jsem byla na přednáškách, které připravili na míru bloggerkám. Takže jsme měly kurz food stylingu a foto stylingu, přednášku o sociálních sítí, o Zomatu a recenzích na restaurace a také o youtuberingu. Tato byla opravdu vydatná.

Ale proč vám to píši. V tomto článku nejde primárně o tu konferenci, ale o úkol, o výzvu.
My blogerky jsme totiž dostaly zadání a to vymyslet recept z pouhých 4 ingrediencí. A to z hrušky, brusinek, vlašských ořechů a žervé. K tomu jsem mohly použít další libovolné 4 ingredience.

Já výzvy miluji. Miluji to napětí, ten stres, tu chvíli, kdy si říkáte to nebo to? Co bude lepší? Co, kdo bude dělat? Mám zvolit sladké nebo slané?
Upřímně jsem si myslela, že každý bude dělat salát. Je to o pár ingrediencích, barevné a vše se tam hodí. Tak jsem to vyloučila. A omyl. Nikdo ho nedělal. Sakra. Ale myslím, že i tak jsem zvolila dobře.

Úkol jsme dostaly zadaný ve čtvrtek večer a do pátku jsme ho měly nahrát na IG. Takže času moc nebylo. I když jsem se okradla  poslední chvíle strávené s mojí sestrou, která po x letech přiletěla z Austrálie, tak jsem na sebe hrdá. Dezert chutnal opravdu výborně, vypadal krásně podzimně a opravdu v něm jsou jen 4 + 4 ingredience. Protože těsto se dělá z mouky, vajíčka a cukru a čtvrtou jsem použila skořici pro ovonění dezertu.

Uff, jdeme na to...

Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 4 porce
INGREDIENCE:
  • 2 hrušky
  • hrst sušených brusinek
  • hrst vlašských ořechů
  • 2 balení žervé (2x 80g)
  • kávová lžička skořice
  • 3 vejce
  • 4,5 zarovnané lžíce hladké mouky
  • 3 zarovnané lžíce cukru do těsta + 3 lžíce na karamel 

Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Troubu si předehřejeme na 160 stupňů.

Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme do tuhého sněhu a dáme na chvíli stranou.

Do mísy vložíme žloutky a cukru a šleháme. Stane se nám z toho po cca 2 minutách žloutková pěna. Do té nasypeme hladkou mouku a opět prošleháme.

Nakonec vezmeme sníh a vložíme také do mísy. Pozor. Nyní už nešleháme, ale opatrně metličkou zapracováváme sníh do těsta.

Na plech si položíme pečící papír a na něj nalijeme těsto. Zvolte plech či pekáček tak velký, aby těsto nebylo moc nízké/rozprostřené. Musí být cca 1 cm vysoké.
 Rozprostřené těsto vložíme do trouby na cca 8 minut.
 Bude krásně zlatavé.
Dokud je ještě teplé, tak z něj sundáme pečící papír. Jinak by se potrhalo. A necháme ho vystydnout nejlépe na mřížce.
Nyní si už vezmeme nějaké vykrajovátko, či skleničku. Já zvolila toto tvarovátko na brambory o průměru cca 8 cm. A vykrájíme kolečka.
 Rozpálíme si pánev na střední plamen. Když je horká, tak na ní nasypeme ořechy a opražíme je. Cca 5 minut.
 A nakonec si připravíme zkaramelizované hrušky.
 Hrušky si pokrájíme na cca 1 cm velké kousky.
Na pánev nasypeme 3 polévkové lžíce cukru a necháme rozpustit. Vše dělejte na střední plamen, aby se karamel nespálil.
 Cukr se začne pomalu rozpouštět. Ve chvíli, kdy začne zlátnout, ...
 Tak do něj nasypeme hrušky. Jelikož jsou studené, tak karamel ztvrdne.
 Ihned do něj tedy nalijeme 1 dcl vody. Tím se karamel opět rozpustí a hrušky se podusí.
Jelikož jsou sušené brusinky celkem tvrdé, tak je přidáme k hruškám a také s nimi podusíme. Krásně tím změknou.
 A nakonec přidáme lžičku skořice. Ta nám celý dezert podzimně ovoní.
Po cca 10ti minutách dušení by se měla voda vypařovat. Nenechte jí ale vypařit úplně. Chceme, aby karamel byl lehce tekutý.
 Žervé si rozmícháme.
 A potřeme jím vykrojená kolečka.
 Natřeme cca 1 cm vysokou vrstvu.
A na žervé položíme zkaramelizované hrušky s brusinkami. Nechte je ale vychladnout. Jinak se vám žervé rozteče.
 A na úplný závěr vše posypeme praženými vlašskými ořechy.
Vymyšlení dezertu mi trvalo cca 5 minut, nákup stejně tak a výroba max. 30 minut. Jsem na sebe pyšná!!!
 Pokud se vám můj výtvor líbí, tak mi to napište do komentáře. A pokud milujete výzvy, tak také :-)


Použité ingredience a kde jsem je koupila či od jaké značky používám:
hrušky - SvětBedýnek.cz
brusinky - Billa
vlašské ořechy - ze zahrádky
žervé - Billa
skořice - Kotanyi
vejce - SvětBedýnek.cz
hladká  mouka - Babiččina volba
cukr - Lidl

Foceno na:
podkladová deska - stará paleta
prkýnko - dovoz z Řecka
pánev - Ikea.cz
miska - Butlers.cz
ubrousek - Butlers.cz
naběračka - Fiskars

Děkuji všem za sledovanost a nezapomeňte mě sledovat na dalších sociálních sítích:
PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:
Olympus PEN E-PL7
A jídlo fotím na tento portrétový objektiv:
M.Zuiko Digital 45 mm



4 komentáře: